Türkiye'den Mısır'la Normalleşme İçin Demokrasi Şarı

Türkiye'den Mısır'la Normalleşme İçin Demokrasi Şarı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Mısır'da demokrasiye tam anlamıyla geri dönülür ve halkın özgür iradesi siyasi ve toplumsal hayata yansıtılırsa, Türkiye'nin bu ülke ile ilişkilerinin normalleşebileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, bakanlıkta düzenlediği haftalık olağan basın toplantısında, gündeme ilişkin bilgi verdi ve basın mensuplarının sorularını cevapladı. 

Bilgiç, Katar'dan Mısır'a temsilci gönderilmesi ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Mısır-Türkiye ilişkilerine dair açıklaması hakkındaki bir soruya, konunun Katar yetkililerinin inisiyatifinde olduğu cevabını verdi. 

Türkiye'nin, Mısır dahil bütün Ortadoğu ülkelerindeki gelişmeleri ve dönüşüm sürecini yakından takip ettiğini belirten Bilgiç, Mısır halkının meşru taleplerinin iktidarlar tarafından kabul edilmesi gerektiğini savunmaya devam edeceklerini söyledi. Mısır'da başından bu yana halkın mücadelesini ve Tahrir devrimini desteklediklerini dile getiren Bilgiç, "Devrimin ardından da kardeş Mısır halkının yanında yer aldık. Mısır'da demokrasi kendi mecrasından saptırıldı. Barışçıl gösteriler düzenleyen sivillere yönelik zalimane bir yaklaşım oldu, idam cezaları verildi, orantısız güç kullanıldı" diye konuştu.

Bütün bunların yüksek sesle dile getirilmesinin ilkesel tavrın bir gereği olduğunu belirten Bilgiç, Türkiye'nin  Mısır halkıyla bir meselesinin bulunmadığını belirtti. Bilgiç, Türkiye'nin demokrasiye tam anlamıyla geri dönülmesi,Mısır halkının özgür iradesinin siyasi ve toplumsal hayata yansıtılması çağrısı yaptığını hatırlatarak, "Bu hususlar olursa Mısırla ilişkilerimizi normalleşebilir. İlkesel tutumlarımızı çerçevesinde hareket ediyoruz" dedi. 

Katar'ın Mısır'la ilişkilerindeki olumlu değişiklik hatırlatılarak, bu konuyu değerlendirmesi istenen Bilgiç, Katar Emiri'nin Türkiye ziyaretinde bölgesel konular dahil her konunun görüşüldüğünü belirtti. Tanju Bilgiç, belirgin olarak gazetelere yansıdığı gibi bir arabuluculuğun söz konusu olmadığını dile getirdi.

 
dünyabülteni