Türkeş: İdamın Gelmesi ...

Türkeş: İdamın Gelmesi ...

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, OHAL döneminde anayasa değişikliği yapılmaması gerektiğini vurgulayarak, "OHAL’i tatbik ettiğin bir ülkede anayasa gibi temel bir yasayı değiştirmemelisin" dedi.

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, OHAL döneminde anayasa değişikliği yapılmaması gerektiğini vurgulayarak, "OHAL’i tatbik ettiğin bir ülkede anayasa gibi temel bir yasayı değiştirmemelisin" dedi. Türkeş, referandumda hayır oylarının yüksek çıkması halinde cumhurbaşkanının meşru haklarının sorgulanmaya açılacağını savundu.
Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel'e konuşan Türkeş, anayasa değişikliği ve referandum sürecine ilişkin açıklamalar yaptı. Türkeş, anayasa değişikliği referandumunda Turgut Özal dönemini hatırlatarak, referandumda yüzde 50'nin altında oy çıkması durumunda erken seçim tartışmasının çıkacağına işaret etti. Türkeş şunları söyledi:
"Referandum genel seçim değildir. 7 Haziran’da yüzde 41 alırsın, 1 Kasım’da yüzde 49.5’e çıkarırsın ve mutlak galipsin. Referandumda aynı yüzde 49.5’u aldığında seçimi kaybettin demektir. Referandumu kaybetmek cumhurbaşkanının yasal ve meşru olduğunu tekrar tartışmaya açar. AK Parti’nin buna dikkat etmesi lazım. Referandumda yüzde 49 dahi alsa AK Parti referandumu kaybetmiş olur ve opsiyonlardan biri de takviminden önce seçim yenilemek olabilir. Ben parti içinde de bunu söylüyorum. Referandumu kaybettin, iddianı kaybettin, bunu da sana 40 milletvekilli bir parti yaptırdı. Bunun bir bedeli olur. Asgaride seçime gitmen gerekir gibi bir durumla da karşı karşıya kalabiliriz."
"İDAM ZOR"
İdam tartışmalarına da değinen Başbakan Yardımcısı Türkeş, "Ben bugün Türkiye’de idamın geri getirilmesinin zor olduğunu, bunun faydasından çok zararı olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
"OHAL'DE ANAYASAYI DEĞİŞTİRMEMELİSİN"
Olağanüstü Hal (OHAL) süresinin uzatılmasına ve sürece değinen Tuğrul Türkeş, "Uzatılıp uzatılmayacağına bakılacak ama Olağanüstü Hal’deki bir ülke anayasa değiştiremez. Diyelim ki hükümet ocak sonunda yeniden uzattı OHAL’i. Ondan sonra yapılır referandum. Önce yapılmamalı. Ben bunu söyledim. Şimdi bu röportaj yayınlandıktan sonra buradan duman çıkabilir. Ama iyi olur çünkü bunun tartışılması gerekiyor. OHAL’i tatbik ettiğin bir ülkede anayasa gibi temel bir yasayı değiştirmemelisin" dedi.
AK PARTİ’YE MHP UYARISI
Türkeş, MHP lideri tarafından ‘aniden’ ortaya atılan ve gündemin en üst sırasına tırmanan yeni anayasa çalışmaları ile ilgili “Bu konu epey uzun bir süredir AK Parti'nin gündeminde öncelikli madde. Bir şekilde halledilmesi için iyi niyet ve gayret var. Aniden, bir davet olmaksızın Sayın Bahçeli ‘Ben varım, bu işe katkı sunayım' diye çıktı. AK Parti'nin ‘Yok kardeşim senden gelecek hayır Allah'tan gelsin' demesini beklemezsiniz değil mi? Sayın Bahçeli öyle deyince AK Parti de ‘Memnuniyetle, buyur katkını sun, zaten gündemimizdeydi. Allah razı olsun' dedi. Sayın Bahçeli çok deneyimli ve kurt bir siyasetçidir. Şüphesiz ki bir stratejisi vardır. Bu stratejisindeki öncelik de kendi partisinin başarısı olmalıdır ve öyledir de. Retorikte ‘Önce ülkem ve milletim, sonra partim ve ben' dense dahi ben pratik uygulamalarda parti menfaatinin öncelikli olarak gözetildiğini bilen birisi olarak söylüyorum” diye konuştu.