Türkiye-İsrail ilişkileri Konferansına Tepki

Türkiye-İsrail ilişkileri Konferansına Tepki

Türkiye ile İsrail arasındaki sorunların ve işbirliği imkanlarının tartışıldığı USAK konferansı, İHH tarafından protesto edildi

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) tarafından düzenlenen ve Türkiye-İsrail arasındaki işbirliği imkanlarının değerlendirildiği konferans, İsrail'e olumlu bir imaj kazandırmak istendiği gerekçesiyle İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından protesto edildi.  

Ankara'daki USAK merkezinde düzenlenen "Türkiye ve İsrail: Doğu Akdeniz'de Değişen İttifaklar" konulu konferansın öncesinde, İHH Ankara Şubesi, toplantının yapıldığı kuruluşun önünde basın açıklaması yaptı.  

Grup adına basın açıklaması yapan İHH Ankara Sorumlusu Mustafa Sinan, İsrail'in imajının düzeltilmesi için aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelerde birtakım toplantılar düzenlendiğini savunarak, "Bugüne kadar Filistin topraklarının yüzde 80’inden fazlasını terör devleti işgal etti ve hala İsraille birlikte ekonomik işbirliği toplantıları, stratejik toplantılar yaparak bizleri kandırmaya çalışmaktalar. Ama biz kanmıyoruz, bunu hep beraber haykıracağız" ifadelerini kullandı. 

Ellerinde Filistin bayrağı ve "Katil İsrail" yazılı dövizler taşıyan grup, slogan attıktan sonra dağıldı. 

"TARTIŞMA ÇIKARAN İFADELER"
Truman Institute, İstanbul Üniversitesi, Konrad Adenauer Vakfı'nın da desteklediği konferansa İsrail, ABD ve Türkiye'den bazı akademisyen, uzman ve emekli diplomatlar katıldı.  

Konferansın basına açık ilk bölümünde, Türkiye ve İsrail'in bölgesel sorunlara yaklaşımı, Doğu Akdeniz'de keşfedilen enerji kaynakları konusundaki işbirliği imkanları ele alındı. 

Truman Institute uzmanı ve İsrail'deki Kudüs İbrani Üniversitesi öğretim üyesi, İslam ve Çin tarihi profesörü Raphael Israeli, sunumunda, İslam dünyasındaki yahudi karşıtlığının kökenlerinin Kur'an-ı Kerim'e dayandığını iddia ederek, birçok camide imamlar tarafından tekrarlanan ayetlerle Yahudi karşıtlığının artırıldığını öne sürdü. Israeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı da Yahudi karşıtlığı ve İslam dünyasında bu durumu teşvik etmekle suçladı.  

Israeli'nin konuşmasından sonra söz alan dinleyicilerden Arap Birliği Ankara Temsilcisi Büyükelçi Muhammed el-Fatih en-Nasıri ise Kur'an-ı Kerim'deki ayetlerin belirli durumlara ilişkin olduğunu, Türkiye’nin tarihten bu yana Yahudiler için güvenli bir liman olarak bilindiğini söyledi. Nasıri, İsrail’i "apartheid" rejimi kurmakla suçlarken, İsraille ilgili sorunların din üzerinden değil, akademik açıdan ele alınması gerektiğini belirtti.

Konferansın açılış konuşmacıları arasında yer alan Emekli Büyükelçi Namık Tan da konuşmaların ardından AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Israeli’nin suçlamalarının adil olmadığını kaydetti. Tan, Türkiye'nin tepkisinin İsraillilere değil İsrail yönetimine olduğunu vurgulayarak, İsrail'in politikalarındaki aşırılıklara tepki gösterilmesinin Yahudi karşıtlığı olarak adlandırılamayacağını ifade etti. 

AA muhabirinin toplantının amacına ilişkin sorusunu cevaplayan USAK Başkan Yardımcısı İhsan Bal da toplantıda Türkiye-İsrail ilişkilerinin daha iyi ve daha sağlam bir aşamaya getirilip getirilemeyeceği ve ortaklıklar çıkarılıp çıkarılamayacağı konularının ele alındığını söyledi. Bal, Doğu Akdeniz'de Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Mısır arasında enerji kaynakları temelinde sürdürülen işbirliği sürecinin içinde yer almamasının Türkiye'nin aleyhine olacağını savundu. 

Toplantının ikinci bölümü basına kapalı yapıldı.