Türkmen Çığlığını Duyan Yok!

Türkmen Çığlığını Duyan Yok!

Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Kemal Bayatlı, isyan etti: Tuzhurmatu’ya bağlı Emirli’yi gözü dönmüş IŞİD kuşattı katliama hazırlanıyor.

Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Kemal Bayatlı, yaklaşık bir aydan beri Türkmen bölgelerinde şiddetli terör rüzgârı estiren IŞİD militanlarının yeni bir katliama hazırlandıklarını duyurdu. Bayatlı, yaptığı basın açıklamasında “Başta Musul, Telafer, Tuzhurmatu, Beşir, Dakuk, Kerkük ve diğer bölgelere eli silahlı, gözü kana bürünmüş IŞİD adı verilen bir terör örgütü, Türkmen bölgelerini kasıp kavurmaktadır. Şu ana kadar Tuzhurmatu, Bayat köyleri (Biravcılı, Çardağlı, Karanaz, ve Şah Seven), Tazehurmatu, Beşir, Musul’un doğusundaki Türkmen köyleri, Telafer’in güneyi ve etrafındaki köyler hayalet kentler haline dönmüştür. Yaşlı, kadın çocuklar kaçmışlar, sadece bazı erkekler kalmış. Beşir köyünde katliam yaşanmıştır. Tuzhurmatu’ya bağlı Emirli Kasabası tamamen kuşatılmıştır ve IŞİD girerse katliam yaşatacaktır” dedi.

Türkiye’nin müttefiki!

Bölgede Türkmenlerin oldukça zorda olduğunu belirten Bayatlı, “Irak ordusu pek çok yerde mevzilerini ve silahlarını bırakıp kaçması ile peşmergelere gün doğmuştur. Kerkük valisinin çağrısı üzerine Türkmen bölgelerine yoğun bir şeklide ağır silahlarla donatılmış peşmergeler işgal etmiştir. Türkiye’nin çok samimi müttefiki olan kuzey yönetimi hayallerini gerçekleştirmek için fırsat bilerek Türkmen bölgelerine peşmergeleri yerleştirmiştir. El-kaide bir taraftan peşmergeler bir taraftan Türkmenlere saeldırıyordu. Bunlara bir de IŞİD eklendi. Türkmen toprakları üzerinde silahsız ve savunmasız Türkmenlerin canlarına kıyılmaktadır. Türkmenler, bütün imkânsızlar karşısında, bu kadar kıyım ve bu kadar zülüm görmelerine rağmen hala benlikleri koruya bilmeleri, saf ve temiz ve bir o kadar mangal gibi yürekli gençlerinin payı büyüktür” diye konuştu.

Uluslararası kampanya

Yeniçağ’a konuşan Bayatlı, yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı: Başta telafer şehrimizden olmak üzere toplam 200 bin Türkmen yerinden edilmiş etraf köylere dağılmıştır. Bu köyler bile güvenli değildir. Uluslararası bir kampanya gerekir. Göçmenleri birkaç kampta toplamak ve durum iyileşince yurtlarına geri dönmelerini sağlamak gerekir. İnsani krizin boyutları gün geçtikçe büyümekte, açlık, hastalık yayılabilir. Düzenli ve sabit yardım noktaları kurulmalıdır. Bu insani dram tüm dünyaya anlatılmalı ve destek istenmelidir. Bu çatışma ne kadar sürer, nereye kadar genişler veya nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın; kaybeden en büyük kesim Türkmen sivillerdir. Bu barışçıl toplum acilen himaye altına alınmalıdır. 

Telafer’de sahipsiz evler yağmalandı

Irak’ın Ninova vilayetine bağlı Telafer kentinde yaşayan Şii Türkmenlerin terketmek zorunda kaldığı evlerinin yağmalandığı bildirildi. Türkmen aktivist Murteda Musa yaptığı açıklamada, “Telafer’den kaçmak zorunda kalan Türkmenlerin evleri bir hafta önce yağmalanmaya başlandı ve onlarca kamyon dolusu ev eşyasının el-Beac bölgesine doğru götürüldüğünü müşahade ettik” dedi. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün evlerine dönmek isteyen Türkmenlerden sadece Sünni olanlarına izin verdiğini dile getiren Musa, “Dolayısıyla sadece Şii Türkmenlerin evleri sahipsiz ve yağmalamaya maruz kaldı” diye konuştu. Telafer’den kaçarakevlerini terketmek zorunda kalan Türkmenlerden  yüzlerce Sünni aile 3 gün önce IŞİD’in çağrısı üzerine evlerine dönmüştü. Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı ülkede, IŞİD militanları ve bazı aşiret güçleri, Musul, Tikrit, Bakuba ve Telafer kentlerininin yanı sıra Enbar’ın El-Kaim, Rave, Aneh, Ratbe ve Hadise ilçelerini de ele geçirmişti. Çatışmalar dolayısıyla yaklaşık 1 milyon sivil göç etmek zorunda kalmıştı.

Camiler yok edildi

Öte yandan Amerika merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Irak’ta yaşanan insan hakları ihlallerini yakından takip ediyor. Örgüt dün yayımladığı raporunda IŞİD’in Irak’ın Musul eyaleti yakınlarında yaşayan Şii Türkmenlere uygulanan baskıyı konu alan bir rapor yayımladı. Rapora göre, IŞİD bölgede en az 40 Şii Türkmen’i kaçırdı, 4 camiyi yok etti ve 2 Şii köyündeki evleri yağmaladı. HRW’nin yerel halk ve bölgedeki gazetecilere dayandırdığı raporuna göre, IŞİD bu iki Şii köyündeki 950 aileye köyleri terk etmelerini emretti.

“Haber alamıyoruz” 

HRW’nin terör ve Anti Terör uzmanı Letta Tayler, IŞİD’in bir süredir Türkmenler ve Şiiler gibi azınlıklara saldırganca bir politika izlediğine dikkat çekiyor. IŞİD’in yağmaladığı 2 Şii köyü Musul’a 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Görgü tanığı Haider, “IŞİD bu köydeki erkeklerin hepsini topladı ve onlara kimlik kontrolü yaptı. Sunni olanları ayırdı ve geriye kalanları araçlarına bindirip kaçırdı. O günden beri kaçırılanlardan haber alamıyoruz” dedi. Çiftçilikle uğraşan 40 yaşındaki Haider’e göre IŞİD genellikle kaçırdığı kişileri öldürüyor. Adı açıklanmayan başka görgü tanıklarına göre IŞİD, bu iki köydeki İmam Abbas cami dahil 4 Şii camini havaya uçurdu ve ev ev dolaşarak bulduğu altın, para ve elektronik eşyaları talan etti. IŞİD, geçtiğimiz günlerde Musul’un 50 kilometre batısında yer alan Tel Afar kentini ele geçirdi. Bunun üzerine şehirde yaşayan Türkmenlerin büyük bir çoğunluğu şehri terk etti. Aynı gün IŞİD, Tel Afar’da yer alan Hristiyan, Yezid ve Kürt azınlığın kullandığı tarihi tapınakları yok etti.