Türkiye, Hamas lideri Aruri'yi Sınırdışı Etti

Türkiye, Hamas lideri Aruri'yi Sınırdışı Etti

Ankara-Tel Aviv hattında ikili ilişkilerin normalleşmesi için görüşmeler sürerken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan açıklama geldi.

İki ülke arasında varıldığı iddia edilen mutabakatta yer alan maddelerden birinde, "Salih El Aruri'nin Türkiye'den sınır dışı edilmesi" şartı da yer alıyordu. Netanyahu'ya göre; Türkiye, bu şartı halihazırda yerine getirdi.
 
İsrailli üst düzey bir yetkilinin aktardığına göre; partisinin milletvekillerine hitap eden Netanyahu, Hamas'ın askeri kanadının üst düzey yetkilisi Salih Aruri'nin Türkiye tarafından sınır dışı edildiğini açıkladı. 
 
Netanyahu, Aruri'nin sınır dışı edilmesinin temel olarak İsrail'in talepleri değil, ABD'nin baskısı sonucu gerçekleştiğini öne sürdü. 
 
ABD Hazine Bakanlığı, Aruri'yi terör listesine koymuş ve varlıklarını dondurma kararı alarak, ekonomik ilişkilere yasak getirmişti. 
 
İsrail Yönetimi, Aruri'nin İstanbul'da Hamas komuta merkezi kurduğunu ve buradan Batı Şeria'daki hücreleri yönettiğini iddia ediyor. 
 
Netanyahu, Knesset'teki konuşmasında, İstanbul'daki komuta merkezinin faaliyetini sürdürdüğünü de iddia etti.
 
Söz konusu yetkili açıklamalarında, İsrail Başbakanı’nın, “Aruri’yi sınır dışı etmek bizim için yeterli değil. Türkiye’den İsrail’e yönelik terör faaliyeti gerçekleşmeyeceğine emin olmak istiyoruz” dediğini aktardı.
 
Kaynak: Hürriyet