Türkiye, ABD ile 3 konuda anlaştı

Türkiye, ABD ile 3 konuda anlaştı

Türkiye, ABD ile 3 konuda anlaştı

Habertürk'te yer alan habere göre; IŞİD'in nasıl bitirileceği ve Türkiye’nin çekirdek koalisyona nasıl destek vereceğiyle ilgili Kerry ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yapılan 2.5 saatlik görüşmede 3 konuda mutabakat çıktı.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’den 4 gün sonra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Ankara’ya geldi. Kerry’nin Ankara’daki önemli duraklarının başında Çankaya Köşkü vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kerry’yi saat 15.00’te Çankaya Köşkü’nde karşıladı. 2.5 saatlik görüşmeye; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın katıldı.

Erdoğan, Kerry’yi İngilizce ''Welcome'' (Hoş geldin) diyerek karşıladı. Kerry, ''Sizi görmek ne güzel'' karşılığını verdi. ABD’nin maslahatgüzar olak görevlendirdiği Ross Wilson da Erdoğan’a Türkçe, ''Sayın Cumhurbaşkanı, nasılsınız?'' diye hitap etti. Erdoğan, ABD’li heyete ''Sizleri burada ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti özellikle ifade etmek isterim'' dedi.
Görüşmede Bakan Çavuşoğlu’nun önündeki kırmızı dosya dikkat çekti. Kerry, daha sonra Başbakanlık merkez binasında Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. Görüşme 15 dakika sürdü.

'ORTAK MÜCADELE' VURGUSU 
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre görüşmede; Türkiye ve ABD’nin bölgedeki tüm terör örgütlerine karşı bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki süreçte de ortak mücadele edecekleri vurgulandı.

ÜÇ KONUDA MUTABIK KALINDI
Türkiye ve ABD’nin bu çerçevede istihbarat paylaşımına, Suriye muhalefetine lojistik destek ve insani yardıma devam etmeleri konularının da bir kez daha teyit edildiği belirtildi. Türkiye’nin çekincesi olarak, IŞİD’le mücadelede bazı gruplara verilecek silah desteğinin Türkiye’ye karşı tehdit oluşturmaması gerektiği üzerinde duruldu.