Türkmenler, ilk kez bu Kadar Kapsamlı Biçimde Silahlanıyor

Türkmenler, ilk kez bu Kadar Kapsamlı Biçimde Silahlanıyor

I Kerküklü Şii ve Sünni Türkmenleri birleştirdi. Yaşadıkları bölgeleri korumak için organize olan Türkmenler, ilk kez bu kadar kapsamlı biçimde silahlanıyor.

Al Jazeera'den Can Hasasu'nun haberine göre, Osmanlı'nın Irak'tan çekilmesinin ardından, bölgedeki Türk nufus, ilk kez bu ölçekte organize silahlı birlikler oluşturuyor. Irak Şam İslam Devlti (IŞİD) örgütünün yaşadıkları yörelere yönelik saldırılarının ardından, Türkmenler kendi imkânlarıyla silahlanmaya başladı. IŞİD ile mücadele konusu Irak'ta mezhepsel gerginliği her geçen gün daha da artırsa da Şii ve Sünni Türkmenleri aynı siperlerde birleştiriyor. 

Kerkük kentinin 20 kilometre güneyinde bulunan Tazehurmatı ilçesinin güvenliğini Türkmen silahlı gönüllüler sağlıyor. 10 Haziran 2014 tarihinde Musul'u ele geçiren IŞİD mensupları, eş zamanlı olarak, Kerkük'te de harekete geçti. İlk günlerde kentin batı kesiminde bulunan petrol sahalarına yakın bölgelere mevzilenen IŞİD, daha sonra da Şii Türkmenlerin daha yoğun olduğu güneydeki Tazehurmatı ilçesine yöneldi. Son olarak Türkmen Beşir köyünü ele geçiren örgüt, silahlanan yerel halkın gösterdiği direniş ve Irak güvenlik güçlerinin desteği ile durduruldu.Yaklaşık 8 aydır IŞİD ile çatışan Türkmen gönüllüler gelinen noktada, kendi bölgelerini tek başlarına savunabilecek güce ulaştı. 

Etnik kimlik daha baskın

Tazehurmatı'da bulunan Türkmen gönüllülerin büyük bir çoğunluğu, Iraklı Şii din otoritesi Ayetullah Ali Sistani'nin çağrısı ile kurulan Haşdu Şabi Tugaylarına bağlı. Ancak birlik etnik kökeni ile tanınıyor. Haşdu Şabi içindeki resmi isimleri "Türkmen gücü". Zira Kerkük'ün güneyindeki bu silahlı grubun çoğunluğu Şii olsa da, saflarında Sünni Türkmenler de bulunuyor. 

Irak Türkmen Cephesi (ITC) bölgede bulunan parti teşkilatına silahlanmaları çağrısında bulundu. Ayrıca ITC'ye bağlı güvenlik görevlileri de IŞİD'e karşı verilen mücadeleye katıldı. ITC Genel Başkanı ve Kerkük Millet Vekili Erşad Salihi, temas hattında savaşan gönüllüleri ziyaret ederek Türkmenler arasında mezhep ayrımı olmadığı mesajını verdi.

Aynı bölgede karargah kuran ve geçtiğimiz genel seçimlerde ITC'ye rakip olarak sandığa giden Kerkük Türkmenleri Koalisyonu (KTK), IŞİD'e karşı savaşa destek veriyor. Bağdat yönetimine yakınlığı ile bilinen Dr. Turhan Müftü liderliğindeki hareket, merkezi hükümetten aldığı destek ile, Sünni Türkmenlere silahlı eğitim verilen bir Haşdu Şabi kampı kurdu. Kampta halihazırda 100 kursiyer eğitim görüyor. 

Türkiye'den askeri eğitim

Türk Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın Mart ayı başında Bağdat'a düzenlediği resmi ziyaret sırasında resmen duyurulan eğit-donat anlaşması çerçevesinde, Türkiye Iraklılara askeri eğitim ve lojistik destek vermeyi taahhüt etti. Bu anlaşma çerçevesinde, Musul'u IŞİD'in elinden geri almak için yapılacak operasyon için kurulan kampta eğitimler başladı. Şu ana kadar bin 500 kişiye eğitim verilen üç haftalık temel askeri eğitimlerden 500 Telaferli Türkmen yararlandı. 

ITC Başkanı Salihi'nin Al Jazeera Türk'e verdiği bilgiye göre Türkmenler, Türk Milli Savunma Bakanı Yılmaz'dan, aynı eğitimin Kerkük bölgesindeki Türkmenlere de verilmesini talep etti.