Türkiye ve İran, 'Kudüs'ü Görüştü

Türkiye ve İran, 'Kudüs'ü Görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul'da İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif ile görüştü.

Dışdışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısı marjında, mevkidaşı İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif ile başta Mescid-i Aksa olmak üzere güncel konulara dair bir görüşme yaptı.

Çavuşoğu, görüşmeye dair sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda güncel konuları değerlendirdiklerini belirtirken, İran haber kaynaklarında geçen bilgilere göre ise görüşmede Çavuşoğlu ile Zarif, "Siyonistlerin Kudüs başta olmak üzere, işgal edilmiş topraklardaki şiddet ve cinayetlerini önleme yollarını" masaya yatırdıkları kaydedildi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İstanbul Havalimanında gazetecilere yaptığı açıklamada, Siyonist işgalcilerin İslam dünyası için esas tehlike olduğunu belirterek, Türkiye'de Kudüs ve Filistin gündemiyle düzenlenecek İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) olağanüstü toplantısının, İslam ülkelerinin yerinde ve koordineli bir girişimi olarak değerlendirdi.

Filistin ve Kudüs gündemiyle düzenlenen İİT toplantısına katılmak üzere İstanbul'a gelen İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Siyonistlerin işgal politikalarının devamında işgal topraklarının doku ve kimliğini değiştirmeye ve bu bölgeleri yahudileştirmeye çalıştığına işaretle, Siyonist işgalcilerin, İslam ülkelerin başka konular ve gereksiz hedefler peşinde oldukları için bu politikayı izlediğini vurguladı.

Zarif, Siyonist işgalciler tarafından Filistin halkının haklarına yönelik saldırganlıklar ve işgal politikalarının sürmesinin önlenmesini, İran'ın esas hedeflerinden olduğunu ifade ederek, İslam ve bölge ülkelerinin Siyonist işgalcilerin politikaları konusunda uyanık olup, bu sahte rejimin İslam dünyasının dikkatini esas tehlikeden uzak tutmasına müsaade etmemeleri gerektiğini kaydetti.

İşgal topraklarındaki son durumun incelenmesi için İİT olağanüstü toplantısı bugün İstanbul’da düzenleniyor. Toplantının esas amacı son haftalarda Kudüs ve Mescidi Aksa’da Siyonistler tarafından yapılan engellemeler ve Filistinli Müslümanlara yönelik baskılar olduğu belirtildi.

İİT üyesi bakanlar, toplantıda işgal altındaki topraklardaki son durumu inceliyorlar. Oturumun sonunda katılımcı ülkeler tarafından bir bildiri yayınlanacağı beklenirken, İİT dönem başkanı ve İcra Komitesini yürüten Türkiye, Siyonist işgalcilerin Filistin’de engellemelerinin ve saldırıların artması sonucu bu toplantının yapılması önerisini verdi.

 

Kaynak : İLKHA