Türkiye Ve İran'dan Yemen için Ortak Hareket Kararı

Türkiye Ve İran'dan Yemen için Ortak Hareket Kararı

Türkiye ve İran'ın Yemen konusunda ortak hareket etme kararı aldığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasındaki görüşmede, Yemen'de barış ve istikrarın sağlanması için iki ülke arasında ortak çalışma yapılması konusunda mutabık kalındı.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre; Erdoğan ve Ruhani arasındaki görüşmede, Yemen'deki gelişmeler de ele alındı. Görüşmede, Yemen'de barış ve istikrarın sağlanması için iki ülke arasında ortak çalışma yapılması konusunda mutabık kalındı.

İçeriği ve mekanizması gelecek günlerde ele alınacak olan Yemen konusundaki çalışmanın önemli adımlarından birini, çatışmasızlık (bir tür ateşkes) ortamının sağlanması ve insani yardımların ulaştırılması. Bunun yanı sıra eşzamanlı olarak da siyasi müzakere sürecinin bir an önce başlatılması amaçlanıyor.

Bir çağrı özelliğini de taşıyan çalışmayla ilgili Yemen, Suudi Arabistan ve diğer ülkelerle de görüşülecek. Görüşmelerin ardından bir mekanizma üzerinde netlik sağlanmasıyla çalışmalarda mutabık kalınan konular hayata geçirilecek.

Türkiye'nin müzakere ve istişarelerde kolaylaştırıcı rol oynamaya, siyasi istişarelerde de destek sağlamaya devam edeceği öğrenildi.

Görüşmelerde Türkiye'nin, Yemen konusunda gerilimi, tansiyonu düşürmek için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini işaret ederek, İran, Suudi Arabistan, Sünni veya Şii gözetmeden insanı bir felsefeyi dile getirdiği kaydedildi.

Erdoğan ve Ruhani'nin Yemen'deki gelişmeleri detaylı olarak ele aldıkları vurgulanarak, Türkiye'nin daha önce Suudi Arabistan ve Pakistan'la görüştüğü, şimdi İran ile bir araya geldiği, konuya ilişkin belli bir çerçevenin şekillenmeye başladığı belirtildi.

Önümüzdeki günlerde ise çerçevenin detaylandırılarak istişarelere ve bölge ülkelerle yakın temasa devam edileceği öğrenildi.