Türkiye'den Libya'ya 'destek ziyareti'

Türkiye'den Libya'ya 'destek ziyareti'

Eski başbakan yardımcısı Emrullah İşler, Türkiye Cumhurbaşkanı ve hükümetin özel temsilcisi sıfatıyla Libya’ya gidiyor. İşler, Libya'da çatışmaların sona ermesi için Türkiye'nin vereceği desteği görüşecek.

20-21 Ekim'de gerçekleşecek olan resmi ziyarette eski başbakan yardımcısı Emrullah İşler, Libya hükümetinden yetkililerle görüşecek.

Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada İşler’in, Libya’daki çatışma ortamının sona erdirilerek barış ve istikrarın sağlanabilmesi için Türkiye’nin görüşlerini aktaracağı ve Libya’ya verilecek desteği ele alacağı belirtildi. Açıklamaya göre bu ziyaret, Türkiye’nin Libya halkına verdiği desteği vurgulaması için bir fırsat.

Silahlı güçler ikiye bölündü

Libya 42 yıl boyunca ülkeyi yöneten Muammer Kaddafi’nin 2011 yılında devrilmesinin ardından merkezi yönetim, ordu ve kolluk kuvvetlerini kurmakta sıkıntı yaşıyor.

Mayıs ayında emekli tuğgeneral Halife Hafter'in, Zintan merkezli milis gruplarla ortaklaşa başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata merkezli silahlı gruplarla hareket eden merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

Ülkedeki silahlı güçler Trablus merkezli MGK'nın desteklediği Fecr Kuvvetleri ile Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nin desteklediği Hafter'e bağlı milisler şeklinde ikiye bölündü.

Batı’dan Libya açıklaması

19 Ekim’de ABD, Fransa, İtalya, Almanya ve İngiltere ortak açıklama yaparak, Kaddafi’nin devrilmesinin ardından yönetim krizi yaşayan Libya’daki taraflara şiddetin durdurulması çağrısında bulundu.

ÖZETLE

İşler Libya'ya gidiyor
Libya'da çatışmalar sürüyor

 

Libya’da devam eden şiddeti “güçlü biçimde” kınayan ABD, Fransa, İtalya, Almanya ve İngiltere, ülkedeki düşmanlıkların bir an önce sonlandırılmasını istedi ve Libya’daki krizin askeri bir şekilde çözülemeyeceğini vurguladı. Beş ülke, tarafların ateşkes kararlarına uymalarını da istedi.

Libya'daki Türklere güvenlik uyarısı

Libya’da darbe girişiminde bulunan emekli general Halife Hafter, Muammer Kaddafi'ye karşı savaşan ancak Libya'nın yeni döneminde bir türlü kontrol altına alınamayan silahlı örgütlere karşı mücadele başlattığını açıklamıştı.

Olayların şiddetlenmesi üzerine Haziran ayında Türkiye ve ABD'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkeler, bölgede bulunan diplomatik misyonlarını boşaltıp vatandaşlarını tahliye etmişti.

Hafter yine Haziran’da, Türk ve Katar vatandaşlarının istihbarat faaliyetinde bulunduğunu ve ‘teröre destek verdiğini’ iddia etmişti.

Eylül ayında da ülkedeki çatışmalar sebebiyle güvenlik uyarısı yapılmasının ardından 420 Türk işçi tahliye edildi.

Kaynak: Al Jazeera ve Anadolu Ajansı