"Türkiye Yemen'de Diyalog İçin Devreye Girmeli"

"Türkiye Yemen'de Diyalog İçin Devreye Girmeli"

Tahran Üniversitesi Dünya Araştırmalar Merkezinde düzenlenen ‘Yemen’de Çözüm’ konulu konferansta Yemen sorunu ve Suud öncülüğünde ki koalisyon güçlerinin Yemen saldırısı masaya yatırıldı.

Tevhidhaber / Haber Merkezi
 
Ramazan Bursa/ Tahran 
 
Tahran Üniversitesi Dünya Araştırmalar Merkezinde gerçekleştirilen ‘Yemen’de Çözüm’ konulu konferansta  Yemen sorununun başlangıcı, koalisyon güçlerinin saldırısı ve Yemen’de çözüm konuları masaya yatırıldı. 
 
Yemen’de yaşanan siyasi kriz, Ensarullah Hareketinin aldığı tavır ve koalisyon güçlerinin saldırılarının ele alındığı konferansa İran’ın Yemen Büyükelçisi Eski Yardımcısı Murteza Abidini ve  Tahran Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Ali Golçin konuşmacı olarak katıldı. 
 
Ensarullah Hareketi ve Husilerin baştan beri Yemen’de siyasi iktidarın düşmesi taraftarı olmadığını söyleyen Dr. Ali Golçin; “Ensarullah Hareketi sadece başbakanın değişmesini istedi resmi talepleri ise Cumhurbaşkanı danışmanlarından birinin kendilerinden olmasıydı” dedi. 
Mansur Hadi’nin istifasıyla alakalı detaylı bilgi aktaran Dr. Golçin, “Mansur Hadi’nin istifasının Ensarullah Hareketinin baskısıyla olmayıp Suudi Arabistan’ın isteği ile olduğunu ve istifa sonrası hükümetin yıkıldığını” belirtti. 
 
Ensarullah Hareketi’nin hükümetin yıkılması sonrası tüm siyasi unsurların içerisinde yer aldığı bir geçici hükümet kurmayı amaçladığını ve çağrı yaptığının altını çizen Dr. Golçin; “Ensarullah Hareketi anayasaya uygun geçici bir hükümet kurdu ve  Yemen’de ki tüm siyasi partileride bu hükümette görev almak için davet etti” dedi. 
 
İran’ın Yemen Eski Büyükelçi Yardımcısı Murteza Abidini ise, Yeme sorununun Yemenliler tarafından çözülmesi gerektiğini vurguladı. 
 
Yemen sorununun Birleşmiş Milletlerin gözetiminde, diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini söyleyen Murteza Abidini; “Yemen sorunu dış müdahale olmadan Yemenliler tarafından çözülmelidir. Türkiye’de bu sorunun diyalog ile çözülmesi için devreye girmelidir” şeklinde konuştu. 
 
Murteza Abidini: “Yemen’deki tüm siyasi partiler Yemen sorununun çözümü için masaya oturmalıdır. Siyasi partilerin masaya oturması Suudi Arabistan koalisyonunun saldırılarını sonlandıracaktır”  ifadelerini kullandı.