Türkeş: NATO da Biz de Takip Ediyoruz

Türkeş: NATO da Biz de Takip Ediyoruz

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, "Rusya'nın uçakları, 'Suriye'de bir güvenlik tesis edecek' diye geliyor. Türk hava sahasını da dolayısıyla da NATO ülkesinin hava sahasını ihlal ediyor. Bunun ne olduğunu hem NATO takip ediyor hem de biz takip ediyoruz"

Türkeş, "Dünya Serebral Palsi Günü" dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı ile Serebral Palsili Çocuklar Derneği (SERÇEV) arasında imzalanan protokol kapsamında yapılacak Türkiye'nin ve dünyanın ilk engelsiz meslek Lisesinin temel atma törenine katıldı.

Törende konuşan Türkeş, SERÇEV'den çok şey öğrendiğini belirterek daha önce de SERÇEV'in yaptığı bir çalışmaya katıldığını anımsattı.

"Engelli olmak ne demektir, bize öğrettiler" diyen Türkeş, SERÇEV'in toplumsal farkındalığı artırdığını vurguladı.

400 serebral palsili öğrenci eğitim alacak

Projeye göre Engelsiz Meslek Lisesinde 36 derslik, 9 atölye, çok amaçlı salon, yemekhane, spor salonu, kantin, kütüphane, bilgi işlem ve ders araçları odası gibi ünitelerle sığınak, depo, teknik merkez gibi kısımlar da yer alıyor.

Dört ana bölümden oluşması planlanan lisede, 400 serebral palsili öğrenci ile 200 normal gelişim gösteren öğrenci ortak alanda çapraz kaynaştırma eğitimi alacak.

Engelsiz meslek lisesinde olması düşünülen bölüm ve programlar dönemsel olarak değişimli şekilde iş piyasası analizi yapılarak belirlenecek.

Meslek lisesinde halkla ilişkiler ve organizasyon hizmetleri, grafik ve fotoğraf, büro yönetimi ve sekreterlik, gazetecilik, muhasebe ve finansman, peyzaj, sanat ve tasarım alanı, dans ve müzik eğitimi, dekorasyon, yaşam koçluğu gibi bölümler planlandı.

Açılışa Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Erol Bozkurt, AK Parti Ankara milletvekilleri, SERÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Sinem Ersoy ve serebral palsili çocuklarla aileleri de katıldı.

"Hem NATO takip ediyor hem de biz"

Açılış sonrası gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Türkeş, bir gazetecinin Rusya'nın Türk hava sahasını ihlalini hatırlatarak bununla ilgili alınacağı iddia edilen tedbirlere ilişkin sorusu üzerine Türkiye'nin hava savunma sisteminde bir eksiği ve açığı olmadığını söyledi.

Her geçen gün teknolojinin artmasıyla yenileme ve hava savunma sistemini güncelleme ihtiyacı olduğuna işaret eden Türkeş, bu bakımdan Suriye'nin kuzeyindeki Rus uçaklarının, Türk hava sahasını ihlal etmesi sebebiyle konuların gözden geçirileceğini dile getirdi.

Sınırın çok girintili çıkıntılı olması nedeniyle zaman zaman tacizlerin yaşanabileceğine dikkati çeken Türkeş, Türkiye'nin uyarılarını yaptığını, angajman kurallarının herkes için geçerli olduğunu ifade ettiğini aktardı.

Türkiye'nin bir NATO üyesi olduğunun altını çizen Türkeş, "Türkiye'ye yapılan her hareket, NATO'ya karşı yapılmıştır. NATO da zaten bu doğrultuda toplantılarında dün de NATO Genel Sekreteri'nin açıklamaları bu doğrultuda oldu, konunun takibindeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya makamlarından gelen bilgilerin doyurucu olmadığını vurgulayan Türkeş, 2 dakika 20 saniyelik iki hava sahası ihlalinin yapıldığını ve konunun araştırıldığını söyledi.

Türkeş, konuyla ilgili değişik kademelerde temas kurulduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye 60 yıllık NATO üyesi. Rusya'nın uçakları, 'Suriye'de bir güvenlik tesis edecek' diye geliyor. Türk hava sahasını da dolayısıyla da NATO ülkesinin hava sahasını ihlal ediyor. Bunun ne olduğunu hem NATO takip ediyor hem de biz takip ediyoruz. Orada zaten radar sistemleri de var. Dakikasıyla ihlal olduğu anda Ankara'da komutanlar aynı anda buradan takip edebildiler. 'Orada bir güvenlik açığı yok' dediğim o. Ama bu arada 2015 için güvenlik açığı yok, teknoloji her geçen gün ilerliyor. 2018, 2020, 2025 için yeni sistemler alınması lazım. Onlarla da ilgili çalışma yapılıyor."

AA