Türkiye, İran ve Rusya'dan Ortak Açıklama

Türkiye, İran ve Rusya'dan Ortak Açıklama

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'da Mevlüt Çavuşoğlu ve Cevad Zarif'le yaptıkları görüşmenin sonunda Suriye kriziyle ilgili ortak deklarasyon kabul ettiklerini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'da Mevlüt Çavuşoğlu ve Cevad Zarif'le yaptıkları görüşmenin sonunda Suriye kriziyle ilgili ortak deklarasyon kabul ettiklerini açıkladı.

Görüşmenin sonunda düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, "Bugünkü görüşmemizin sonuçlarının yer aldığı bir ortak deklarasyon kabul ettik. Her halükarda BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2254 sayılı kararı ve Soçi'de Suriye Ulusal Diyalog Konseyi'nin tavsiyeleri doğrultusunda siyasi çözümün alternatifsizliğine sıkı bağlılığımızı koruyoruz" dedi.

Lavrov, Rusya, Türkiye ve İran'ın Suriye'yi bölme girişimlerini kabul edilemez bulduğunu kaydetti.

'ORTAK ÇABALARA ZARAR VERİLMESİNE KARŞI KOYACAĞIZ'

Lavrov, üç ülkenin Astana formatı kapsamındaki çabalarına zarar verilmesine karşı koyacaklarını belirterek, "Bu çabaların devam etmesinde kararlıyız. Üç ülkenin Suriye'deki durumu 2254 sayılı karardaki hedeflere ulaşma çizgisine yeniden getirmek için gerek müştereken gerekse de münferiden atacağı adımlar üzerinde mutabakat sağladık" ifadelerini kullandı.

'MUHALEFETİN İKTİDAR DEĞİŞİKLİĞİ TALEBİ YIKICI'

Lavrov'a göre Rusya, Türkiye ve İran, Suriye muhalefetinin Cenevre müzakerelerinin ön koşulu olarak Şam'da iktidar değişikliği talebini yıkıcı buluyor.

Lavrov, "Cenevre müzakerelerine dönülmesine yönelik çabalar sürerken bazı dış muhalefet temsilcilerinin açıklamalarını son derece yıkıcı buluyoruz. Bu taraflar, Suriye krizinin çözümü ve siyasi müzakerelere geçiş için iktidar değişikliği, Suriye yönetiminin savaş suçlusu olarak mahkemeye sevk edilmesi gibi ön koşullar öne sürüyorlar. Bu tür yaklaşımlar 2254 sayılı kararın içeriğiyle çelişmekle kalmıyor, aynı zamanda da müzakere sürecini yeniden başlatmaya yönelik çabaları zora sokmak istiyor" dedi.

'ANKARA İLE İSTİHBARAT DEĞİŞİMİ KONUSUNDA MUTABAKAT SAĞLADIK'

Lavrov, bugün Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla yaptıkları görüşmede istihbarat kurumları arasında Suriye'de işbirliği yapılması konusunda mutabakat sağladıklarının altını çizdi.

Çavuşoğlu'da konuşmasında ortak mücadeleye ve sivillerin korunmasına dikkat çekti. Öte yandan İdlib'e yönelik operasyon sinyali de verdi.

Çavuşoğlu'nun konuşmasının bir kısmı şu şekilde:

"Gelişigüzel okullar, hastahaneleri, ayrım yapılmaksızın herkes mi hedef alınacak yoksa terör örgütlerini birlikte tespit edip onları mı hedef alacağız. Bence ikincisi. Zaten kendi aramızdaki mutabakatta sivillerin korunması da var. Dolayısıyla İdlib'teki terör gruplarının titiz bir şekilde tespit edilip, elimine edilmesi gerekiyor. Bu konuda biz ortaklarımızla çalışmaya varız. Yeter ki buralara ihlal yapılmasın, sivil insanlar ölmesin."

 

 

Kaynak : Sputnik