Türk STK'ları yardıma muhtaçlara el uzattı

Türk STK'ları yardıma muhtaçlara el uzattı

Suriye, Filistin, Mısır, Pakistan, Filipinler, Nijer ve Çad gibi ülkelere çeşitli yardımlarda bulunan vakıf ve dernekler ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürdü.

Türk Sivil Toplum Kuruluşları (STK) yıl boyunca Suriye, Filistin, Mısır, Pakistan, Filipinler, Nijer ve Çad gibi ülkelere yemek, giysi, çadırkent kurma, su kuyusu açma, katarakt ameliyatı gibi çeşitli yardımda bulunarak, ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürdü.
 
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı yurt içinde ve yurt dışında yardıma muhtaçlara eğitim, kültür, sağlık gibi alanlarda kurban kesiminden su kuyusu açmaya, yemek dağıtımından cami yapımına kadar birçok destek veriyor. İHH, yurt içinde 10 milyon ihtiyaç sahibine 95,5 milyon liralık yardım dağıttı.
 
Suriye haricinde yurt dışına 2 milyon 526 bin 590 lira yardım ulaştıran vakıf, Türkiye, Lübnan ve Ürdün'e sığınan Suriyeli mültecilerin barınma, beslenme, sağlık, gıda gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması için 236 milyon liralık yardımda bulundu. Yardımlar, Kilis ve Hatay Reyhanlı'da bulunan İHH Koordinasyon ofisleri aracılığıyla Suriyelilere ulaştırılıyor.
 
Koordinasyon ofislerinde 40 personel ve 60 gönüllüsü ile Suriyeli mültecilere hizmet veren İHH, ayrıca Suriye içerisinde de 60'a yakın sivil oluşumla birlikte yardım çalışmaları gerçekleştiriyor.
 
44 ülkede 34 bin yetim Türkiye'de de 46 şehirde 4 bin yetime bakılıyor. 10 ülkede 17 yetimhanesi bulunan İHH, bu yetimhanelerde bin 500 çocuğa bakıyor. Bu yıl Afganistan, Somali, Pakistan, Bangladeş, Nepal, Patani'de olmak üzere 7 yetimhane açıldı ve şu anda 10 yetimhane de inşa halinde bulunuyor.
 
İhtiyaç sahiplerine 103 milyon lira yardımda bulunuldu
 
Kimse Yok Mu Derneği de yurt içinde gıda, giyim, eğitim, ev eşyası ve kalıcı yardımlar alanlarında yılın ilk 9 ayında 55,6 milyon lira yardım yaptı. Yılın aynı döneminde yurt dışında ise toplamda 47,2 milyon lira yardım edildi.
 
2 bini aşkın öğrenciye eğitim veren dernek, su kuyusu açma projeleri dahilinde 13 ülkede 748 su kuyusu açılışı tamamladı ve 248'i için de çalışmalar devam ediyor.
 
İhtiyaç sahiplerine el uzatıldı
 
Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de afet, savaş, terör gibi olağanüstü ve olağan zamanlarda yurt içindeki ve yurt dışındaki ihtiyaç sahiplerine gıda, giyim, sağlık, eğitim, yakacak, kira, barınma, evlenme, yuva kurma, iş kurma, konut ve bu gibi konularda her türlü maddi ve manevi yardımda bulunuyor.
 
Dernek, Türkiye başta olmak üzere Orta Afrika, Doğu Afrika, Güney Afrika, Uzakdoğu Asya, Orta Asya, Güney Asya, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkaslar'da mazlum ve muhtaçlar için kurban kesiyor, ramazan yardımlarını dağıtıp, acil durumlarda ve felaket zamanlarında acil ihtiyaçları karşılayarak birçok kalıcı projeye imza atıyor.
 
Dernek, Türkiye'nin 22 şehrindeki temsilcilikleri aracılığıyla 81 ilde yardım faaliyetleri oldu. Suriyeli mülteciler de dahil olmak üzere yurt içerisinde yıl boyunca yardım dağıtım çalışmaları devam etti. Yurt dışında da kurban ve ramazan çalışmaları haricinde yetimlere yardım, su kuyusu çalışmaları ve erzak dağıtımları olağan şekilde devam etti.
 
Bu yıl Suriye, Filistin, Mısır, Pakistan, Filipinler, Nijer, Çad gibi sorunlu bölgelere yönelik olağanüstü çalışmalar yapıldı. Suriye'ye birçok sefer yardım konvoyları düzenlendi.
 
Gazze'ye yapılan son bombardıman esnasında 20 kamyon yardım malzemesi ambargo altındaki şehre sokuldu, Mısır'da Rabia Meydanı başta olmak üzere eylemlerin devam ettiği bütün meydanlarda her gün 6 bin kişiye yemek verildi.