Türkiye'den Esad'a Yeşil Işık

Türkiye'den Esad'a Yeşil Işık

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, Ankara’nın barış görüşmelerinde Suriye’nin de yer alabileceğini düşündüğünü söyledi.

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, Ankara’nın barış görüşmelerinde Suriye’nin de yer alabileceğini düşündüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin önceki gün ‘uçak krizi’nin ardından ilk kez yüz yüze görüşmüştü. Görüşmede ekonomik ilişkiler, Suriye ve ortaklık konularının gündeme geldiği belirtilmişti.

‘Moskova ve Ankara Suriye konusunda uzlaşmaya vardı’

Suriye’deki barış görüşmelerine de değinen Yardım, “Ankara mevcut Suriye yönetiminin barış görüşmelerinde yer alabileceğini düşünüyor” dedi. Bu da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘üstünü çizdiği’ Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın da sürece dahil olabileceği anlamına geliyor.

Rusya ve Türkiye’nin Suriye’deki iç savaş konusunda farklı pozisyonlara sahip olması konusuna da değinen Yardım,“Moskova ve Ankara, Suriye konusunda iletişimi artırmak için uzlaşmaya vardı” dedi.

Suriye görüşmesi bugün

Türkiye ile Rusya arasında Suriye konusunda kurulan ve iki ülkenin dışişleri bakanlıkları, istihbarat teşkilatları ile genelkurmay başkanlıklarından yetkililerin katılacağı üçlü mekanizmanın ilk görüşmesinin bugün Rusya’da gerçekleştirmesi bekleniyor.

NATO’ya rest: Kimse kiminle konuşacağımızı söyleyemez

Erdoğan-Putin görüşmesinin ardından açıklama yapan NATO,“Nesillerdir görülmeyen bir şekilde en büyük güvenlik sorunlarıyla karşı karşıyayken, Türkiye ittifakın uzlaşmaya dayalı kararlarında tam olarak yer almaktadır. Türkiye’nin NATO üyeliği tartışma konusu değildir” diye açıklama yapmıştı.

Rusya’da bir basın toplantısına katılan Yardım, “NATO hiçbir şekilde bizim diğer ülkelerle ilişkilerimizi sınırlayamaz. Yani NATO’nun bize kurallarını dikte etme ve bize kiminle konuşup konuşmayacağımızı söylemeye hakkı yok” diye konuştu.