"Türkiye Kanıyla da Yanımızda Durdu"

"Türkiye Kanıyla da Yanımızda Durdu"

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Heniyye'nin oğlu Abdusselam, "Türkiye Mavi Marmara gemisinde verdiği şehitlerin kanıyla da bizimleydi. Kanıyla yanımızda duranın sözünde durmaması mümkün değildir" diye konuştu.

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye'nin oğlu Abdusselam İsmail Heniyye, "Gazze'nin üzerindeki ablukanın kaldırılması için Mavi Marmara'da kanını akıtan Türkiye'nin, imarı için verdiği sözde durmaması mümkün değildir. Türkiye söz verirse sözünde durur ve duruyor. Kim, Türkiye'nin Filistin ve Gazze'ye vermiş olduğu sözde durmadığını iddia ederse mevcut hükümet karşıtı propaganda yapıyordur" dedi.

Filistin Gençlik ve Spor Yüksek Kurulu Üyesi Heniyye, Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyareti esnasında yaptığı açıklamada, "Türkiye, Gazze'nin yanında sadece mal ve kelimelerle durmadı. Mavi Marmara da verdiği şehitlerin kanıyla da bizimleydi. Kanıyla yanımızda duranın sözünde durmaması mümkün değil. Türkiye, Gazze ablukasını kaldırmak için elinden gelen çabayı sarf edip, imar için verdiği sözün arkasında da durdu" diye konuştu.

Gazze'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ismini taşıyan bir stadyum inşa etmeyi düşündüklerini aktaran Heniyye, "Türkiye-Gazze ilişkileri bölgede en güçlü ilişkilerden biridir. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in Filistin'i ziyareti, liderlerin Türkiye'de yapılacak seçimlerle meşgul olmalarına rağmen Gazze meselesini Türkiye'nin gündeminden hiç düşürmedikleri malumdur" ifadelerini kullandı.

"Genelde Filistin özelde Gazze olmak üzere Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), yürüttüğü projelerle Filistin halkının gönlünü kazandı" diyen Heniyye, şöyle devam etti:

"İsrail'in 8 yıldan bu yana Gazze'ye uyguladığı abluka döneminde ve İsrail'in Gazze'ye 51 gün süren son saldırılarında Türkiye'nin pozisyonunu daha fazla hissettik, Türkiye'nin bu tutumu, bölgede amansız bir saldırıya uğrayan halkımızın moralini yükseltti."

Heniyye, bu ayın sonunda Gazze'de, Türkiye'nin finanse edeceği toplu düğün töreniyle 4 bin gencin dünya evine gireceğini hatırlatarak, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Filistinlilerin kalbinde özel bir yeri vardır. Babamın, torununa Erdoğan ismini vermesi bunun bir ispatıdır. Gazze halkı, Erdoğan'ın birkaç yıl önce gerçekleşmesi planlanan ziyaretini bekliyor" dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, TİKA üzerinden Gazze'ye son 7 yılda yaklaşık 300 milyon dolar yardım yapıldığını söylemişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç de Türkiye'nin bu yıl Gazze'ye yönelik gerçekleştirilen ve planlanan yardımlarının toplamının 75,6 milyon dolara ulaştığını ifade etmişti.

İsrail'in 7 Temmuz 2014'te başlattığı 51 gün süren saldırılarında 2 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılırken, binlerce bina hasar görmüştü. Saldırılarda atılan bazı patlayıcıların daha sonra infilak etmesi sonucu da hayatını kaybedenler olmuştu.

AA