Uçağa Binemedi İdam Edildi

Uçağa Binemedi İdam Edildi

Suudi Arabistan'da idam edilen 37 kişiden biri olan Mujtaba al-Sweikat adlı gencin, 2012'de 17 yaşındayken ABD Western Michigan Üniversitesi'ne okumak için gitmek üzere uçağa binmeden hemen önce havalimanında tutuklandığı belirtildi.

HAVALİMANINDA TUTUKLAMA

Suudi Arabistan'da idam edilen 37 kişiden biri olan Mujtaba al-Sweikat adlı gencin ABD Western Michigan Üniversitesi'ne okumak için gitmek isterken havalimanında tutuklandığı belirtildi. Detroit Free Press'in haberinde, Al-Sweikat'in 2012'de giderken King Fahd Uluslararası Havalimanı'nda uçağa binmeden hemen önce Suudi güvenlik güçleri tarafından tutuklandığı ifade edildi.

İŞKENCE GÖRDÜ

O zaman 17 yaşında olan Al-Sweikat'in Arap Baharı döneminde demokrasi yanlısı bir gösteriye katılarak kralın emirlerine karşı çıktığı gerekçesiyle gözaltına alındığı kaydedildi. Reprieve Uluslarası İnsan Hakları Grubu, Al-Sweikat'in tutukluluk süresince feci şekilde dövüldüğünü, ağır işkenceler altında alınan ifadelerden hareketle idamına giden yolun hazırlandığını açıkladı.

  • Prens'in gaddarlığı!
  •  
    Veliaht Prens Muhammed bin Selman
  • İdam edilenler arasında yer alan Selman Kureyş ile Abdulkerim al-Hawaj'ın da tutuklandıklarında 20 yaşın altında olduklarına vurgu yapıldı. Reprieve Direktörü Maya Foa konuyla ilgili açıklamasında, "Bu olay, Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın gaddarlığının diğer bir korkunç göstergesidir. İdam edilenlerden en az üçü, 20 yaşın altında tutuklanan ve işkence ile yalan ifade vermeye zorlanan kişilerdi" ifadelerini kullandı.

Tlaib ve Omar'dan sert tepki

 

 

 
Rashida Tlaib - Ilhan Omar

Michigan'ın Müslüman Demokrat vekili Rashida Tlaib, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Suudi Arabistan'ın yöneticisi Muhammed bin Selman çocuklara işkence ediyor, çocukları idam ediyor. Bu yıl, zaten 100 kişiyi öldürdü. Bunlardan en az 3 kişi genç olarak tutuklandı ve sahte itiraflar üzerine işkence yapıldı. Protesto gösterilerine katıldığı için onları öldürdü! Bunu bir düşünün" ifadelerini kullandı. Kongrenin diğer Müslüman ilk kadın üyesi Somali kökenli Minnesota vekili İlhan Omar da idamlara, "Bu korkunç. Suudilere silah satmayı ve bu vahşiliklerini desteklemeyi bırakmalıyız" şeklinde tepki gösterdi.