"Türkiye kaygıyla değil ilgiyle bakılan bir ülke"

"Türkiye kaygıyla değil ilgiyle bakılan bir ülke"

Davutoğlu, TRT'ye verdiği özel röportajda gündemdeki konuları değerlendirdi.

sviçre’nin Davos kasabasında temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Davutoğlu, TRT'ye özel açıklamalar yaptı. Davutoğlu’nun ilk olarak gündeminde 17 Aralık Operasyonu'nun yansımaları vardı.

"17 aralık ise burada hiç gündeme gelmedi bazen Türkiye’deki biz bazen iç gündemle ilgili meseleye çok önem verdiğimizde zannediyoruz ki tüm dünya bunu tartışıyor" diyen Davutoğlu, "Dış politikasının ekonomisinin konuşulduğu atar damarlarda bulunsalar Türkiye’de ne kadar sığ bir gündemle meşgul olduklarını görürler Davos’ta Türkiye pozitif gündemin parçası bu toplantılarda ve Hep ilgi uyandıran kaygı uyandıran bir ülke değil" ifadelirini kullandı.

Suriye’deki çatışmalar Davos’un değişmez gündem maddesi oldu. İşkence fotoğraflarından sonra Suriye’deki şiddetin uluslararası arenada daha fazla gündeme geldiğini söyleyen Davutoğlu, "Artık insani konular, Suriye’deki insani trajedi daha fazla gündeme geldi. Daha fazla küresel duyarlılık oluşmaya başlamış. Geç ve açıkçası utanç duyulacak kadar yavaş ama böyle bir duyarlılık gittikçe hissediliyor. Rejim tarafında hala zaman kazanma ve halkı sindirmek var ama güneş balçıkla sıvanmaz." dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bir çok ikili görüşme de gerçekleştirdi. Bunlardan en dikkat çekici olanı mevkidaşı İran Dişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’ti.

Davutoğlu görüşmeyle alakalı olarak, “Genel yapılan gelişmeleri ele aldık bir insanı yardım ulaşması konusunda neler yapılır onları konuştuk. Önümüzdeki haftasonu Başbakan İran'ı ziyaret edecek. İkili görüşmeleri yaptık. İran ile Amerika arasında P5 arasında tansiyonun düşmesi Türkiye'nin menfaatinedir. İran’ın ümid ederiz sadece nükleer değil Suriye ve Suriye halkının çektiği ızdıraplara duyarlı bir yaklaşım benimsemesi mümkündür “ ifadelerini kullandı.