Türkiye'den Suud'a  Destek

Türkiye'den Suud'a Destek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Suudi Arabistan'ın teröre karşı İslami dayanışma girişimini Türkiye olarak destekliyoruz. Riyad'da kurulacak mekanizmanın tüm aşamalarında yer alacağız, içinde yer alacağız'' mesajını verdi.

Çavuşoğlu, "Suudi Arabistan'ın "teröre karşı İslami dayanışma girişimini" Türkiye olarak destekliyoruz. Riyad'da kurulacak mekanizmanın tüm aşamalarında yer alacağız, içinde yer alacağız. Teröre karşı dayanışma ve terör sebebiyle de artan İslamafobya karşı da dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz" dedi. 
 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel Al Cubeir, düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Cubeir, "iki ülke arasında bir üst düzey stratejik işbirliği konseyi kurulması konusunda ortak arzularının bulunduğunu" açıkladı. El Cubeir, konseyin, Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki güvenlik, askeri, ekonomik, ticaret, enerji ve yatırım konularını ele alacağını bildirdi.
 
Bakan Çavuşoğlu ve Suudi mevkidaşı ile gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kral Selman'ın başkanlığında gerçekleşen heyetlerarası görüşmelere katıldıklarını ve bu görüşmede gündeme gelen konuların ayrıntılarını Al Cubeir ile ele aldıklarını belirten Çavuşoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Suudi Arabistan Kralı ikili işbirliğinin daha da derinleştirilmesi konusunda mutabık kalmışlardır. Siyasi, ekonomik, askeri, ulaşım, enerji alanlarında işbirliğimizi daha da ileri noktaya götürme konusunda kararlılığımız tamdır. İki lider bölgesel konularda da görüş alışverişinde de bulunmuşlardır. Başta Suriye olmak üzere Irak, Yemen, Libya'daki durum, Filistin, Mescid-i Aksa'daki gelişmeleri de ele almışlardır. Bu konulardaki görüşlerimizin ortak olması ve de her konuda Suudi Arabistan ile Türkiye'nin mutabık kalmasından büyük bir mutluluk duyduğumuzu da vurgulamak isterim" ifadelerini kullandı.
 
İKİ ÜLKE ARASINDA YDSİK KURULMASI KARARI
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İstanbul'da Nisan 2016'da gerçekleştirilecek İslam İşbirliği Teşkilatı'nın İstanbul Zirvesi'ne Suudi Arabistan Kralı Selman'ı davet ettiğini belirten Çavuşoğlu, iki liderin gerçekleştirdiği görüşmede, Türkiye ile Suudi Arabistan arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasına da karar verildiğini bildirdi. Bu Konsey ile siyasi, ekonomik, ticaret, enerji, kültür, eğitim, güvenlik, askeri ve savunma sanayi alanlarındaki işbirliğinin en üst seviyeye ulaştırılmasının hedeflendiğini dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye'nin daha önce 19 ülkeyle oluşturduğu bu mekanizmanın dost ve kardeş ülke Suudi Arabistan ile de oluşturmasından büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Bakan Çavuşoğlu, "Çok değerli kardeşim Adel Al Cubeir ile Suriye, Irak konusunda, terörle mücadele ve Libya, Yemen konusunda uluslararası alanda bizimle olan dayanışması ve buralara bir siyasi çözüm getirme konusunda yakın işbirliği, dostluğu, kardeşliği için çok teşekkür ediyorum" dedi.
 
"RİYAD'DA KURULAN MEKANİZMANIN TÜM AŞAMALARINDA YER ALACAĞIZ"
 
Suudi Arabistanlı bir gazetecinin "Türkiye, İslam Askeri koalisyona nasıl bakıyor? Suriye meselesine Rusya'nın müdahil olmasından sonra Türkiye'nin sessiz olmasından şaşkınız. Neden Türkiye, Rusya'nın Suriye halkına yaptığı saldırılara suskundur?" sorusu üzerine Bakan Çavuşoğlu, "Öncelikle Suudi Arabistan'ın terörle karşı İslami dayanışma girişimini Türkiye olarak destekliyoruz. Riyad'da kurulacak mekanizmanın tüm aşamalarında yer alacağız, içinde yer alacağız. Teröre karşı dayanışma ve terör sebebiyle de artan İslamofobiye karşı da dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz" karşılığını verdi.
 
24 Kasım'da Rus uçağının düşürülmesinden sonra Rusya ile ilişiklerde maalesef bir kriz olduğunu belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi:
 
"Biz bunun böyle olmasını istemezdik. Ama biz başından beri tüm ikili görüşmelerimizde ve tüm açıklamalarımızda Suriye'de katil Esad rejimiyle mücadele eden muhaliflere yönelik saldırıları hep gündeme getirdik ve bunu kınadık. Son zamanlarda Rusya'nın özellikle muhaliflere yönelik saldırılarını hep gündeme getirdik ve bu saldırıları sonucunda maalesef çocuklar, kadınlar hayatını kaybetmiştir, bunu da gündeme getirdik. Birkaç gün önce yayınladığımız açıklamayla bunu şiddetli şekilde kınadığımızı ve uluslararası camianın artık Rusya'yı 'dur' demesi gerektiğini söyledik. Sanırım bunları takip etme imkanınız olmadığı için Türkiye'nin sessiz olduğunu iddia ettiniz, kesinlikle doğru değildir. Türkiye, haksızlıklar, zulüm karşısında her zaman sesini yükseltmiştir, bundan dolayı hedef olmuştur. Bugün Türkiye ile beraber Suudi Arabistan'ın da haksızlıklar karşısında güçlü duruş sergilediğini görüyoruz, bundan gurur duyuyoruz. Suudi Arabistan ve Türkiye haksızlıklara karşı güçlü duruş sergilemeye devam edecektir."
 
"BU DÜŞÜNCELERİMİZİ TAHRAN'DA DA SÖYLEDİK"
 
Çavuşoğlu, Türkiye'nin Yemen'de koalisyonun yürüttüğü operasyona daha ilk günden destek verdiklerine hatırlatarak, "Orada da halkın oylarıyla seçilmiş bir lideri düşürme gayretleri oldu. Bunun arkasında kimlerin olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu düşüncelerimizi Tahran'da da söyledik, Ankara'da da söyledik, gittiğimiz her yerde söyledik. O zaman Sayın Cumhurbaşkanımız, Suudi Arabistan Kralı ile yaptığı telefon görüşmesinde Suudi Arabistan'ın ve koalisyonun neye ihtiyacı varsa o desteği vereceğini çok net söylemiştir" şeklinde konuştu.
 
"TÜM SAVAŞLARIN KESİN ÇÖZÜMÜ SİYASİ ÇÖZÜM"
 
Türkiye'nin Suriye ve Yemen'de siyasi süreci desteklediğini, Suriye'deki siyasi süreçte Suudi Arabistan ile birlikte yer aldığını söyleyen Çavuşoğlu, Yemen'de de siyasi diyalog ve müzakere sürecinin belli bir noktaya gelmesinden mutluluk duyduklarını vurguladı. Bakan Çavuşoğlu, "Tüm savaşların kesin çözümü siyasi çözümdür. Bu konuda Suudi Arabistan'ın da önemli bir rolü vardır" diye konuştu.
 
Bakan Çavuşoğlu, Suriye konusunda Türkiye ve Suudi Arabistan'ın görüşlerinin aynı olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
 
"Suriye'de Esad gitmeden ateşkesin sağlanamayacağını, istikrarın, barışın, huzurun gelmeyeceğini başından beri söylüyoruz. Bugün Suriye'deki gelişmeleri görünce 5 yıldır söyleye geldiğimiz tutumda haklı çıktığımızı tüm dünya gördü. Suriye'de istikrar ve barış için Esad'ın gitmesi gerekiyor. Siyasi çözüm için muhalefetin Riyad toplantısını destekledik ve bu konuda Suudi Arabistan'ı hem tebrik etmek gerekiyor hem de gönülden teşekkürlerimizi bir kere daha sunuyoruz. Bugüne kadar yapılan en kapsamlı muhalefet toplantısıydı. Bu toplantılar sonucunda muhalefet yüksek istişare konseyini seçti, koordinatörünü belirledi, müzakere ekibini de belirledi. Müzakere ve siyasi çözüm için muhalefet hazır, şimdi Esad rejiminin de ekibinin hazır olması gerekiyor ama Cenevre'ye gönderdikleri gibi ekip göndereceklerse müzakerelerden sonuç elde edilmez. Dolayısıyla artık Esad rejimine herkesin baskı yapması gerekiyor. Müzakere heyetini bir an evvel oluştursun, 6 aylık müzakere başlasın sonra Esad gitsin, 18 aylık dönemde Suriye'nin istikrarı ve geleceği tesis edilsin. Biz bu süreçte Suudi Arabistan ve Türkiye olarak Suriye halkının yanında olmaya devam edeceğiz."
 
"MUHALEFETİ SULANDIRMAYA ÇALIŞANLAR VAR"
 
Riyad'da toplanan Suriye muhalefetin arasında uyumsuzluk olmadığını tam bir "konsensüs" bulunduğunu anlatan Bakan Çavuşoğlu, bu tabloyu görmenin herkesi mutlu ettiğini dile getirerek, "Fakat buradaki muhalefeti sulandırmaya çalışan girişimlerin de olduğunu görüyoruz" dedi. Çavuşoğlu, "Bazı terör örgütlerinin ve rejime yakın bazı grupları bu muhalefetin içine sokma girişimleri var, biz bunu doğru bulmuyoruz. Çok istiyorlarsa zaten Esad'ın adamları, zaten Esad'ın işbirliğin içinde oldukları terör örgütleri, o zaman Esad tarafının müzakere heyetinde olsun bunlar. Riyad'da toplanan muhalefet içinde görüş ayrılığı yok, konsensüs var. Bunu sağlamak kolay değil, ama bu başarı elde edildi" ifadelerini kullandı.
 
Türkiye'nin Riyad'da toplanan muhalefete tam destek verdiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, "Suriye'de ılımlı muhalefete yönelik her saldırı sadece Esad'ı güçlendirmiyor, oradaki DAEŞ terör örgütünü güçlendiriyor. Bakıyoruz Rusya'nın saldırılarının sadece yüzde 9'u DAEŞ'in üzerine, yüzde 91'i hep beraber desteklediğimiz ılımlı muhalefete yönelik. Neden? Amaç Esad'ın konumunu güçlendirmek. O zaman DEAŞ ile nasıl mücadele edeceğiz, biz Rusya'yı da davet ediyoruz, gelin DAEŞ'e yönelik oluşturduğumuz koalisyonun içine girin ve hep birlikte DAEŞ'i yok edelim hem Suriye'den hem Irak'tan, amaç farklı olunca tutum da farklı oluyor" dedi.
 
Bakan Çavuşoğlu, heyetlerarası görüşmelerde enerji konusunun gündeme geldiğini, enerji konularında da Suudi Arabistan'da stratejik işbirliği yapma arzusunda olduklarını, Suudi Arabistan'ın da aynı düşüncede olduğunu belirtti.