Türk üniversitelerinden Mısır'a idam mektubu

Türk üniversitelerinden Mısır'a idam mektubu

Türkiye'den 43 üniversitenin rektörü, Mısır'da darbe karşıtları hakkında verilen idam cezası kararlarının durdurulması için Mısır Müftüsü Şevki Abdülkerim Allam'a ortak mektup gönderdi.

Türkiye'den 43 üniversitenin rektörü, Mısır'da darbe karşıtları hakkında verilen idam cezası kararlarının durdurulması için Mısır Müftüsü Şevki Abdülkerim Allam'a ortak mektup gönderdi.

Marmara Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Mısır'da 528 kişinin idam kararının ardından mahkeme, 683 kişinin daha idamına hükmetti. Kararlar, Mısır Anayasası gereği ülke müftüsünün görüşüne sunuldu. Türkiye'den de 43 üniversite rektörü de  idam cezalarının durdurulması içinMısır Başmüftüsü İbrahim Abdülkerim Allam'a ortak mektup gönderdi. 

Mısır halkının esenlik ve güvenliğinin, İslam ve Arap dünyasının hassasiyetle takip ettiği konular arasında yer aldığı bildirilen mektupta, "Türkiye'deki üniversite rektörleri olarak Mısır halkı ile Türk halkı arasında tarihi, kültürel ve dini yakınlıklar olduğuna inanıyoruz. Mısır halkının refah ve huzuruna önem veren Türk üniversite yöneticileri olarak iyi niyet taşıyan bu mektubu şahsınıza, ahlaki, hukuki ve entelektüel bir sorumluluk duygusu ile yazıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Mektupta, 24 Mart 2014'te Mısır'da yerel bir mahkemenin 528 kişi hakkında  idam cezası kararı almasının ardından yakın zamanda 683 kişi hakkında daha aynı kararın alındığı hatırlatılarak, "Mahkemenin görüşlerinizi almak amacıyla zatıalinize gönderdiğiidam cezalarının durdurulması konusunda hoşgörü ve adaletle karar vereceğinize olan umudumuzu ifade etmek isteriz. Haklarında idam kararı verilen Mısır Arap Cumhuriyeti vatandaşlarının cezalarının infazı, Mısır ve İslam dünyasında derin yaralar açacak, adalet ve güven duygusunu zedeleyecektir" görüşüne yer verildi. 

"MEŞRU TALEPLER"

Son yıllarda İslam ve Arap dünyasında cereyan eden sosyal ve siyasal çalkantıların adalet, meşruiyet ve refah arayışlarının belirtisi olduğu ifade edilen mektupta, şunlar kaydedildi:  

"Müslüman toplulukların özgür iradeleri ile kendi geleceklerine sahip çıkmaları, sivil, saydam ve hesap verebilir yönetim arayışlarıdır. Bu masum ve meşru arayışlarını şiddete başvurmadan dile getiren, serbest seçimlerde yaptıkları tercihin arkasında duran sivillerin cezalandırılması hukuken, vicdanen, ahlaken ve dinen kabul edilemez. Bu hakikati sizin de takdir edeceğinize ilişkin umudumuzu koruduğumuzu belirtmek isteriz. Türkiye ile Mısır üniversiteleri, aydınları, akademisyenleri, bilim insanları ve öğrencileri arasındaki ilişki ve işbirliklerini geliştirmeye özel önem veren rektörler olarak Türkiye ve İslam dünyasından yükselen sese kulak vermenizi diliyoruz. Mısır vatandaşlarının idam kararı aceleyle verilmiş, Birleşmiş Milletler ve uluslararası af örgütleri Mısır'da tecelli eden adaletsizliğe işaret etmiştir.  Mısır ve İslam dünyasında derin yaralar açacağı aşikar olan infazların durdurulması ve haklarındaidam kararı verilen kişilerin af edilerek, onurlarının iade edilmesi konusunda cesur ve adil girişimlerde bulunacağınıza olan inancımızı ifade etmek isteriz."

DÜNYA BÜLTENİ