Türkiye  ve Mısır Dost Olma Yolunda ilerliyor

Türkiye ve Mısır Dost Olma Yolunda ilerliyor

Türkiye ve Mısır arasında Mursi’nin devrildiği 3 Temmuz 2013 askeri müdahalesi ile başlayan ve 14 Ağustos 2013 tarihinde yapılan ...

Türkiye ve Mısır arasında Mursi’nin devrildiği 3 Temmuz 2013 askeri müdahalesi ile başlayan ve 14 Ağustos 2013 tarihinde yapılan Rabia ve Nahda meydanlarının boşaltılması sürecinde yaşanan acı olaylar nedeniyle iyice gerilen ilişkilerde önemli gelişmeler yaşanıyor.
İslam İşbirliği Teşkilatı dönem başkanlığının Türkiye’ye devir teslim töreni esnasında, yanında oturan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile tokalaşmadan kalkıp giden Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, Türkiye’nin Mısır ile gerginliği giderme niyeti bulunduğunu, ülkesinin de buna hazır olduğunu ifade etti.
Mısır’da yayın yapan El Yevm Es-Sabi Gazetesi’ne konuşan Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, Çavuşoğlu ile son iki haftada Venezuela ve New York’ta olmak üzere iki defa bir araya geldiklerini dile getirerek, görüşmeleri olumlu olarak nitelendirdi.
Türkiye’nin Mısır ile ilişkileri geliştirme ve gerginliği giderme konusundaki niyetine Mısır yönetiminin olumlu cevap verdiği ve buna hazır olduğu görülüyor. Şükri’nin Çavuşoğlu ile görüşmesini, “Geçmiş gerginlikleri giderme niyetinin paylaşıldığı bir görüşme oldu. Türk Dışişleri Bakanı Sayın Çavuşoğlu, Türkiye’nin Mısır ile gerginliği giderme niyetini dile getirdi. Ben de Mısır’ın buna hazır olduğunu ifade ettim. İlişkilerin geliştirilmesi ile ilgili gelecekte atılacak adımlar adına görüşmeler olumluydu. Mısır yönetimi, Türk ve Mısır halkları arasındaki ilişkilerin tarihinin köklü ve çok güçlü olduğunu devamlı hatırlatmaktadır.” şeklindeki sözleri Mısır yönetiminin Türkiye konusundaki tutumunu ortaya koyuyor.
Çavuşoğlu ve Şükri 17-18 Eylül 2016 tarihlerinde, Venezuela'nın ev sahipliğinde yapılan 17'nci Bağlantısızlar Hareketi zirvesinde ayak üstü görüşmüş ve bu buluşma Mısır medyası ve kamuoyunda geniş yankı bulmuştu.
Bu görüşmeden bir hafta sonra New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler 71'inci Genel Kurulu genel görüşmeleri esnasında, iki bakanın tekrar bir araya gelmesi Türkiye-Mısır ilişkilerinin geleceği bakımından önemli görülüyor.
İlkesel olarak darbelere karşı olan Türkiye’nin ekonomi, ticaret ve kültür gibi farklı alanlarda Mısır ile ilişkilerini geliştirmeye başladığı gözleniyor. Türk Hava Yolları 10 Eylül’de İstanbul - Şarm el Şeyh seferlerine başladı.
25 Ocak Devrimi’nin ardından, Türkiye’nin Mersin ve Mısır’ın Port Said limanları arasında yapılan Ro-Ro seferlerinin de başlayabileceği belirtiliyor. Bölge uzmanları iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin Müslüman Kardeşler dosyasına da olumlu yansıyacağını savunuyor. Mursi dönemi çalışma bakanının tahliye edilmesi bu bağlamda önemli bir gelişme olarak görülüyor.
Geçen hafta Kahire Ceza Mahkemesi üç yıldır hapis yatan Mursi dönemi Çalışma Bakanı Halid el Ezheri’nin beraatına karar vermişti.