Ukrayna, AB ile ticaret anlaşması imzalayacak

Ukrayna, AB ile ticaret anlaşması imzalayacak

Ukrayna'da eski cumhurbaşkanı Yanukoviç'i koltuğundan eden AB ile ticaret anlaşmasının bir kısmı 27 Haziran'da imzalanacak

Ukrayna, 27 Haziran’da Avrupa Birliği ile serbest ticaret ve ortaklık anlaşmasının ekonomi bölümünü imzalayacak. Kiev, anlaşmanın siyasi bölümüne mart ayında imza atmıştı. Ukrayna'nın eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, anlaşmayı imzalamadığı için koltuğundan olmuş daha sonra gelişen süreçte Ukrayna, Kırım'ı Rusya'ya kaptırmıştı. Ülkenin doğusunda Rusya yanlıları ile Ukrayna ordusu arasında çatışmalar devam ediyor. Rusya Ukrayna'nın doğalgazını kesti. Ancak Ukrayna yine de vazgeçmedi, AB ile Serbest Ticaret Anlaşmasını imzalayacak.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, bugün yeni Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin’i parlamentoya takdim ederken yaptığı konuşmada 27 Haziran’da ortaklık anlaşmasının imzalanmasına ilişkin prosedürlerin tamamlanacağını bildirdi.

Bu imzayla birlikte Ukrayna Avrupa Birliği ile serbest ticaret bölgesine dahil olacak.

7 Haziran’da Ukrayna’nın yanı sıra Moldova ve Gürcistan’ın da AB ile serbest ticaret ve ortaklık anlaşmasına imza atması bekleniyor. Moldova ve Gürcistan geçtiğimiz sene kasım ayında Vilnius'te düzenlenen Doğu Ortaklığı zirvesinde AB ile serbest ticaret ve ortaklık anlaşmasını paraf etmişti. Söz konusu zirvede anlaşmaya imza atması planlanan Ukrayna ise son anda kararından vazgeçmişti. Zirveye bir hafta kala Ukrayna hükümeti, anlaşmayı rafa kaldırdığını açıklamış ve bunun ardından Ukrayna'da iktidar değişikliği ve ülkenin toprak bütünlüğünün ihlaliyle sonuçlanan süreç başlamıştı.