Üç kuzuyla sürü sahibi oldu

Üç kuzuyla sürü sahibi oldu

Manisa'nın merkeze bağlı Hacıhaliller beldesinde çiftçi Erkan Havaleoğlu, 3 yıl önce aldığı aldığı Sakız cinsi kuzu sayesinde kısa sürede sürü sahibi oldu.

Havaleoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada,koyunların bir batında en fazla 2 yavru yaptığı ancak 3 yıl önce satın aldığı kuzu ile yavrusunun 3 kezdoğum yaptığını ve her seferinde 4'üz yavrular dünyaya getirdiklerini anlattı.

Havaleoğlu, "Bu kuzunun annesi de 4 yıldır benim ağılımda ve 4 yılda 15 kuzu yaptım. Kuzunun yavrusu da yaklaşık 20 ay içerisinde 3. kez doğum yaptı ve toplamda 12 kuzu yavruladı. Anne ve yavrusundan toplamda 4 yıl içerisinde yaklaşık 27 kuzulu sürü sahibi oldum. Bu normal bir şey değil, Sakız cins kuzular normalde bir batında en fazla 2 yavru yapar, 3 veya 4 yavru yapması çok nadir görülen bir durumdur. Ama benim kuzum 3 kez doğum yaptı ve normalde en fazla 6 yavru kuzu almamız gerekirken, toplam 12 yavru sahibi olduk" diye konuştu.

- "Yavrulara yüksek fiyat teklif edildi"

Kuzusunun doğurganlık özelliğinin çevre köylerde duyulmasının ardından yavrulara iki, hatta 3 katı fiyat teklifleri geldiğini vurgulayan Havaleoğlu, ay sonuna kadar ağılındaki diğer kuzuların da doğum yapacağını, her birinin 4 ya da 5 yavru vermesini beklediğini söyledi.

Havaleoğlu, "İlk yıl şans dedik, ikinci yıl nasip dedik, üçüncü yıl da aynı gidiyor. Ayrı bir bakım yapmıyor, farklı bir yem yedirmiyorum. Ayrıca 4 yavruya kadar da ayrı bir bakım gerektirmiyor ve annelerinin sütü ile besleniyorlar. Bu sebepten yavrulara büyük talep gelmeye başladı" diye konuştu.

- "Çok istenen bir durum değil"

Manisa Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Genel Sekreteri Merter Yıldız ise bu durumun çok nadir görüldüğüne işaret etti.

Genetik bir durum neticesinde çok yavrulu doğumun meydana geldiğini kaydeden Yıldız, sürünün büyümesi için iyi olsa da yavruların sağlıklı gelişmesi açısından çoklu doğumların çok istenen bir durum olmadığını ifade etti.

Kaynak: AA