“Türkiye, NATO’nun Arkasına Saklandı”

“Türkiye, NATO’nun Arkasına Saklandı”

“Bir problemle karşılaşıldığında insanlar normalde birbiriyle iletişim kurup açıklama yaparlar. Ancak uçağımızı düşürdükten sonra Türkiye, bunun yerine NATO’nun arkasına saklandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye’yle ilişkilerin düzeleceğinden umudunun olmadığını söyledi. Putin, Suriye’de artık hava savunma sistemleri olduğunu vurgulayarak, “Türkiye buyursun, şimdi de Suriye hava sahasını ihlal etsin” diye konuştu.
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geleneksel yılsonu basın toplantısında konuştu.
 
Yaklaşık 1400 gazetecinin katıldığı toplantıda açıklamalarda bulunan Putin, Türkiye’yle ilişkilerin düzeleceğinden umudunun bulunmadığını söyledi.
 
Putin, Rus hava kuvvetlerine ait uçağın Suriye sınırında Türkiye tarafından vurularak düşürülmesi konusunda da, “Türkiye’nin adımını düşmanca bir tavır olarak nitelendiriyoruz,” dedi.
 
Suriye’de artık hava savunma sistemleri olduğunun altını çizen Putin, “Türkiye buyursun, şimdi de Suriye hava sahasını ihlal etsin,” dedi.
 
Putin’in açıklamalarından satır başları şöyle:
 
“Uçağın düşürülmesi düşmanca bir adım”
 
“Türkiye yönetiminin uçağımızı düşürmesini, dostça bir adım olarak değil düşmanca bir adım olarak değerlendiriyoruz.
 
“Türkiye, NATO’nun arkasına saklandı”
 
“Bir problemle karşılaşıldığında insanlar normalde birbiriyle iletişim kurup açıklama yaparlar. Ancak uçağımızı düşürdükten sonra Türkiye, bunun yerine NATO’nun arkasına saklandı.
 
“G20’de Türkmenlerle ilgili bir şey duymadım”
 
“Biz Türkiye ile işbirliğini reddetmedik. Antalya’ya G20 zirvesine gittim ve orada birçok Türk yöneticiyle görüştüm. Bizim önümüze uluslararası hukuka uymayan Türkiye hakkında çok hassas konular koydular. Türkmenler hakkında ise hiçbir şey duymadım. Türkmenlere saldırılarla ilgili soru sorabilirlerdi. Biz de ‘Tamam anlıyoruz. Size yardım etmeye hazırız’ diyebilirdik.
 
“Türkiye buyursun, şimdi Suriye hava sahasını ihlal etsin”
 
“Türkiye uçağımızı düşürdükten sonra oradan (Suriye’den) çekileceğimizi mi düşündü? Rusya öyle bir ülke değil. Suriye’deki varlığımızı güçlendirdik. Suriye’de artık S-400 hava savunma sistemlerimiz var. Türkiye eskiden Suriye’nin hava sahasını sürekli olarak ihlal ediyordu. İsterse, buyursun şimdi de etsin.
 
“Üçüncü tarafın etkisi var mı bilmiyorum”
 
“Türkiye ile yaşadığımız anlaşmazlıkta üçüncü bir tarafın etkisi var mı bilmiyorum. Belki de Türk yönetiminden birileri ABD’lilere yalakalık yapmak istemiştir. Belki de ABD ve AB’ye Türklerin ‘onların İslamcıları’ olduğunu göstermek istemişlerdir.
 
“Türk yönetiminin İslamlaştırma politikası yüzünden Atatürk herhalde mezarında ters dönmüştür.
 
“İlişkilerin onarılmasında umut görmüyorum”
 
“Türkiye’deki mevcut yönetimle anlaşmaya varmak zor olacak gibi görünüyor. İlişkilerin onarılması konusunda umut görmüyorum.
 
“Suriye’de siyasi çözüm mümkün”
 
“Suriye krizi konusundaki tutumumuzu değiştirmedik. Suriye’yi kimin yöneteceğine dış güçler karar veremez. Rusya, Suriye krizinin tüm tarafları memnun edecek şekilde çözülmesi için çaba gösterecek.  Suriye’de siyasi çözüm mümkün. Bunun erken gerçekleşmesi daha iyi olur.
 
“Rusya’nın Suriye krizinin çözümü için bir planı var ve planımızdaki kilit konular ABD’nin görüşleriyle de uyuşuyor. Uzlaşı içinde olduğumuz noktalar, anayasa üzerinde ortak çalışma yapılması ve seçim düzenlenmesi.