Türkiye’nin müstakbel başbakanı ‘Ortadoğu’da istenmeyen adam’

Türkiye’nin müstakbel başbakanı ‘Ortadoğu’da istenmeyen adam’

İngiliz haber ajansı Reuters, cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan’ın yerine başbakan olması beklenen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında çarpıcı bir haber yayımladı.

ngiliz haber ajansı Reuters, cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan’ın yerine başbakan olması beklenen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında çarpıcı bir haber yayımladı.

Reuters Davutoğlu’nun ‘komşularla sıfır sorun politikasının çöktüğüne‘ dikkat çekerken, Avrupalı bir diplomat da Dışişleri Bakanı’nın Ortadoğu’da ‘istenmeyen adam’ olduğunu söyledi.

‘Tecrit edildiler’

20140110 davutoglu

Reuters’a konuşan diplomat, diplomaside en ağır ithamlardan biri olan ‘persona non grata’ ifadesini kullanarak, ”Davutoğlu Ortadoğu’da istenmeyen adam… Tecrit edilmiş durumdalar. Mısır gibi ülkeler Erdoğan cumhurbaşkanı olduğunda ve Davutoğlu’nun başbakanlığa gelmesi halinde mutlu olmayacaktır” dedi.

‘Onu Erdoğan yarattı’

Diplomat, başkanlık sistemine geçmek istediğini saklamayan Erdoğan’ın niçin Davutoğlu’nu tercih etmiş olabileceğini de şu çarpıcı ifadelerle açıkladı: ‘‘Davutoğlu’nun, Erdoğan’ın kontrol edebileceği birisi olduğu açık. Onu Erdoğan yarattı. Seçilebilecek en yumuşak başlı başbakan o.”

Reuters haberinde, bölge savaşlara boğlumuşken ‘komşularla sıfır sorun politikasının başarısız olduğuna‘, Mısır, Suriye, İsrail ve İran’la ilişkilerin bozulduğuna dikkat çekti.

‘Erdoğan’a bağımlı olacak’

Teneo Intelligence (Teneo İstihbarat) isimli risk araştırma şirketinde uzman Wolfango Piccoli ise ”Davutoğlu, Erdoğan’ın ateşleyici belagat yeteneğine ve AKP tabanında neredeyse fanatikçe bir kişisel adanmışlığa ilham verme becerisine sahip değil. Kendisini kabul ettirmek için mücadele etmesi gerekecek ve partide birliği sağlamak için Erdoğan’a bağımlı olacaktır” sözleriyle, Erdoğan’ın parti üzerindeki etkisinin süreceğini ima etti.

 
Kaynak: diken.com.tr