Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı

Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye'de 2 milyon 225 bin 147 Suriyelinin bulunduğunu söyledi

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Kurtulmuş, Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlenen Suriye koordinasyon toplantısı öncesindeki konuşmasında, toplantının amacının Türkiye olarak meseleye ilişkin atılması gereken adımları müzakere etmek olduğunu söyledi. 

Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar konusunu Nisan 2011'den beri göğüslemeye çalıştığını, meselenin insani, maddi, siyasi ve Türkiye'de ortaya çıkmaya başlayan sosyal yükünü de göğüsleyerek üzerine düşeni insanlık, akrabalık, komşuluk vazifesi olarak gördüğünü ifade eden Kurtulmuş, uluslararası camiadan, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Avrupa Birliği ve farklı uluslararası camianın temsilcilerinden Türkiye'nin yürüttüğü politika ve çalışmaların çok sayıda övgü aldığını belirtti.

Kurtulmuş, Türkiye'nin bugün itibarıyla çadır ve konteyner kentlerde 258 bin 977 kişiyi barındırdığını, 2 milyona yakın Suriyeli sığınmacının da İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere şehirlerde barındığını anlattı. Toplamda 2 milyon 225 bin 147 kayıtlı Suriyelinin Türkiye'de bulunduğunu dile getiren Kurtulmuş, bu sürede Suriyeli sığınmacılara 7,6 milyar dolar seviyesinde para harcandığını, bu miktarın sadece 418 milyon dolarının uluslararası yardım kuruluşları, zengin dost ve müttefik ülkelerden geldiğini belirtti. 

Bir gazetecinin, sığınmacılar konusunda Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye maddi destek gelip gelmediği sorusuna da Kurtulmuş, şöyle yanıt verdi:

"Biz, başkasının parasını hesap ederek, başkasının cüzdanındaki parayla bu yardımları sürdüren bir ülke değiliz. Uluslararası camianın 7 milyar 158 milyon dolarlık büyük faturaya tabi destek olması onların vazifesidir. Türkiye'ye karşı bir hibede bulunacaklar, lütufkar davranacaklar gibi bir tabloyu asla kabul etmeyiz.

Bu desteği yaparlarsa zengin ülkeler ellerini taşın altına koymuş olduklarını gösterecekler. Bu, bütün insanlığa karşı yapılmış bir yardımdır."