Üçüncü köprü inşaatında göçük

Üçüncü köprü inşaatında göçük

İstanbul Boğazı'na yapılan üçüncü köprünün inşaatında işçilerin çalıştığı sırada göçük meydana geldi, 3 işçi öldü. Köprü projesini yürüten inşaat firması ICA, iş güvenliği önlemlerinin alındığını savundu.

Beykoz tarafındaki çevreyolunu üçüncü köprüye bağlayacak olan viyadük inşaatında işçilerin çalıştığı sırada iskele çöktü.

İnşaatta çalışan kardeşlerden 50 yaşındaki Yaşar Bulut ve Lütfi Bulut (48) öldü; Sonay Bulut ise yaralandı. İki gün önce işe başlayan Kahraman Baltaoğlu da Yaşar ve Lütfi Bulut ile birlikte yaklaşık 50 metreden toprak zemine düşerek hayatını kaybetti.  

11 işçi iskele çöktüğü için köprü inşaatının beton blokları üzerinde mahsur kaldı. Yardıma gelen itfaiye aracının merdiveni yetersiz kalınca, mahsur kalan işçiler bölgedeki vinç yardımıyla kurtarıldı. 

Üst üste yığılan iskeleyi oluşturan demirlerin arasından üç işçinin cesedi çıkarıldı. Kazada yaralanan işçiler, ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırıldı. 

Projektörlerle aydınlatılan olay yerinde enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, kazanın nedenine ilişkin incelemeler de sürüyor.

Ölen Yaşar ve Lütfü Bulut'un akrabası İsmail Bulut, hiçbir güvenlik önlemi alınmadığını öne sürerek "Beton dökerken göçme meydana gelmiş. Ölenlerin ikisi kardeş, bir kardeş de yaralı. Yaklaşık 6 aydır bu işi yapıyorlar" dedi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise Twitter hesabından kazada ölen işçilerin ailelerine başsağlığı mesajı attı. Vali Mutlu, "3. boğaz köprüsünün Çavuşbaşı viyadüğündeki kazada hayatını kaybeden rahmetli işçilerimizin mekanı cennet olsun, ailelerine sabırlar dilerim." dedi.

'İş güvenliği önlemleri alındı'

3. boğaz köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesini yürüten ICA Ortak Girişimi yönetimi, Beykoz'daki viyadük inşaatında üç işçinin öldüğü kazayla ilgili yazılı açıklama yaptı. Şirket, iş güvenliği önlemlerinn alındığını, kazanın sebebini araştırdıklarını söyledi.

"Söz konusu viyadükte başlık kirişi için beton dökümünün aynı yapım yöntemi ve iskeleyle güvenli bir şekilde bugüne kadar birçok kez gerçekleştirilmiş olmasına karşın meydana gelen bu üzücü kazada söz konusu iskelenin neden çöktüğü ve kazanın sebepleri yetkililerce hassasiyetle ve tüm detayları ile araştırılmaktadır. Yaşanan bu elim kaza nedeniyle büyük üzüntü yaşamaktayız. Hayatını kaybeden çalışanlarımıza Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve sabırlar dileriz. Kazanın neden meydana geldiğiyle ilgili gerekli tüm bilgilendirme yatırımcı ICA Ortak Girişimi tarafından kamuoyu ile paylaşılacaktır."

ICA Ortak Girişimi, 1969'da kurulan IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding A.Ş'nin şirketi IC İçtaş İnşaat firmasıyla uluslararası inşaat firması Astaldi ortaklığında kuruldu. İstanbul'a yapılacak üçüncü boğaz köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nu birlikte inşa ediyorlar.

Kaynak: DHA ve AA