Türkiye Tahran Büyükelçisi  İran Dışişleri'ne Çağırıldı

Türkiye Tahran Büyükelçisi İran Dışişleri'ne Çağırıldı

Sputnik'in haberine göre İran devlet televizyonu, Tekin'in ‘Bazı Türk yetkililerin bölgedeki gelişmelerle ilgili yaptığı gerçek dışı açıklamalar' nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldığını aktardı

Sputnik'in haberine göre İran devlet televizyonu, Tekin'in ‘Bazı Türk yetkililerin bölgedeki gelişmelerle ilgili yaptığı gerçek dışı açıklamalar' nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldığını aktardı. Haberde ayrıca, Tekin'e İran'ın ‘sert itirazı'nın iletildiği belirtildi. Fars Haber Ajansı'na konuşan bir kaynak da Tekin'in dün, ‘Türk yetkililerin gerçek dışı açıklamalarının' ardından İran Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldığını ve Türk Büyükelçi'ye İran'ın güçlü protestosunun iletildiğini belirtti. Ancak kaynak görüşme ya da Tekin'e iletilen protestonun içeriğine ilişkin bilgi vermedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi de düzenlediği basın toplantısında Kurtulmuş'u eleştirdi. “Mezhepçilik, etnik köken ve dini farklılıkları kışkırtmanın İran'ın ne bölgesel ne de uluslararası politikalarında yeri var” diyen Kasımi, Tahran yönetiminin dış politikalarını belirlerken hem soylu İslami değerleri göz önünde bulundurduğu hem de, Müslüman ülkeler başta olmak üzere, bölgedeki komşularının güvenliği ve istikrarına önem verdiğini belirtti. İran'ın komşu ülkelerin bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğunun altını çizen Kasımi, “Bazı siyasi gözlemcilerin de aynısını yapması zor olmamalı” ifadeleri kullandı. Kasımi ayrıca, bölge ülkelerinin gerilim ve çatışmaları azaltmak için çalışması gerektiğinin de altını çizdi.