Türkiye ile İsrail Uzlaştı İddiası

Türkiye ile İsrail Uzlaştı İddiası

Türkiye ile İsrail'in Roma'daki zirvesinden uzlaşı çıktığı belirtiliyor. İddiaya göre İsrail'in Mavi Marmara kurbanlarına ödeyeceği tazminat tutarı ve Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılması konusunda uzlaşıldı

Mavi Marmara saldırısının ardından kesilen ilişkileri onarmak için Türkiye ile İsrail arasında sürdürülen müzakerelerde pürüzlerin giderildiği, uzlaşma yolunda önemli bir ilerleme kaydedildiği öğrenildi.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsrail Dışişleri Direktörü Dore Gold'un geçtiğimiz günlerde Roma'da gerçekleştirdiği görüşmede ilişkilerin normalleşmesi için atılacak adımların ele alındığı öğrenildi.

TAZMİNAT VE AMBARGO

Sabah'ın iddiasına göre yapılan son görüşmede İsrail ile Türkiye'nin tazminat tutarı üzerinde de uzlaştığı öğrenildi. Ancak tutarın ne olduğu konusunda bir bilgi verilmedi. 2013 yılı sonunda iki ülke arasında yapılan görüşmelerde İsrail'in tazminat tutarını ilk teklifine göre 7 kat artırarak 21 milyon doların üzerine çıkardığı ifade edilmişti.

Gazze'ye ambargonun kaldırılması koşuluna da iki tarafı rahatlatacak bir formül bulunduğu belirtiliyor. İsrail'in, Türkiye üzerinden gidecek malların Gazze'ye girişinde kolaylık sağlamayı taahhüt ettiği ifade ediliyor. Ayrıca İsrail insani yardım ve ilaçların Gazze'ye ulaşmasına da engel olmayacak.

İMZA ÖNCESİ SON GÖRÜŞME YAPILABİLİR

Kaynaklar iki ülkenin bu perspektif üstünde uzlaşmaya yakın olduğunu belirtiyor. Uzlaşılan taslak hükümetlerin onayına sunulacak. Hükümetlerin değişiklik talebi olursa Roma'daki görüşmenin benzeri birkaç zirvenin daha yapılabileceği belirtiliyor. Bu görüşmelerin ardından İsrail Başbakanı Netanyahu anlaşmanın onayı için Bakanlar Kurulu'na başvuracak. Türkiye'de ise anlaşmanın onay makamı TBMM olacak.