Türkiye 3 milyar dolar harcadı, ABD 15 milyon dolar verdi

Türkiye 3 milyar dolar harcadı, ABD 15 milyon dolar verdi

ABD Dışişleri Bakanı, yurtdışında bulunan Suriyeli sığınmacılar için yapacakları yardım miktarını açıkladı. Kerry, yaklaşık 1 milyon Suriyeli sığınmacının bulunduğu Türkiye içinse 15 milyon dolar ayırdıklarını söyledi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı John Kerry, Lübnan ziyareti sırasında Suriye'deki iç savaşa ve buna bağlı olarak başka ülkelere sığınmak zorunda kalan Suriyeli sığınmacıların durumuna değindi. Kerry, ülkesinin Suriyeli sığınmacılar için yaklaşık 290 milyon dolarlık bir yardım paketi ayırdığını söyledi. Bu yardımın, Türkiye Lübnan, Ürdün ve Irak gibi ülkelerde bulunan Suriyeli sığınmacılara yapılacağını söyleyen Kerry hangi ülkeye ne kadar bütçe ayrıldığını da açıkladı.

Kerry'nin açıklamasına göre, Lübnan'daki Suriyelilere 51 milyon dolar, Ürdün için 35 milyon dolar, Türkiye ve Irak için 15'er milyon dolar ve Mısır için 4,5 milyon dolar ayrıldı.

Ancak bu rakamların, Suriyeli sığınmacıların ihtiyaçlarını gidermekten çok uzak olduğu açıkça belirtiliyor. Kerry'nin Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için açıkladığı rakamsa tepki çekti.

Türkiye'de yaklaşık 1 milyon Suriyeli sığınmacı bulunuyor. Bu sığınmacıların ihtiyaçlarının çoğu Türk devleti ve Türkiye'deki yardım kuruluşları tarafından karşılanıyor. Türkiye'nin şu ana kadar Suriyeli sığınmacılar için harcadığı bütçe 3 milyar doların üzerinde. ABD'nin ayırdığı bütçe ise bunun çok uzağında.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da daha önceki açıklamalarında, Birleşmiş Milletler (BM) ve batılı ülkeleri, Suriyeli sığınmacılara yardım etmedikleri konusunda eleştirmişti. Başbakan Erdoğan, batılı birçok ülkenin yaptığı toplam yardımın, Türkiye'nin tek başına yaptığı harcamadan daha az olduğunu söylemiş ve Suriyeli sığınmacılar konusunda daha duyarlı davranılması yönünde uyarılarda bulunmuştu.