Türk-Rus enerji işbirliği ABD basınında

Türk-Rus enerji işbirliği ABD basınında

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'yi ziyaretinde iki ülke arasında imzalanan anlaşmalar, ABD basınında geniş yankı bulurken, Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı'nın Türkiye'den geçmesinin ülke ekonomisi için büyük bir kazanım olacağına işaret edil

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'yi ziyaretinde iki ülke arasında imzalanan anlaşmalar, ABD basınında geniş yankı bulurken, Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı'nın Türkiye'den geçmesinin ülke ekonomisi için büyük bir kazanım olacağına işaret edildi.

New York Times, Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın birçok alanda mutabakat sağlamasını manşetten verdi ve "Eğer bir kazanan varsa o da Türkiye" ifadesini kullandı.

Putin'in Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı'nın mevcut şartlar altında Bulgaristan yerine Türkiye'den geçebileceğine yönelik açıklamalarına dikkati çeken New York Times, boru hattının güzergahında yapılacak değişikliğin Rusya yönetimi için "nadir bir diplomatik yenilgi" olacağı değerlendirmesini yaptı.

Buna karşın, Moskova'nın bu girişiminin, Avrupa Birliği (AB) ve ABD için "nadir bir zafer" olarak nitelendirildiği haberde, Washington ve Brüksel'in Güney Akım Projesi'ne Rusya'nın bölgedeki en büyük enerji tedarikçisi olmasını engellemek için karşı çıktıkları belirtildi. Rusya ile AB arasındaki ilişkiler, Doğu Ukrayna ve Kırım'da yaşanan olayların ardından bozulurken, ABD ve Avrupa'nın, Rusya'ya yönelik yaptırımlarıyla durma noktasına gelmişti.

New York Times, ayrıca Rusya'dan Türkiye'ye ulaştırılan doğalgaz fiyatının düşürülmesi ve transit hacminin yaklaşık 3 milyar metreküp artırılmasına yönelik anlaşmaların Türk ekonomisine önemli katkı sağlayacağını vurguladı.

"Türkiye ve Rusya doğalgaz pazarını sarsacak"

Associated Press (AP) anlaşmaları, "Türkiye ve Rusya doğalgaz pazarını sarsacak" başlığıyla verirken, Güney Akım Projesi kapsamındaki boru hatlarının Türkiye'den geçmesinin ülkeyi büyük bir enerji terminaline dönüştüreceğine işaret etti.

Bölgedeki diğer ülkeler ve AB liderlerinin boru hattının güzergahına ilişkin değişikliğin politik ve finansal sonuçlarını tarttığını belirten AP, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın projeyle ilgili son sözü söylemek için henüz erken olduğu yönündeki açıklamalarına da yer verdi.

"Putin blöf mü yapıyor?"

Reuters haber ajansı ise yaklaşık 40 milyar dolarlık Güney Akım Projesi'nin AB ve Rusya arasındaki kriz nedeniyle iptal olduğunu kaydederken, Rusya'nın projeye yeni ortak olarak Türkiye'yi seçtiğini yazdı.

Rus Enerji şirketi Gazprom CEO'su Aleksey Miller'ın Türkiye'de 63 milyar metreküp kapasiteli yeni bir boru hattı inşa edileceğine ilişkin açıklamalarının yer aldığı haberde, Putin'in Güney Akım konusunda "blöf yapıp yapmadığı" sorgulandı.

Güney Akım Projesi'nin AB üyesi olmayan Türkiye'den geçmesiyle ilgili girişimlerin "politik bir taktik" olarak algılandığına işaret eden Reuters, Rusya'nın Türkiye'ye sattığı gaz fiyatında indirime gitmesinin de projeye yönelik kuşkuları artırdığını öne sürdü.

Öte yandan, Wall Street Journal, Putin'in Güney Akım Projesi'nin güzergahına yönelik kararını "sürpriz" olarak niteledi ve bunun Avrupa'yı karmaşık bir duruma düşürdüğünü savundu.

Brüksel'in Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltmaya yönelik politikalarına atıfta bulunulan haberde, Avrupa'nın alternatif tedarikçiler bulana kadar Rus gazına ihtiyaç duyacağı iddiasına da yer verildi.

(AA)