Türkiye Suud  Ve Katar'dan Suriye Hamlesi

Türkiye Suud Ve Katar'dan Suriye Hamlesi

Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ın Suriye’ye karşı yeni bir ittifak geliştirdiği bildirildi.

- El Halic Online’ın haberine göre Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’i devirmeye yönelik daha agresif adımlar atacak üçlü bir ittifak kurdu.

Üçlü ittifakın son dönemde daha belirgin hale geldiğinin belirtildiği haberde bu üç ülkenin Suriye Cumhurbaşkanının Suriye’de hiçbir geleceği olmadığına inandıkları ifade edildi.

Ankara, Riyad ve Doha ittifakının silahlı muhaliflere Suriye ordusuyla savaşta daha büyük fırsatlar yaratacağının belirtildiği habere göre Katar’da yayımlanan Şark gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Cabir el-Haremi de “Bugün bölgenin Suriye sorununun yüzeysel olarak değil gerçekçi bir şekilde çözülmesi için bu üçlü ittifaka ihtiyacı var. Son Viyana toplantısında da bu alanda ortak bir koordinasyon olduğuna tanık olduk” diye yazdı.

Önümüzdeki günlerde bu ittifakın daha belirgin hale geleceğini belirten Katarlı yazar, bu üç ülkenin Suriye’de rejimin değişmesinin yanı sıra IŞİD’le mücadele edilmesini de istediğini ifade etti.

Washington Post gazetesi de Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad’ın Ankara ile olan iyi ilişkilerini kullanarak Türkiye ve Suudi Arabistan’ın görüşlerini yakınlaştırmak için çaba gösterdiğini ayrıca Salman’ın kral olmasının Suudi Arabistan’da yarattığı yapısal değişiklik sayesinde Riyad, Ankara ve Katar ilişkilerinin geliştiğini yazdı.

Haberde, Washington Post yazarı David Ignatius’un bu konudaki görüşlerine de yer verildi. Habere göre Ignatius; Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ın ‘Fetih Ordusu’ adı altında Suriye’deki en büyük silahlı muhalif grubu oluşturduğunu ve Türkiye’nin de bu ittifak aracılığıyla İdlib ve Suriye’nin kuzeybatısındaki gruplara daha fazla silah gönderilmesi için izin verdiğini yazdı.

Habere göre sahada oyunun kurallarını değiştiren sadece bu üçlü ittifak değil, Amerika da Türkiye-Suriye sınırında bir uçuşa yasak bölge kurulmasından yana.

Washington’un Suriyeli mülteciler için yapılacak uçuşa yasak bölge sayesinde mültecilerin bir gün evlerine geri dönebileceğine inandığını belirten Halic Online, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ın Suriye yönetimi düştüğünde geçiş sürecine liderlik edebilecek alternatif isimler aradığını yazdı.

Halic Online, bu üç ülkenin Suriye’de 3 yıllık bir duraklamanın ardından Suriye’de rejimin devrilmesi konusunda umutlandığını belirterek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katar ziyaretinin de bunu gösterdiğini ifade etti

YDH