Türkiye ile Filistin'den Eğitimde İşbirliği

Türkiye ile Filistin'den Eğitimde İşbirliği

Türkiye ile Filistin arasında imzalanan protokol, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye ile Filistin arasında imzalanan protokol, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Resmi Gazete'deki, Türkiye ile Filistin arasında 1 Şubat 2016'da imzalanan eğitim ve yükseköğretim alanında iş birliği anlaşmasının onaylanması hakkındaki karara göre, iki ülke arasındaki mevcut dostluk bağlarının güçlendirilmesi arzusuyla taraflar, bu alandaki artan iş birliğini eşitlik, karşılıklı fayda ve mütekabiliyet çerçevesinde ilgili bakanlıklar aracılığıyla teşvik ederek geliştirecek.

İlgili mevzuatlara ve kaynakların elverişliliğine göre yapılacak değişim ve iş birliği kapsamında iki ülke, "genel eğitim, mesleki ve teknik eğitim, yükseköğretim, beden eğitimi, müfredat ve ders kitapları, ölçme, değerlendirme ve sınavlar, öğretmen yetiştirme ve öğretmenlerin sürekli eğitimi, özel eğitim ve öğretmenlerin eğitilmesi, eğitim denetimi, gözetimi ve rehberlik, eğitimde ve eğitsel ortamlarda bilgi ve iletişim teknolojileri" alanlarında uzman, mesleki ve diğer heyetlerin karşılıklı ziyaretlerinin yanı sıra bilgi, belge ve tecrübe değişimini teşvik edecek.

Türkiye ile Filistin ayrıca, karşılıklı imkanlar çerçevesinde, her yıl birbirlerine dil kursu, yükseköğretim ve araştırma bursları tahsis edecek. Burs sayısı ve şartları ulusal yasa ve mevzuatlara uygun şekilde belirlenecek.

Tarafların, gerekli iç yasal usullerin tamamladığını birbirlerine diplomatik yollarla ilettiği son yazılı bildirimin alındığı tarihte yürürlüğe girecek anlaşma, 5 yıl süreyle yürürlükte kalacak.


Kaynak : haberkudüs