Türkiye'den Arakanlılara 1 Milyon Dolar

Türkiye'den Arakanlılara 1 Milyon Dolar

Türkiye'nin, Endonezya'nın topraklarına kabul etmeye başladığı Rohingyalara yönelik yardım faaliyetleri için 1 milyon dolar ayırdığı bildirildi

Arakanlı Müslümanlara (Rohingyalar) sahip çıkacağını açıklayan ve açık denizde terk edilen göçmenleri topraklarına kabul etmeye başlayan Endonezya'ya dünyanın birçok ülkesinden destek ve maddi yardım sözü geldi.
Şiddete maruz kaldıkların için vatanlarını terk etmek zorunda kalan ve insan kaçakçıları tarafından açık denizdeki teknelerde ölüme terk edilen Arakanlı Müslümanların bir kısmı, kurtarıldıktan sonra çevre ülkelerde yaşamaya başladı.
Malezya ve Endonezya dışişleri bakanlarının Arakanlı Müslümanlara 1 yıllığına evsahipliği yapacaklarını açıklamalarının ardından Türkiye, Filipinler, Gambiya, Yeni Zelanda, Katar ve ABD yardım taahhüdünde bulundu.
Türkiye, Arakanlı Müslümanlara yapılacak yardım faaliyetlerine ilk etapta 1 milyon dolar ayırırken, Filipinler, Gambiya ve ABD, Arakanlı Müslümanların bir kısmına sahip çıkacağını açıkladı. Yeni Zelanda Başbakanı John Key, bazı göçmenlere kapılarını açabileceklerini söyledi.
Endonezya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arrmanatha Nasir, Katar'ın da maddi yardım taahhüdünde bulunduğunu ve Endonezya'da inşa edilecek barınaklar için 50 milyon dolar ayıracağını ifade etti. Nasir, İslam İşbirliği Teşkilatı'na da göçmen sorununun çözümüne katkıda bulunması için çağrıda bulunduklarını kaydetti.
YARDIM KURULUŞLARI
Ülkelerin yardımlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşları da bölgeye ulaşmaya başladı. Endonezya'nın Açe, Sumatra ve farklı bölgelerinde acil yardıma ihtiyaç duyan göçmenlere sivil toplum kuruluşları yardım paketleri gönderdi.
Bölgeye yardım götüren AusRelief, Açe'deki bin 39 Arakanlı Müslüman'ın barınma ihtiyacını karşıladı. Langsa'daki kampta kalan herkese yardım kolisi veren sivil toplum kuruluşu, Açe yönetimiyle 2 yıl boyunca göçmenlere yardım yapacakları ve destek olacakları konusunda anlaştıklarını açıkladı.
YEREL HALK SAHİP ÇIKTI
Açık denizdeki teknelerden kurtarılan Arakanlı Müslümanların bir kısmına evsahipliği yapan Sumatra eyaletindeki Müslümanlar, göçmenlere sahip çıktı.
Güneydoğu Asya'da açık denizde insan kaçakçılarının terk ettiği teknelerde hala yaklaşık 2 bin Arakanlı Müslüman ve Bangladeşli göçmen bulunuyor. Başta Malezya ve Endonezya olmak üzere bölge ülkeleri bu ay açık denizden 4 bin civarında göçmeni kurtardı.