Türkiye Gazze Sözünü Tutmamış

Türkiye Gazze Sözünü Tutmamış

Dünya Bankası, 2014'teki savaşın ardından Gazze'ye vaad edilen yardımlardan bir çoğunun yerine getirilmediğini açıkladı...

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Dünya Bankası, Filistin'e yardım eden devletler arasındaki buluşmadan bir gün önce Filistin ile ilgil bri rapor yayınladı. Bu raporda şu bilgiler yer aldı:

- "20 yıl önce Filistin yönetimiyle İsrail arasında varılan gelir paylaşma anlaşmasının günün şartlarına uyulmuyor ya da uygulanmıyor.

- Filistin ekonomisi gelişme imkânlarından mahrum bir halde.

- Gelir paylaşma anlaşması, Filistin yönetiminin mali durumuna zarar veriyor.

- İsrail ile ikili ticaretteki vergi kaybı önemli bir problem teşkil ediyor.

YARDIM VAATLERİ YERİNE GETİRİLMEDİ

- Donör devletler, Gazze bölgesinin ekonomik sıkıntılarını hafifletmek için üstlendikleri yükümlülükleri tam olarak yerine getirmiyor. 2014 yılındaki Gazze Savaşı'ndan sonra donör devletler bölgeye 3,5 milyar dolarlık yeniden imar ve kalkınma yardımı yapmayı kararlaştırmışlardı. Bu yardımların şimdiye kadar sadece 1,4 milyar dolarlık bölümü yapıldi.

SADECE ABD VE HOLLANDA...

- Yardım vaatlerini sadece ABD ve Hollanda yüzde yüz oranında yerine getirdi.

AB

- Avrupa Birliği ise taahhüt ettiği miktarın yüzde 72'sini ödeyerek 250 milyon dolarlık yardımda bulundu.

ALMANYA

- Almanya 63 milyon dolarlık yardımla yükümlülüğünü yüzde 88 oranında yerine getirdi."

TÜRKİYE

Dünya Bankası raporunda yardım taahhütlerini yerine getirmekte geciken ülkeler arasında Türkiye'nin de adı geçiyor. Rapora göre Gazze yardımlarına 200 milyon dolarla katılacağını duyuran Türkiye, şimdiye kadar üstlendiği yükümlülüğü yüzde 32 oranında yerine getirdi.

SUUDİ ARABİSTAN

Gazze'ye 500 milyon dolarlık yardım taahhüt eden Suudi Arabistan üstlendiği yardımın sadece yüzde 10'unu yaptı.

KATAR

Katar'ın payı ise taahhüt ettiği rakamın yüzde 15'inde kaldı.

NE KADAR BİNA YENİDNE İNŞA EDİLDİ?

Dünya Bankası raporunda Gazze'deki tamamen yıkılan evlerin sadece yüzde 9'unun yeniden inşa edildiği kaydediliyor. Yine rapora göre hasar gören evlerin yarıdan fazlası da henüz tamir edilmedi. Gazze ekonomisinin 2014 öncesindeki düzeye gelmesinin 2018'i bulacağına da raporda yer veriliyor.

GAZZE'YE AMBARGO UYGULANIYOR

2014'ün Ramazan ayında yaşanan saldırılardan önce de fakir bir bölge olan Gazze'ye, Hamas'ın 10 yıl önce iktidara gelmesinden bu yana İsrail ve kısmen de Mısır tarafından ticari ambargo uygulanıyor. İsrail ayrıca bölgedeki işgal gücü olarak Gazze'yi abluka altında da tutuyor.