Türkiye Aksa İçin Ayakta

Türkiye Aksa İçin Ayakta

Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan işgalci israil'e Türkiye genelinde protestolarla tepki gösterildi. Türkiye ayağa kalktı

Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan işgalci israil, Şanlıurfa, Malatya ve Adıyaman'da protesto edildi.

Şanlıurfa'da Sivil Toplum Kuruluşları Platformu öncülüğünde, cuma namazının ardından Balıklıgöl Yerleşkesi'nde toplanan vatandaşlar, ellerindeki çeşitli dövizlerle tekbir getirip israil aleyhine sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan Ali Acar, yaşanan cinayetlerin ve dökülen kanların kabul edilemez olduğunu söyledi.

Ümmet açısından artık bıçağın kemiğe dayandığını aktaran Acar, "Müslümanlar olarak bu acıyı hissetmek ve ümmetin namusu olan ve uğruna binlerce kurban verildiği Kudüs davasına sahip çıkmak mecburiyetindeyiz. israil işgal ettiği tüm Filistin topraklarını terketmelidir." diye konuştu.

Konuşmalar arasında gruptakiler sık sık israil aleyhine "Kahrolsun israil", "Zalimler için yaşasan cehennem" "Mescid-i Aksa onurumuzdur" sloganları attı.

Açıklamanın ardından yapılan duanın ardından gruptakiler dağıldı.

'Siyonist işgalciler er ya da geç yaptıklarının hesabını verecektir'

Malatya

Malatya'daki sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ise Hacı Yusuf Taş Camisi önünde toplandı.Memur-Sen İl Temsilcisi Kerem Yıldırım, cuma namazının ardından yaptığı açıklamada, siyonizmin son oyununun Mescid-i Aksa olduğunu belirti.
Yaşanan olayların israil'in dediği gibi basit bir güvenlik olayı olmadığını vurgulayan Yıldırım, "Biz israil'in güvenlik kavramından ne anladığını iyi biliyoruz. Mescid-i Aksa'da son zamanlarda yaşananlar, israil'in yürüttüğü kirli savaşın en önemli halkasıdır." dedi.

Açıklamanın ardından gruptakiler "Kahrolsun israil", "Müslüman uyuma kardeşine sahip çık" ve tekbirler getirdikten sonra dağıldı.

Adıyaman
Adıyaman'da Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyeleri ise Ulu Cami önünde toplanarak, Demokrasi Parkına kadara yürüdü.Burada gruptakiler adına basın açıklamasını okuyan Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Adıyaman Şubesi üyesi Hamit Arslan, israil'in işgal ettiği tüm Filistin topraklarını terk etmesi gerektiğini söyledi.

Mescid-i Aksa derhal ibadete açılması gerektiğini ifade eden Arslan, şunları kaydetti:

"Mescid-i Aksa başta olmak üzere Kudüs'teki tüm kutsal mekanlar, Filistinlilerin sorumluluğunda saygı içerisinde korunmalıdır. Filistinlilere yönelik suç işleyen her israilli yargılanarak cezalandırılmalıdır. " ifadesini kullandı.

Açıklamanın ardından dua eden gruptakiler daha sonra olaysız dağıldı.

'Siyonist işgalciler er ya da geç yaptıklarının hesabını verecektir'

Mardin

Mardin'de merkez Artuklu ilçesinde Fuat Yağcı Camisi'nde cuma namazı çıkışı, israil'in Mescid-i Aksa'ya yönelik uygulamalarına tepki gösterildi. Kentte 57 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Platformunca düzenlenen basın açıklamasına katılanlar, slogan attı ve tekbir getirdi.

Platform Sözcüsü Zeynel Tepe, israil askerlerinin 4 Haziran 1967'den bu yana, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'yı işgal ettiğini söyledi.

Müslümanların ilk kıblesindeki kuşatma ve baskının artarak sürdüğünü, bundan dolayı Filistinlilerin yüzyıllardır Mescid-i Aksa'yı ve kutsal mekanı korumak için bedel ödediğini kaydeden Tepe, ancak Mescid-i Aksa'nın sadece Filistinlilerin değil, dünyadaki tüm Müslümanların sahip çıkması gereken bir mabet olduğunu vurguladı.

israil'in yıldırma ve unutturma politikası izlediğini aktaran Tepe, "Filistinliler asla yalnız bırakılmayacak, Mescid-i Aksa asla terk edilmeyecektir. Filistin'e ve Mescid-i Aksa'ya sahip çıkmak imanımızın, vicdanımızın ve insanlığımızın ortak sorumluluğudur." dedi.

Siirt
Siirt'te de Abdulhakim Sancak Çarşı Camisi'nde kılınan cuma namazı çıkışında, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Siirt Temsilciliği öncülüğünde "Kızgınlık Cuması" konulu basın açıklaması yapıldı.

Grup adına açıklama yapan TÜGVA Üyesi Ahmet Asut, yarım asırdır işgal altında bulunan Kudüs'te israil'in bu sefer gözlerini tekrar Müslümanlar için büyük değer taşıyan Mescid-i Aksa'ya diktiğini söyledi.

Uzun zamandan beri ilk defa Mescid-i Aksa'da cuma namazı kılınamadığını belirten Asut, "Acımasızca canına kıyılan masum çocukların, sivil insanların kanı israil için yeterli olmayıp, alınların secdeye varmasına da engel olmaktalar. Müslümanlara ait mukaddes mekana bir saldırı olan bu tehlikeli girişim, İslam ümmeti açısından asla kabul edilebilecek bir durum değildir. Bu pervasızlığın bir sonraki aşaması bu kutsal mekanı tamamen işgal edip hakimiyet kurmaktır." dedi.

Siyonist rejimin İslam aleminin nabzını ölçerek adım attığını dile getiren Asut, israil'in İslam ülkeleri liderlerinin tepkisizliği ve Müslüman halkların sessizliğinden cesaret aldığını aktardı.

'Siyonist işgalciler er ya da geç yaptıklarının hesabını verecektir'

İstanbul
Bayrampaşa'da bazı sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturduğu Genç İnisiyatif Platformu, israil'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepki gösterdi.

Yahya Kemal Parkı'nda bir araya gelen platform üyeleri, "Uyan Müslüman, ilk kıblen işgal altında" sloganıyla eylem düzenledi.

"Kudüs bizimdir bizim kalacak", Kudüs'e selam direnişe devam" ve "Mescid-i Aksa onurumuzdur" sloganları atan katılımcılar, tekbir getirdi.

Platform Sözcüsü İsmail Aşçı yaptığı açıklamada, Allah tarafından Mescid-i Aksa'nın mübarek kılındığını ve Müslümanlara emanet edildiğini söyledi.

israil'in, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri, Fatih'in Nesli Eğitim Gençlik Derneği tarafından kınandı.

Levent'teki israil'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan Fatih'in Nesli Eğitim Gençlik Derneği'ne bağlı bir grup, "Zalim israil, Mescid-i Aksa'ya dokunma, yanarsın" pankartı açarak israil aleyhine sloganlar attı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Fatih'in Nesli Eğitim Gençlik Derneği Başkanı Bülent Gürpınar, işgalci israil askerlerinin Mescid-i Aksa'yı hedef alan saldırılarının kabul edilemez hale geldiğini ifade ederek, bu durumu şiddetle kınadıklarını söyledi.

'Siyonist işgalciler er ya da geç yaptıklarının hesabını verecektir'

Konya
Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan israil, Konya'da protesto edildi.

Kent merkezindeki tarihi Kapu Camisi'nde, cuma namazının ardından toplanan vatandaşlar, ellerindeki çeşitli dövizlerle tekbir getirip israil aleyhine sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan Yusuf Bahçeci, Mescid-i Aksa'nın Müslümanların ilk kıblesi olmasından dolayı büyük değer taşıdığını söyledi.

Mescid-i Aksa'nın yarım asırdır israil işgali altında tutulduğunu ifade eden Bahçeci, Müslümanların ibadetlerine de müdahale edildiğini aktardı.

Bahçeci, Müslümanlara yönelik yapılan eziyet ve zulme karşı çıkmanın inananların görevi olduğuna dikkati çekerek, "Kudüs'te yapılanlar İslam'a karşı saldırılardır. Bunlara karşı durmak namus borcumuzdur. Dik duruşumuzu Allah izin verirse eşkiyalıklar son bulup, zalimler kaçacak delik arayana kadar sürdüreceğiz." dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun ise Türkiye'de Müslümanların huzurlu bir şekilde cuma namazını kıldığını, buna karşın Kudüs'te aynı şekilde namazın kılınamadığını söyledi.

'Siyonist işgalciler er ya da geç yaptıklarının hesabını verecektir'

Gaziantep
Gaziantep'teki gösteriler cuma namazının ardından Alaybey Camisi önünde başladı. Ellerindeki pankartlarla toplanan vatandaşlar, çeşitli sloganlar atarak Gaziler Caddesi'ni takip ederek Balıklı Parkı'na kadar yürüdü.

Burada grup adına açıklama yapan Ubeydullah Çakır, Müslümanlar için çok kutsal olan bir mekanda yapılan ihlallerin kabul edilemeyeceğini söyledi.

Siyonist güçlerin Müslümanların mabetlerine saldırdığını ve bazı müminleri de şehit ettiğini dile getiren Çakır, "Artık Müslümanların tahammülü kalmamıştır. Bu yapılan zulme sessiz kalamayız." dedi.

Öte yandan, Ulu Camide de toplanan vatandaşlar, slogan atarak israil'i protesto etti.

Kilis
Kilis'te Sivil Toplum Kuruluşları Platformu öncülüğünde, cuma namazının ardından Kayabaşı Camisi önünde toplanan vatandaşlar, ellerindeki çeşitli dövizlerle tekbir getirerek israil aleyhine sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan İzzettin Özkeleş, Mescid-i Aksa'nın Müslümanların ilk kıblesi olduğunu anımsatarak, israil'in yarım asırdır işgal altında tutttuğu Kudüs'te gözlerini Mescid-i Aksa'ya diktiğini söyledi.

Acımasızca canına kıyılan masum çocukların, sivil insanların kanı israil için yeterli olmadığını, bunun yanında alınların secdeye varmasına da engel olunduğunu ifade eden Özkeleş, "Müslüman Müslüman'ın kardeşidir. Kardeşlerimize ve İslam'a yapılan zulme hep birlikte bütün Müslümanlar olarak karşı çıkmak bizim görevimizdir." diye konuştu.

Açıklamanın ardından gruptakiler, "Kahrolsun israil", "Aksa üzülme Müslümanlar sizinle" gibi sloganlar atarak dağıldı.

'Siyonist işgalciler er ya da geç yaptıklarının hesabını verecektir'

Kahramanmaraş
Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve Kahramanmaraş Platformu tarafından "Mescid-i Aksa onurumuzdur", "Mescidi Aksa'ya sahip çık" yazılı pankartlarla bir araya gelen grup, israil'i protesto edip şehitler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Ulu Cami önünde toplanan gruptakiler, israil aleyhine slogan attı.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Uğur Dilipak, burada yaptığı konuşmada, İslam aleminin ilk kıblesinin hüzünlü olduğunu söyledi.

Dilipak, israil'in en kısa sürede yanlışından dönmesini temenni ettiklerini bildirdi.

Kocaeli
israil'in, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri, Kocaeli'de protesto edildi.

İzmit ilçesinde TÜGVA Kocaeli İl Temsilciliği öncülüğünde AK Parti Kocaeli milletvekilleri Zeki Aygün, Sami Çakır, Mehmet Akif Yılmaz, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlardan oluşan grup, cuma namazının ardından ellerindeki çeşitli dövizlerle tekbir getirip, israil aleyhine sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan TÜGVA Kocaeli Teşkilat Koordinatörü Muhammed Hanefi Akbulut, Mescid-i Aksa'nın Müslümanlar için büyük önem taşıdığını söyledi.

israil'in bu kez Mescid-i Aksa'ya gözünü diktiğini ifade eden Akbulut, israil'in artık insanların ibadet etmesine de engel olduğunu kaydetti.

Akbulut, "Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Kardeşlerimize ve İslam'a yapılan zulme hep birlikte bütün Müslümanlar olarak karşı çıkmak bizim görevimizdir. Oraya atılan bir bahaneyle Mescid-i Aksa'ya müdahale edilmiş ve israil güçlerince kapıları kapatılmıştır. Üç gün kapalı kaldıktan sonra israil polisinin kontrolü ve kapıya konulan metal arama dedektörleriyle sınırlı şekilde ziyarete açılmıştır. Her zaman olduğu gibi vicdanları körelmiş Batı dünyası yine bizi yanıltmayarak sessizliğini korumuştur. Kudüs'e 1948'den beri yapılan işgaller bir yurtta değil, İslam'a karşı yapılan bir saldırıdır." ifadesini kullandı.

Bingöl
Bingöl'de İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu öncülüğünde cuma namazının ardından Genç Caddesi Saat Kulesi önünde bir araya gelen vatandaşlar, israil'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini yapılan basın açıklamasıyla kınadı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Sağlık-Sen Bingöl Şube Başkanı Bilal Arslan, İslam coğrafyasındaki her işgalin, fitnenin ve terörün içinde yer alan ve şer odaklarının fikir babası olan, her birinde parmağı olan işgalci israil'in son birkaç aydır barbarlığı ve vahşiliğini Kudüs ve Mescid-i Aksa merkezli daha da arttırdığını söyledi.

israil'in Müslümanları kışkırtmaya yönelik davranışlarına devam ettiğini belirten Arslan, şöyle devam etti:

"Bizim burada ve şu an Türkiye'nin her tarafında toplanmamız sadece bir semboldür. Bu, ümmet, hak, adalet ve mazlumlar için hiçbir fedakarlık ve yardımdan hatta canımız bile feda etmekten çekinmeyeceğimizin görüntüsüdür. Kudüs, ümmetin kalbidir. Bingöl, Bağdat, Halep, Sana, Kabil, İslamabad tüm İslam şehirleri bu bedenin birer uzvudur. Hadis-i Şerif'in diliyle birinin acısı ve sevinci bir diğerinindir. Bir bedenin, uzuvları hükmünde olan ümmetin birbirinden ayrı gayrı olması, birinin diğerini düşmanına terk etmesi, ona cephe alması mümkün değildir. Bunu büyük şeytan ABD, batı, Rusya, israil ve diğer işbirlikçiler böyle bilmelidir. Allah, şahit olsun ki hak, adalet ve İslam adına birimiz hepimiz, hepimiz birimiz içiniz."

Şırnak
Şırnak'ta Yeni Mahalle Geylani Camisi'nde cuma namazı çıkışı, israil'in Mescid-i Aksa'ya yönelik uygulamalarına tepki gösterildi. Basın açıklamasına katılanlar, "Kahrolsun israil ", "Zalimler için yaşasın cehennem" sloganları attı ve tekbirler getirdi.

İnsani Yardım Vakfı (İHH) İl Temsilcisi Serdar Tatar, burada yaptığı açıklamada, israil askerlerinin 4 Haziran 1967'den bu yana, Müslümanların ilk kıblesini Mescid-i Aksa'yı işgal ettiğini söyledi.

Müslümanların ilk kıblesindeki kuşatma ve baskının artarak sürdüğünü, bundan dolayı Filistinlilerin yüzyıllardır Mescid-i Aksa'yı ve kutsal mekanı korumak için bedel ödediğini anlatan Tatar, Mescid-i Aksa'nın sadece Filistinlilerin değil, dünyadaki tüm Müslümanların sahip çıkması gereken bir mabet olduğunu vurguladı.

israil'in yıldırma ve unutturma politikası izlediğini aktaran Tatar, "Filistinliler asla yalnız bırakılmayacak, Mescid-i Aksa asla terk edilmeyecektir. Filistin'e ve Mescid-i Aksa'ya sahip çıkmak imanımızın, vicdanımızın ve insanlığımızın ortak sorumluluğudur." dedi.

Açıklamaya, Memur-Sen, Cihannüma, Mustazaflar Cemiyeti ve bazı sivil toplum kuruluşları ile vatandaşlar da destek verdi.

Adana
Adana'da çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar ellerinde Filistin bayraklarıyla 5 Ocak Meydanı'nda toplandı.

Grup adına açıklama yapan Türkiye Gençlik Vakfı Adana İl Temsilcisi Ahmet Özen, alınların secdeyle, gönüllerin Rab'la buluştuğu ilk adres olan Mescid-i Aksa ve Kudüs'ün yarım asırdır israil'in işgali altında bulunduğunu söyledi.

israil'in gözünü Mescid-i Aksa'ya diktiğini dile getiren Özen, "Acımasızca öldürülen çocukların, masum sivillerin kanı israil için yeterli olmayıp alınların secdeye varmasına engel olmaktadırlar. Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Kardeşlerimize sahip çıkmak, onlara zulum edenlere karşı durmak görevimizdir. 1948'den beri yapılan işgal hareketi ve saldırılar sadece bir ülkeye değil İslam'a yapılmıştır. Kudüs, Mekke'dir İstanbul'dur." dedi.

Daha sonra Mescid-i Aksa'da israil polisi tarafından öldürülen 3 Filistinli için gıyabi cenaze namazı kılındı, dua edildi.

Mersin
Mersin'de de Ulu Cami önünde bir araya gelen Mersin Gönüllü Kuruluşlar Platformu üyeleri ve vatandaşlar açtıkları pankartlar ve attıkları sloganlarla israil'i protesto etti.

Kentte yaşayan bazı Filistinli ve Suriyelilerin de destek verdiği gösteride grup adına açıklama yapan Mersin İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Mesut Kayacı, israil'in zulümlerinin bir yenisine daha tanık olduklarını söyledi.

Türkiye'den tüm İslam ülkelerine çağrıda bulunduklarını belirten Kayacı, "Mescid-i Aksa'nın tasarruf hakkının Müslümanlarda olduğunu gösterin. Mescid-i Aksa'nın derhal ibadete açılmasını, Mescid-i Aksa başta olmak üzere Kudüs'teki tüm kutsal mekanların Filistinlilerin sorumluluğunda olduğunu gösterin ve saygı içinde korunmasını sağlayın." dedi.

Grup açıklamanın ardından bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.

Hatay
Hatay'ın Antakya ve İskenderun ilçelerinde de cuma namazı sonrası bir araya gelen vatandaşlar israil'e tepki gösterdi.

Antakya'da Ulu Cami'den çıkan vatandaşlar Künefeciler Meydanı'nda toplandı. Sloganlar atan grup üyeleri, tekbirler getirerek israil'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini protesto etti.

İHH İnsani Yardım Derneği Antakya Temsilcisi İsmail Okay, burada yaptığı basın açıklamasında, Kudüs'ün özgürlüğü için meydanlarda olduklarını söyledi.

Bir taraftan Gazze'ye yönelik ölümcül abluka ve kuşatmanın devam ettiğini, diğer taraftan Kudüs'te yaşayan Filistinlilere ve Mescid-i Aksa'da ibadetlerini yerine getiren Müslümanlara yönelik saldırı, baskı ve yıldırma politikalarının uygulandığını belirten Okay, Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın uluslararası hukukun ve tüm insanlığın koruması altında olması gerektiğini dile getirdi.

Hakkari
Memur-Sen İl Temsilciliğinde toplanan Hakkari Hak ve Dayanışma Platformu (HAKDA) üyeleri adına basın açıklamasını okuyan Nihat Gür, zulüm ve işgal altındaki Kudüs'ün özgür oluncaya kadar Müslümanlar için bir direniş ve başkaldırı sembolü olmaya devam edeceğini söyledi.

Gür, "İşgalci, gaspçı ve katil siyonistlerin zulmü altındaki mukaddes Kudüs ve Filistin toprakları Müslümanların ortak kaderinin sembolüdür." dedi.

İHH İnsani Yardım Vakfı Hakkari Temsilcisi Orhan Temel, Hacı Sait Camisi avlusunda cuma namazı sonrası yaptığı açıklamada, Kudüs'ün tamamen özgür olmasını istediklerine işaret ederek şunları kaydetti:

"Mescid-i Aksa'nın ibadete açılması, ezanın Kudüs'ün her yerinde okunabilmesi, hapsedilen Filistinlilerin serbest bırakılması, Filistinlilere yönelik zulmün son bulması için Türkiye'nin dört bir yanında Filistin halkıyla dayanışma için, özgür Kudüs için meydanlara iniyor, sokaklara çıkıyoruz. Herkesi Kudüs sokaklarındaki mazlumların sesine ses katmak için bu eylemlere davet ediyoruz.

Osmaniye
Osmaniye'de de cuma namazı sonrasında Envar-ul Hamit Camisinde toplanan sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar, ellerinde Türk ve Filistin bayraklarıyla israil'e tepki gösterdi.

Memur-Sen Osmaniye Şube Başkanı Mahmut Kahraman, israil'in Mescid-i Aksa'yı ortadan kaldırmak gibi kirli bir tezgah kurduğunu belirtti.

Kahraman, Mescid-i Aksa'da son zamanlarda yaşananların israil'in yürüttüğü kirli savaşın en önemli halkası olduğuna dikkati çekerek, "Bizim mücadelemiz sadece bizim için değil, insanlık içindir. Mescid-i Aksa'ya saldırılar devam ederse, Kudüs israil'in işgalinden kurtulmazsa, korkarız ki emperyalizmin oluşturduğu kaostan dolayı yorulan dünyamız daha büyük felakete düçar olacaktır." dedi.

Konuşmanın ardından grup Filistin halkı için dua etti.

İzmir
İzmir'de bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar, israil'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepki gösterdi.

Sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Özgür Kudüs Platformu üyeleri, Konak Meydanı'ndaki Yalı Cami önünde cuma namazı sonrası bir araya geldi.

Ellerinde Mescid-i Aksa fotoğrafı, Türkiye ve Filistin bayrakları ile "Kudüs özgür olana kadar seninleyiz ey Aksa" yazılı pankartlar taşıyan grup, "Kudüs bizimdir, bizim olacak", "Aksa onurumuzdur", "Siyonist israil hesap verecek" sloganları attı.

Çok sayıda vatandaşın da destek verdiği eylemde platform adına açıklama yapan Yasin Keskin, Mescid-i Aksa'nın Müslümanlar için büyük değer taşıdığını hatırlatarak, masumları katleden israil'in şimdi de alınların secdeye varmasına engel olmaya çalıştığını belirtti.

Bu zulme karşı çıkmanın tüm Müslümanların görevi olduğunu aktaran Keskin, "Kudüs'e 1948'den beri yapılan işgaller bir yurda değil, bizatihi İslam'a karşı yapılan saldırılardır. Artık öyle bir boyut almıştır ki ezan-ı Muhammedi'yi yasaklayacak kadar alçaklaşmışlardır. Bunlara karşı durmak namus borcu olmuştur. Dik duruşumuzu Allah izin verirse eşkıyalıklar son bulup, zalimler kaçacak delik arayana kadar sürdüreceğiz." dedi.

Muş
israil'in, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri Muş'ta da protesto edildi.

Merkez Tuba Camisi önünde toplanan 17 sivil toplum kuruluşu adına basın açıklamasını okuyan Muş İnsani Yardım Derneği (İYD) Başkan Yardımcısı Şerafettin Yıldız, Kudüs'ün özgürlüğü için meydanlarda olduklarını söyledi. Geçen hafta Mescid-i Aksa'nın avlusunda 3 Filistinli gencin şehit edildiğini hatırlatan Yıldız, şu ifadeleri kullandı:

"israil askerleri yaraladıkları 3 Filistinliye tıbbi müdahalede bulunmak için gelen ambulansların Mescid'e girişine de izin vermedi. israilli asker ve polislerin son yıllarda özellikle sivillere yönelik saldırıları artarak devam etmektedir. Türkiye'den çağrı yapıyoruz. israil işgal ettiği tüm Filistin topraklarını terk etmelidir. Mescid-i Aksa derhal ibadete açılmalı, Mescid-i Aksa başta olmak üzere Kudüs'teki tüm kutsal mekanlar Filistinlilerin sorumluluğunda saygı içerisinde korunmalıdır. Filistinlilere yönelik suç işleyen her israilli yargılanarak cezalandırılmalıdır."

Bitlis
Bitlis'te Eğitim Sağlık Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (BEST-DER), Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan israil'i kınadı.

Cuma namazı sonrası ellerinde pankartlarla Ulu Cami önünde toplanan kalabalık, tekbir getirip slogan atarak israil'e tepki gösterdi. Kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcilerinin de desteklediği basın açıklamasını okuyan BEST-DER Başkanı Emrullah Uysal, Kudüs'ün dünyanın sancağı olduğunu, onu elinde bulunduranın dünyaya yön ve şekil vereceğini ifade etti.

Mescid-i Aksa'nın bu manada bir hakimiyet alameti olduğunu, İslam dünyasının aydınlık günlerinin Kudüs'ün işgaliyle yerini karanlık günlere bıraktığını aktaran Uysal, şöyle konuştu:

"Kudüs'ün özgürlüğünü savunmadan ne özgürlük ne de insan hakları savunuculuğu yapılamaz. Kudüs sadece Filistinli Müslümanların veya Arapların meselesi değil, tüm dünya Müslümanlarının üzerinde imani bir sorumluluktur. Kudüs yüreğimizi dağlayan bir yaramızdır. Tek ümmetiz ve İslam düşmanlarına karşı birlikte hareket etmeliyiz. İslam topraklarında bugün var olan tüm savaş ve kaos ortamı, siyonist israil'in güvenliğini tesis etmek içindir. Özellikle son günlerde Mescid-i Aksa'yı ibadette kapatmak suretiyle kardeşlerimiz katlediliyor. Filistinli kardeşlerimizin yanında olduğumuzu buradan haykırıyoruz. Kudüs özgürlüğüne kavuşuncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz."

Tatvan ilçesinde de cuma namazı sonrası 21 sivil toplum kuruluşunun temsilcileri ve üyeleri, israil'i protesto etti. Ellerindeki pankartlarla bir alışveriş merkezinin önünde toplanan grup tekbirler getirerek slogan attı.

Van
Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi üyeleri ve vatandaşlar, cuma namazının ardından Hazreti Ömer Camisi'nin avlusunda toplandı.

Burada Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallere çeşitli sloganlar atarak tepki gösterenler, Kudüs'te yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kılarak dua etti.

İnisiyatif sözcüsü Mehmet Akan, Mescid-i Aksa'nın tarumar edildiğini, içerideki tüm dolapların ve kapılarının kırıldığını, tüm kuyuların kilitlerinin parçalandığını ve içerisinin savaş alanına çevrildiğini belirterek şöyle devam etti:

"Siyonist israil istediği zaman ezanı susturmakta, istediği zaman Müslümanların Mescid-i Aksa'ya girmesini yasaklamaktadır. israil'in varlığına alışmak, israil ile normalleşmeyi kabul etmek, israil'in zulmünü görmezden gelmek her Müslüman için bir utanç vesilesidir. Belirli çevrelerin elinde olan ekranların ve manşetlerin konuyu yok sayması, Müslümanların birbirlerinden habersiz kalması anlamına gelmez. Biz Filistin'de olup biteni yakından takip ediyoruz ve terörist israil'in yaptıkları karşısında duyarsız kalacak değiliz."

Van'ın Erciş ilçesinde Kara Yusuf Paşa Camisi'nde cuma namazı çıkışında toplanan Erciş Sivil Toplum Platformu üyeleri de israil'i protesto etti.