Türkiye Mısır İçin Ayakta GALERİ

Türkiye Mısır İçin Ayakta GALERİ

Mısır mahkemelerinin 37 kişiye verilen idam cezasını onaması ve 683 kişiye daha bu cezayı vermesi Türkiye’nin birçok şehrinde protesto edildi.

İstanbul, Ankara, Kayseri, Konya, Diyarbakır, Antalya, Şanlıurfa, Kocaeli, Sakarya ve birçok kentten Mısır’da darbe rejimi kontrolündeki mahkemece verilen idam cezalarına tepki gösterildi.

En kalabalık protesto İstanbul’da

 

En büyük protesto gösterisi, Mısır’ın İstanbul Konsolusluğu önünde gerçekleşti. Konsolosluk önüne gelen kalabalık grup “Darbeciler Mursi’yi yargılayamaz” yazılı pankart taşıdı.

 

Protestoyu organize eden İHH İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve İnsan Hakları Hukuk Komisyonu Başkanı Gülden Sönmez protesto öncesi yaptığı açıklamada "Görünen o ki, Sisi rejimi bazı kişilerin idamının infazını yaparak, gençlerin özellikle darbeye karşı direnişini kırmak istiyor. İnsanlara korku salarak, bu korkuyla darbeyi meşrulaştırmaya çalışıyor. İnsanların, halkların ve üniversite gençliğinin sokaktan geri çekilmesini sağlamaya çalışıyor" dedi.

 

Kocaeli

 

Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri üyesi grup, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarını protesto etti.

 

Darbe karşıtı sloganların yazılı olduğu pankartlar taşıyan grup, Fevziye Camisi önünde toplandı.

 

Grup adına açıklama yapan Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri Başkanı Halil İbrahim Keleşoğlu, "Darbe mahkemelerinin ve darbeci hakimlerin geçmiş günahları dikkate alındığında Mısır yargısının cübbe giymiş baltacılardan oluştuğunu söylemek kehanet olmayacaktır" dedi.

 

Diyarbakır

Mustazaflar Cemiyeti, Din Adamları Yardımlaşma Derneği, İHH ve bazı sivil toplum örgütlerinin düzenlediği protesto gösterisinde kalabalık bir grup katıldı. Burada konuşma yapan Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen, "Zalim Sisi ve avanesi zulüm ile abad olacağını sanıyorsa yanılıyor" dedi.

Bolu

 

Bolu İnsan Hakları ve Hizmet Derneği (İHH) tarafından Belediye Meydanında düzenlenen ve Memur-Sen Bolu Şubesi, Anadolu Gençlik Derneği Bolu Şubesi ile AK Parti Bolu Gençlik Kollarının da destek verdiği protestoda, darbe karşıtı sloganların yazılı olduğu pankartlar taşındı, Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi lehine sloganlar atıldı.

Grup adına açıklama yapan İHH Bolu Şube Başkanı Fethi Sarımsakçı, "Mısır halkı ne yazık ki, tüm katliam, yaralama, yasa dışı baskı ve sindirmelere karşı yalnız bırakılmıştır. Halkı yalnız bırakmakla yetinmeyip bir de cuntaya sahip çıkan batılı ve bazı arap ülkelerinin tutumu cuntayı cesaretlendirmiştir. Son karar bu açıdan darbecilere verilen siyasi kredinin sonuçlarıdır" diye konuştu.

 

Ağrı

 

Ağrı'da da sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarına tepki gösterdi.

İnsani Yardım Derneği Ağrı Sorumlusu Kerem Anığı yaptığı açıklamada "Bizimle adaletin, halkın şahitleri olarak yeryüzünde yaşayan vicdan, inanç sahibi insanlar olarak herkesin yaşam hakkının kutsal olduğuna inanıyoruz. Bunlar kendini adalet, özgürlük ve insan hakları demokrasi havarisi olarak tanıtan emperyalist batının iki yüzlülüğünün bir göstergesidir” dedi.

Yalova

İnsani Yardım Vakfı Yalova Temsilciliği Tarafından organize edilen protesto gösterisinde, protestocular Yalova Merkez Camisi önünde toplandı.

Grup adına açıklama yapan Sabri Kan “İnsanlığa ve hukuka aykırı bu kararları kınamak, Mısırlı mazlum kardeşlerimizin sesine ses katabilmek için tüm vicdan sahiplerini harekete geçmeye davet ediyoruz" dedi.

 

Ankara, Antalya, Kayseri, Konya, Denizli, Sakarya, Aksaray, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Düzce, Burdur ve Adıyaman'da protesto gösterileri vardı.

683 yeni idam cezası

Mısır Minya Ceza Mahkemesi, geçen ay Müslüman Kardeşler üyesi olduğu ve ‘şiddet olaylarına karışma ve teşvik etme, kişilere ve kamu malına saldırı’ suçlamasıyla 529 kişi hakkında aldığı idam kararı vermişti. Mahkeme bu kişilerden 37’si hakkında verdiği kararı onadı. Geri kalan 492 kişinin cezasını da müebbet hapse çevirerek hükme bağladı. Mahkeme pazartesi günü de Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii'nin de aralarında olduğu 683 kişiyi daha idama mahkûm etti.

Kaynak: AA