Türkiye, Şangay İşbirliği'ne mi Davet Edildi?

Türkiye, Şangay İşbirliği'ne mi Davet Edildi?

Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) kurucularından, Orgeneral Leonid İvaşov ve Rusya Ulusal Güvenlik Akademisi Başkan Yardımcısı Talat Enveroviç Çetin, Washington’ın Türkiye’ye yönelik istikrarsızlaştırma politikalarının başarısız olacağını vurguladı.

Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) kurucularından,Orgeneral Leonid İvaşov ve Rusya Ulusal Güvenlik Akademisi Başkan Yardımcısı Talat Enveroviç Çetin, Washington’ın Türkiye’ye yönelik istikrarsızlaştırma politikalarının başarısız olacağını vurguladı.

ŞİÖ kurucularından, Orgeneral Leonid İvaşov ve Rusya Ulusal Güvenlik Akademisi Başkan Yardımcısı Talat Enveroviç Çetin, Washington’un Türkiye’ye yönelik istikrarsızlaştırma politikalarının başarısız olacağını vurgulayarak, “ABD Türkiye’ye yönelik bu politikaları başarısız olacak… Türkiye artık ŞİÖ ile ilişkilerini artırmalı ve örgüte tam üye olmalı” dedi.

Sputnik’e konuşan İvaşov şu ifadeleri kullandı: “ABD artık Türkiye’yi güvenilir bir müttefik olarak görmüyor. 15 Temmuz gecesi ABD yanlısı güçler, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı devirmek için darbe girişiminde bulundu. Ama başarısız oldular. Washington ve Batı, Türkiye'yi Irak,Libya ve Suriye’nin haline getirmek istedi fakat başaramadılar. Batı Türkiye’ye yönelik şimdi çeşitli oyunlar peşinde. Türkiye artık ŞİÖ ile ilişkilerini artırmalı ve kısa zamanda pozisyonunu güçlendirmeli. Rusya ile sıkı işbirliği yapmalı. Ayrıca, Rus-Türk Devlet Fonu hızlı bir şekilde aktif hale gelmeli.”

Rusya Ulusal Güvenlik Akademisi Başkan Yardımcısı Çetin de şunları söyledi: “Rus-Türk barışının ardından bölgede farklı gelişmelere tanık oluyoruz. İkili ilişkilerin düzelmesini şimdi Batı kıskanmaya başladı. Türkiye bölgesel ve uluslararası konularda Rusya ile işbirliği yapmalı. Özellikle Suriye’de krizin çözümü için Rusya-Türkiye-İran işbirliği mekanizması önemli. Türkiye ŞİÖ ile ilişkilerine ağırlık vermeli ve gelecekte tam üye olmalı” dedi.

İvaşov 1990’lı yıllarda ŞİÖ kurulması fikrini ortaya atmıştı.