Türkiye- ABD Hangi Konularda Mutabık Kaldı?

Türkiye- ABD Hangi Konularda Mutabık Kaldı?

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, İstanbul’daki üçüncü gününde Dolmabahçe Sarayı’nda Başbakan Ahmet Davutoğlu ile iki saat on beş dakika süren bir görüşme yaptı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, İstanbul’daki üçüncü gününde Dolmabahçe Sarayı’nda Başbakan Ahmet Davutoğlu ile iki saat on beş dakika süren bir görüşme yaptı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Satı Bahadır Köse ve Türk-Amerikan Dostluk Grubu Başkanı Ali Sarıkaya'nın da yer aldığı görüşmede Irak ve Suriye haritaları üzerinden durum değerlendirmesi de yapıldı.
 
İki lider, görüşme sonrası ortak açıklamalarda bulundu
 
İki liderin mesajlarında terörle mücadele, PKK ve IŞİD öne çıktı. Ancak Suriye’de IŞİD’e karşı mücadelede ABD ile işbirliği yapan PYD ve YPG hakkında bir mutabakat sağlanmadığı da ortaya çıktı.
 
Teröre karşı tavır alma konusunda ABD ve Türkiye’nin aynı yaklaşımı benimsediğini belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya’nın hava operasyonlarıyla bu mücadeleyi sekteye uğratmaması gerektiğini, bu konuda iki ülkenin ortak kaygılarının olduğunu sözlerine ekledi. Başbakan, Türkiye’nin Suriye’de rejim, IŞİD ve PYD-YPG’yi tehdit unsuru olarak gördüğünü söyledi.
 
Türkiye’nin hangi gerekçeyle tırmandırılmış olursa olsun terörü bir insanlık suçu olarak gördüğünü ifade eden Davutoğlu, “YPG kontrol ettiği bölgelerde Türkmen, Arap ve kendisi gibi düşünmeyen Kürtleri karşı tam bir etkin temizlik faaliyeti yürütmüştür. Türkiye içinde teröre destek olucu eylemlerde bulunmuştur. Sınırlarımızda ne DEAŞ, ne PKK ne de rejim unsurlarının paramiliter güçlerinin olmasını istiyoruz. YPG, PKK’nın parçasıdır ve PKK’dan destek almaktadır,’’ dedi.
 
Biden, PYD ve YPG’yi terör örgütü olarak saymadı
 
Terör örgütlerinin ortadan kaldırılması için Türkiye ile ABD’nin işbirliğinin süreceğini belirten ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ise PKK, IŞİD ve El Nusra’yı bu kapsamda sayarken PYD-YPG’yi anmadı.
 
Biden, "Suriye’de yaşanan olaylar için politik çözümler konusunda çalışmaya devam ediyoruz. Bu konuda iyimseriz veya kötümseriz diyemeyiz, faaliyetlerimize devam ediyoruz. John Kerry, Suudi Arabistan’da ve bu konuyla ilgili görüşmeler yapmaktadır. Davos’ta bu konuyla ilgili mevkidaşlarımızla görüşmeler yaptık ve politik bir çözüm bulmak için uğraşıyoruz. Çünkü her şeyi sadece askeri yollarla çözmek mümkün değil,” dedi.
 
‘‘Ortak misyonumuz IŞİD’i ortadan kaldırmaktır. Bunda gayet kesiniz" diyerek IŞİD ile mücadele konusundaki kararlılıklarını vurgulayan Biden, şöyle devam etti: "Planlarımız olgunlaştı ve koordineli hale geldi. IŞİD’i yok etmek için işbirliği yapıyoruz. Türkiye bu alanda çok önemli adımlar atmıştır. Türkiye, sınırlarının güvenliğini sağlamak yolunda önemli adımlar atmıştır. IŞİD’le mücadele için daha iyi işbirliği yapmak, istihbarat toplamak, yerel kuvvetleri desteklemek için faaliyetleri destekleyeceğiz. IŞİD’in Türk sınırlarına ulaşmasını engellemek için konuştuk. Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu tek tehlike IŞİD değildir. PKK de vardır. PKK terör örgütüdür ve kabul edilemeyecek faaliyetlerde bulunmaktadır,’’ dedi.
 
Biden’dan Suriye’de IŞİD’e karşı askeri operasyon sinyali
 
Suriye’de yerel Sünni kuvvetleri desteklemek, IŞİD’in Türkiye sınırında bir devlet kurmasını engellemek gibi konularda Türkiye ile işbirliği yapıldığını belirten Biden, “İyimser ya da kötümser olmadan çalışalım. Siyasi bir çözüme ulaşabilmek çok iyi olur ama bu mümkün olmazsa IŞİD’i bu bölgeden çıkartmak için askeri bir operasyon için de hazırlıklı olmalıyız,’’ dedi.
 
Türk tarafından Irak ve Başika kampı üzerinde mutabakat açıklaması
 
Türkiye’nin Musul’u ele geçiren IŞİD’e karşı yürütülen mücadeleye destek vermek amacıyla kurduğu Başika askeri kampı da görüşmede gündeme geldi.
 
Davutoğlu, “Irak'ta PKK'nın mevcudiyeti Türkiye'nin Irak'ta PKK ve DEAŞ'a karşı etkin bir mücadelede yer almasını gerekli kılmaktadır. Biden 2014'te de geldiğinde üzerinde durmuştuk. DEAŞ'a karşı Türkiye'nin aktif destek vermesi gerektiği konusunda. Biz bu aktif desteği göstermek için Musul'un kurtarılması yönünde bir eğitim kampı kurmuştuk. Bunun Irak hükümeti tarafından yanlış yorumlanmasını doğrusu uluslararası koalisyonun DEAŞ'a karşı yürüttüğü mücadele bağlamında da doğru görmüyoruz. Orada Türkiye Irak toprak bütünlüğüne, Irak'ın egemenliğine saygı çerçevesinde bulunmaktadır. Orada bulunuşumuzun tek hedefi var; [bu da ] DEAŞ'ın Musul'dan ve Türkiye'ye yakın mücavir bölgelerden uzaklaştırılmasıdır. Bu konuda da ABD ile perspektifimiz aynıdır,’’ dedi.
 
Biden ise asıl hedefin Musul’un İŞİD’den kurtarılması olduğunu söyledi: “Irak konusundaki katkılarınızı konuşuyoruz. Biz Ankara ile Bağdat ile çalışmalara devam edeceğiz. İlgili taraflarla birlikte Musul’u geri almak için çalışacağız. Musul herhangi bir ülkenin emrinde olmayacak, Musul’u işgalden kurtarmamız gerekecek. Sadece yetkilendirilmedim aynı zamanda görev kabul ediyorum bunu. Türkiye başbakanı olan arkadaşım ve Irak lideriyle de anlaşma için. Bu konularda konuşulacak şeyler var.’’
 
Görüşme sonrası Anadolu Ajansı’na açıklamada bulunan başbakanlık kaynakları, Başika kampı ve Irak'ta DAEŞ'le mücadele konusunda koordinasyonun güçlendirilmesi ve yeni inisiyatiflerle yola devam edilmesi konusunda mutabakatın oluştuğu yönünde bilgi verdi.
 
İki lider, toplantı sonrası yedikleri öğle yemeğinde de Kıbrıs meselesi hakkında görüş alışverişinde bulundu.
 
Erdoğan-Davutoğlu görüşmesi
 
Biden, Davutoğlu’yla yaptığı görüşmeden sonra Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü. İki buçuk saat süren görüşme sonrasında liderler açıklama yapmadı.

 

Kaynak : Amerika'nın Sesi