Türkiye'den Suriye'ye Operasyon Hazırlığı

Türkiye'den Suriye'ye Operasyon Hazırlığı

Terör örgütü PKK/PYD ve DAEŞ'in yuvası haline gelen Suriye'nin kuzeyindeki bataklığı kurutmak için Türkiye stratejisini belirledi.

aklaşık 4 aydır terör örgütü IŞİD’in hedefinde bulunan Kilis’te, son 1.5 ayda saldırılar yoğunlaştı. Ancak son 9 gündür örgütün tek bir roket mermisi bile sınırı geçmedi. Bu gelişmeyi Karar’a yorumlayan askeri kaynaklar TSK’nın İnsansız Hava Araçları, keşif/gözetleme sistemleriyle 7/24 hava kontrolleri yapmasına ve koalisyonla koordinasyona bağladı. Alınan istihbaratların anlık olarak koalisyon güçleriyle paylaşılarak yoğun operasyonlar yapıldığını belirten kaynaklar, IŞİD’ci teröristlerin daha saldırı hazırlığındayken etkisiz hale getirildiğini belirttiler.

KOORDİNASYON SONUÇ VERDİ
Roket mevzileri, top bataryaları, mühimmat depolarının imha edildiğini belirten askeri kaynaklar “Sürekli vuruyoruz, vurmaya devam ediyoruz. Koalisyon kuvvetleri de kritik hedefleri vurdu ve saldırıların bu nedenle kesildiğini değerlendiriyoruz. Ama bu devam etmeyeceği anlamına gelmiyor. Net bir şey söylemek doğru olmaz. Ancak önlenmesi için gereken her şey yapılıyor” değerlendirmesini yaptılar. Ancak TSK’nın operasyonları ve koalisyonla arasındaki güçlü koordinasyonun sonuç verdiğini, daha saldırı hazırlığındayken etkisiz hale getirildiğini aktardılar.

SABAH AKŞAM BOMBARDIMAN
Askeri birimlerin operasyon günlüğü:

7 Mayıs: Koalisyon güçleriyle yapılan ortak hedef tespit çalışmaları sonrası Baragitah, Havar Kilis, Harcele ve Delha bölgelerine koalisyona ait savaş uçakları operasyon yaptı. IŞİD’e ait silah mevzileri, barınma alanları imha edildi. İlk alınan görüntülerde 44 IŞİD teröristi öldürüldü, çok sayıda terörist yaralandı. Aynı gün koalisyon güçleriyle yapılan ortak hedef tespit çalışmaları sonrası Karaköprü bölgesi F-16, F-15’lerle vuruldu. 4 terörist öldürüldü.

11 Mayıs: Akşam 20.00 sularında Halep kuzeyindeki Cariz, Yahmul, Kafrah bölgelerinde keşif ve gözetleme araçları ve bölgeden alınan istihbaratla atışa hazırlık içerisinde olduğu tespit edilen IŞİD hedefleri sabaha kadar vuruldu. 14 IŞİD’ci öldürüldü.

Aynı gün TSK’nın Kafrah, Jariz, Tilalayn ve Dabık’ta tespit ettiği IŞİD hedeflerine, koalisyon hava kuvvetlerine ait savaş uçakları 5 hava harekatı yaptı. 14 terörist etkisiz hale getirildi. IŞİD’in karargah olarak kullandığı iki katlı bina ile silah mevzileri imha edildi.

13-16 Mayıs: Halep kuzeyindeki IŞİD terör örgütü unsurlarına TSK tarafından Fırtına Obüsleri ve roketatarlarla yapılan operasyon sonucunda 7 terörist etkisiz hale getirildi. 3 mevzi imha edildi. Aynı tarihte koalisyonun yaptığı 11 hava harekatında 61 IŞİD teröristi etkisiz hale getirildi.

13 Mayıs: Keşif araçlarıyla Halep kuzeyinde atış hazırlığında olduğu belirlenen IŞİD hedefleri TSK ve koalisyon güçleri tarafından vuruldu. Dudiyan, Cakka, Cariz, Baragidah, Kafrah, Kara Köprü ve Yahmul bölgelerinde 45 IŞİD terörist öldürüldü.

15 Mayıs: Keşif araçlarıyla Halep kuzeyinde atış hazırlığında olduğu tespit edilen IŞİD hedeflerine, Fırtına obüsleriyle yapılan atışlar ve koalisyon güçlerinin üç hava harekatı sonucunda El Bil, Şeyh Rih, Faydiyah, Güzel Mezra, Tel Hışn ve Baragitah bölgelerinde toplam 27 terörist etkisiz hale getirildi. 5 IŞİD tahkimli savunma mevzii ve 2 silah mevzii imha edildi.

‘MUTABAKAT’ GÖSTERGESI Mİ?
Kilis’e yönelik saldırıların bıçak gibi kesilmesi, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyiyle ilgili ABD ile anlaştığı şeklinde yorumlandı. Koalisyon güçlerinin TSK’nın gösterdiği hedefleri vurmasındaki yoğunluk da bu mutabakatın göstergesi olarak değerlendiriliyor. Yetkililerin teyit etmediği iddiaya göre, Türkiye ve koalisyon, Suriye’nin kuzeyinde muhalif güçlere daha fazla destek verecek, PYD’nin ağırlıkta olduğu SDG içindeki Arap sayısı artırılacak ve PYD Türkiye sınırlarından uzak duracak.

‘SAVRAN’I ALIRSAK IŞİD VURAMAZ’
Suriye’deki Sultan Murat Tugayı komutanlarından Nidal Elbez, son bir haftada İHA’lar ve uçaklar nedeniyle IŞİD’in hareketlerinin kısıtlandığını söyledi. Elbez, ”IŞİD bir hafta içinde çok fazla kan kaybetti. Bölgede İHA’ların sayısında artış var. İHA’ların tespit ettiği noktaları uçaklar vuruyor. Bu bir hafta içerisinde de 5 köyü IŞİD’den geri aldık” dedi. IŞİD’in Kilis’i vurma ihtimalinin hala olduğunu söyleyen Elbez “Kilis’i tam cepheden değil arka taraftan vuruyorlar. Savran Kasabası’nı alırsak IŞİD’in Kilis’i vurma ihtimali yüzde 10’a düşer” diye konuştu.

Karar