Türkiye'den İncirlik Üssü Kararı

Türkiye'den İncirlik Üssü Kararı

ABD ile IŞİD'e karşı yürütülen mücadelede varılan mutabakat, "Gizli Bakanlar Kurulu Kararı" olarak imzaya açıldı.

Türkiye ile ABD arasında terör örgütü IŞİD’in Suriye ile Irak’taki varlığına karşı ortak mücadele konusunda yürütülen temaslar konusunda, önemli bir mesafe alındı. cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Barack Obama ile dün gece yaptığı telefon görüşmesinin ardından Resmi Gazete'de yayımlanmayacak olması nedeniyle gizli nitelikteki Bakanlar Kurulu kararı, imzaya açıldı. Türkiye ile ABD arasında mutabakat ile İncirlik üssü IŞİD ile mücadele kapsamında ABD hava kuvvetlerine ait jet ve silahlı insansız hava araçlarına açılacak. Bunun karşılığında ABD'de de, Türkiye'nin Cerablus'tan Kilis kent merkezinin karşısındaki bölgeye kadar uzanan Suriye içindeki sınır hattında güvenli bölge dahil askeri seçenekleri yaşama geçirmesine destek mesajı verdi.


 DIŞİŞLERİ’NDE İKİ GÜNLÜK TOPLANTI

 Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun başkanlığındaki Türk heyeti ile ABD Başkanı Barack Obama'nın terör örgütü IŞİD'e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi emekli general John Allen'in başkanlığındaki ABD heyeti arasında iki gün süren görüşmeler 8 Temmuz’da sona ermişti. ABD'nin IŞİD liderlerini vurma planı çerçevesinde müzakerelerde

 Türkiye'de İncirlik başta olmak üzere bazı askeri üslerin ABD hava kuvvet unsurları tarafından kullanılması talebi üzerinde de görüşmeler yapılmıştı. Türkiye, Suriye içinde uçuşa yasak ve güvenli bölge planları ile PYD'nin etkinliğine karşı karşı aldığı askeri önlemlerle ilgili görüşlerini ABD tarafına aktarmıştı. Heyetlerarası görüşmede Allen’nin yanı sıra ABD Savunma Bakanlığı Siyasi Planlamadan Sorumlu Müsteşarı Christine Vormuth da yer almıştı.

 Ankara'da ABD'nin IŞİD'e karşı hava saldırıları için İncirlik başta olmak üzere bazı askeri üsleri kullanma talebinde bulunduğu konuşuluyordu. ABD; ayrıca İHA'ları silahlandırarak Suriye içinde IŞİD'e karşı kullanmayı da planlıyor. Türkiye ise güvenli ve uçuşa yasak bölge konusundaki görüşlerini ABD'ye iletti. Türkiye, PYD'nin etkinliğinden duyduğu rahatsızlığı ve buna karşı aldığı askeriönlemler konusunda da ABD tarafına hassasiyetlerini aktardı.

 ERDOĞAN İLE OBAMA GÖRÜŞTÜ

 ABD ile varılan mutabakattta son noktayı dün gece Erdoğan ile Obama arasında yapılan telefon görüşmesi oluşturdu. Bu gelişmenin ardından abd ile mutabakatla ilgili Bakanlar Kurulu kararı imzaya açıldı. Karar ile İncirlik'in ABD jetlerine açılmasının IŞİD ile mücadele çerçevesinde açılmasının zemini oluşturalacak. ABD'nin, hava harekatı ile IŞİD'in lider kadrosunu da hedef almayı planladığı belirtildi.

Türkiye'nin de kırmızı çizgi ilan ettiği Fırat'tan Kilis'e uzanan sınır hattında askeri seçeneklerini gelişmelere göre hayata geçirme konusunda ABD ile önemli ölçüde mutabakata vardığı dile getirildi.