Türkmen Bölgesinde Son Durum

Türkmen Bölgesinde Son Durum

Üst Düzey yetkililer, Bayırbucak bölgesindeki son durumla ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Bayırbucak Türkmen bölgesindeki gelişmelerle ilgili olarak da Ankara alarma geçti. Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen güvenlik toplantısında önemli kararlar alınırken Başbakanlık kaynakları 40 bin kişinin Bayırbucak bölgesinden veya Türkmen dağı’ndan Türkiye’ye doğru yürüdüğü iddiasını yalanladı.
YAMADİ KAMPINA SIĞINDILAR
Rusya’nın bombardımanı ile kendine alan sağlayan Esed rejim güçlerinin ilerlemesi sonrasında Türkiye’nin sıfır noktasında, Hatay-Yayladağ tarafından 5 bin-5 bin 500 civarında kişi geldi. Yamadi Kampı’na yerleşen Türkmenlerin hertürlü ihtiyaçları karşılanırken, Başbakanlık kaynakları Yamadi Kampı’na bugüne kadar gelen mülteci sayısının 14 bin kişi olduğunu bildirdi.
SAVAŞMAK İÇİN GERİ DÖNDÜLER
Rusya’nın hava saldırıları ve Esed güçlerinin saldırılarından kaçan 507 Türkmen ailesi Türkiye sınırına geldi. Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre; Türkmen Dağı’nın bombalanması sonucu 2 bin kişi Türkiye’ye sığındı. Çocuklarını ve eşlerini Türkiye’ye bırakan Türkmenler savaşmak için topraklarına geri döndü. Öte yandan üst düzey yetkililer Kürt Dağı'ndan gelen kişi sayısının 2 bin-2 bin 500 civarında olduğunu bunların büyük bir kısmın Arap kökenli olduğunu bildirdi.
TÜM İHTİYAÇLARI KARŞILANDI
Rusya’nın bombardımanı ve rejim güçlerinin saldırılarından kaçan sığınmacıların tüm ihtiyaçları Başbakanlık AFAD ve Hatay Valiliği koordinasyonunda yürütülen çalışmalarla karşılandı. Çalışmalarda STK’lar ve Türk Kızılayı yer almakta, UNİCEF destek verdiği bildirildi.
SIFIR NOKTASINDA HAREKETLİLİK
Başbakanlık’tan üstdüzey yetkililer, bölgedeki gelişmelere bağlı olarak ülkemize yönelebilecek nüfus hareketlerine karşı sınırın sıfır noktasında; kayıt kabul, sağlık, iaşe, güvenlik hizmetleri için tüm ilgili kamu kurum ve kuruluşları hazır hale getirildiğini bildirdi. İlk etapta 510 çadır dağıtıldı. Dağıtılan çadır sayısının 1000’e varması bekleniyor. 2 bin adet aile hijyen kiti dağıtımı başladı ve olay bölgesine sevkedildi.
TÜRKMEN DAĞI DÜŞMEDİ
Başbakanlık kaynakları stratejik değeri bulunan iki tepenin (Kızıldağ ve Zahiye Dağı ) Esed rejimi güçlerince ilk etapta ele geçirilmesi ve bombalamalar bir kriz durumu oluştu. Ancak, üstdüzey yetkililer Türkmen Dağı’nın düştüğü iddiasını yalanladı. Zahiye Dağı’nın  Türkmen güçlerinde olduğunu bildiren kaynaklar, Rusya’nın bombardımanı nedeniyle durumun kritik olduğunu bildirdi.