Türk vatandaşı Uygur, Çin hapishanesinde şüpheli bir şekilde öldü

Türk vatandaşı Uygur, Çin hapishanesinde şüpheli bir şekilde öldü

Çin'de bir hapishanede bulunan Türkiye vatandaşı Uygur Abdullahvan Abdulmennan, tahliyesine iki ay kala

Çin’de tutuklu bulunan 21 yaşındaki Uygur Türkü Abdullahcan Abdulmennan’ın cezaevinde öldüğü açıklandı. Türkiye vatandaşı da olan Abdullahcan’ın tahliyesine iki ay kala ölüm haberinin gelmesi kafalarda soru işareti bıraktı.

Hür Asya Radyosu’nun verdiği habere göre, Abdullahcan, Uygur Özerk Bölgesi’nde doğdu. Geçen sene kendisine Türk vatandaşlığı verilmesine rağmen Çin, Türkiye’ye gitmesine izin vermedi. Abdullahcan da Vietnam’a kaçak yollardan geçerek Türkiye’ye gitmeyi planladı. Ancak Vietnam’da tutuklanarak Çin’e iade edildi. Kendisiyle aynı durumda olan 3 arkadaşıyla birlikte Çin-Vietnam sınır bölgesindeki bir hapishanede 11 ay hapis cezası verildi.

Tahliye olmasına 2 ay kala hayatını kaybeden Abdullahcan’ın ölüm haberi geçen hafta Çin’li yetkililer tarafından ailesine bildirildi. Abdullahcan’ın babası da 18 yıl önce Türkiye’ye gelmiş ve kendisine burada vatandaşlık verilmişti.

Babası “Guanşi bölgesindeki Pingşiang hapisanesinden polisler, Doğu Türkistan Yarkent’teki akrabalarımızı arayarak Abdullahcan’ın hapishanede öldüğünü söylemişler” dedi. Oğlunu en son bu sene başında Vietnam’dan Türkiye’ye gitme planları yaparken gördüğünü belirten baba, “Vietnam’da görüştüğümüzde çok mutlu ve sağlıklıydı. Onun söylendiği gibi hastalıktan öldüğüne inanmıyoruz” dedi.

Yakınları Abdullahcan’ı ziyaret etmek istediklerini ancak hapishane yetkililerinin buna izin vermediğini söyledi. Abdullahcan’a gönderdikleri para ve elbiselerin de kendisine ulaştırılmadığını belirttiler. Babasının anlattığına göre Abdullahcan’ı ölüme götüren olaylar şöyle gelişti:

Abdullahcan Pekin’deki Türkiye Büyükelçiğinden Türk Pasaportunu alınca Türkiye’ye gitmek istedi. Ancak Çinli yetkililer Türkiye’ye gidişine izin vermedi. Abdullahcan da kendisi gibi Türk pasaportu bulunan 3 arkadaşıyla birlikte bir acenteyle anlaşarak gizli yollardan Vietnam’a geçti.

Babası, Abdullahcan henüz 3 yaşındayken Türkiye’ye gittiğinden 18 yılın ardından Vietnam’da ilk defa görüştüler. Vietnam’ın başkenti Hanoy’daki Türk elçiliğine de danışarak Türkiye’ye dönüş için bilgi istediler. Türkiye’ye uçuş için havalimanına gittiklerinde Vietnam polisi gençlerin çantasındaki Çin kimliklerini buldu. Yeni Türk pasaportlarında da herhangi bir damga göremeyince pasaportun sahte olduğunu düşünerek gençleri gözaltına aldı.

İki gün sonra polis, gençlerin sınırdışı edilerek Çin’e iade edildiğini babaya bildirdi. Olanlardan sonra gençlerin aileleri Türkiye’ye dönerek Dışişleri Bakanlığı’ndan yardım istediler. Daha sonra kendilerine gençlerin Çin’de bir hapishanede tutulduğu bilgisi verildi.

Abdulcan’ın Yarkent’teki akrabaları cenazeyi almak için hapishaneye gitmeye hazırlanıyor ancak Çinli yetkililerin cenazeyi kendilerine vereceklerinden de emin değiller.

 
Kaynak: Dünya Bülteni