Türkiye'ye en ucuz doğalgaz Barzani'den

Türkiye'ye en ucuz doğalgaz Barzani'den

Türkiye Kuzey Irak ile yaptığı 'sabit fiyat' anlaşması sonucunda Rusya ve İran'dan aldığı gazdan daha ucuz gaz alımını gerçekleştirecek.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimi kontrolündeki doğalgazla ilgili sevindirici yeni bir haber geldi. Kürt Yönetimi'ne yakın iş çevrelerine göre, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye gelecek doğalgazla ilgili 20-25 yıllık dönemi kapsayacak biçimde 'sabit fiyata' denk gelecek alım ve satım kontratı yapıldı.
 
Habertürk'ün haberine göre, bu aşamada taraflar arasında anlaşmaya varılan doğalgaz fiyatı konusunda rakam verilmiyor. Ancak, her bin metreküp doğalgaz için 250 dolar düzeyi konuşuluyor.
 
20 MİLYAR METREKÜP
 
Kürt bölgesinde çok ciddi bir doğalgaz rezervi bulunuyor. Türkiye'nin yıllık doğalgaz tüketimi 45-50 milyar metreküp. Kuzey Irak'ta üretilecek doğalgaz, 2017 yılından itibaren Türkiye'ye ihraç edilecek. 4 milyar metreküp ile başlayacak ihracatın, zaman içinde 20 milyar metreküpe kadar çıkması hedefleniyor.
 
SABİT FİYATLA KONTRAT
 
Edinilen bilgiye göre, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye gelecek doğalgazla ilgili 20-25 yıllık dönemi kapsayacak 'sabit fiyata' denk düşecek doğalgaz alım ve satım kontratı yapıldı. Fiyat, kontrat döneminde değişmeyecek. Kuzey Irak'tan ithal edilecek gazın fiyatı, rakip ülkelerden (Rusya ve İran gibi) alınanlardan daha ucuz olacak. Bu aşamada taraflar arasında anlaşmaya varılan doğalgaz fiyatı konusunda rakam verilmezken bin metreküp doğalgaz için 250 dolar düzeyi telaffuz ediliyor.
 
TANKERLERLE PETROL
 
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, son 1.5 yıldır tankerlerle dünyaya petrol satıyor. Günde 20-30 bin varillik petrol sevkiyatı yapılıyor. Şu ana kadar 10 milyon varil petrol satıldı. Bunun piyasa değerinin yaklaşık 1 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Bu taşıma işlemlerini Singapur merkezli PowerTrans şirketi gerçekleştiriyor.
 
IRAK'TA PETROL ÇIKARMANIN MALİYETİ 4.5 DOLAR
 
Kaynaklara göre, dünyada petrol çıkarmanın en ucuz olduğu ülke Irak. Irak'ta petrol çıkarmanın maliyeti 4.5 dolar düzeyinde bulunuyor. 4.5 doları ilgili petrol şirketleri alıyor. Geriye kalan 90-95 doların tamamı devletlerin kasasına gidiyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ve Amerikan Jeoloji Kurumu verilerine göre Irak'ın sahip olduğu petrol ve doğalgaz rezervi tahmin edilenin çok üzerinde. Rezervlerin Suudi Arabistan'dan bile fazla olduğu düşünülüyor. Dolayısıyla Irak'ın geleceği, petrol üretim kapasitesi ve ihracat gücü hem dünya ekonomisi hem de OPEC açısından büyük önem taşıyor.