Türk rehineler için günler sonra ilk açıklama

Türk rehineler için günler sonra ilk açıklama

Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na yapılan baskın üzerine Dışişleri Bakanlığı'nda oluşturulan Irak Kriz Masası, rehinelerle ilgili açıklama yaptı.

Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğuna baskın üzerinde Dışişleri Bakanlığı'nda oluşturulan Irak Kriz Masası, açıklamalarını sürdürüyor. 

Son açıklamada Türkmenlere yönelik yardım kampanyasına ilişkin ayrıntılı bilgi verilirken "Irak'ta alıkonulan tüm vatandaşlarımızın ülkemize en kısa sürede, sağ salim dönmeleri amacıyla gerekli çalışmalar hassasiyetle sürdürülmektedir." deniliyor.

IŞİD, Musul'u ele geçirmesinin ardından Türk Konsolosluğuna girmiş ve Konsolos dahil 49 kişiyi rehin almıştı. Başka bir bölgede de 31 şoför alıkonulmuştu.



"YARDIM KOLİLERİ DAĞITILMAYA BAŞLANDI"

Irak Kriz Masası'ndan yapılan son açıklamada "22 Haziran 2014 tarihinde (dün) yapılan açıklamamız geçerliliğini sürdürmektedir" ifadelerinden sonra Türkmenlere yönelik yardım çabalarına ilişkin şunlar anlatılıyor:

"Kerkük'ün güneyindeki Beşir köyündeki çatışmalar nedeniyle Kerkük'e sığınmak zorunda kalan Türkmen kardeşlerimizin acil ihtiyaçlarının karşılanması için Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) tarafından hazırlanan 6000 kişilik 1150 adet gıda kolisi 21 Haziran günü Kerkük'e ulaştırılarak dağıtımına başlanmış, insani yardımlarımızın dağıtımının yerinden eşgüdümünü sağlamak amacıyla görevlendirilen AFAD ve Türk İşbirliği Ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) personeli de 22 Haziran günü Erbil'e intikal etmişlerdir. Kızılay tarafından ise 17 çok amaçlı çadır, 10.848 adet 1,5 litrelik su ve 96.924 adet bisküvi, 8 Kızılay personeli ile birlikte 20 Haziran günü Sincar bölgesine gönderilmiştir."

TIBBİ YARDIM DA YAPILDI

Açıklamaya göre, Irak'ta meydana gelen iç karışıklık nedeniyle yerlerinden edilmiş insanların ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla AFAD tarafından başlatılan insani yardımlar çerçevesinde bugüne kadar toplam "40 bin 750 kişilik gıda kolisi, 10 bin battaniye, bin 920 yatak, 2 bin mutfak seti, 12 bin 500 kişilik çadır ile 217 bin 982 kutu ilaç" bölgeye ulaştırıldı.

"VATANDAŞLARIMIZIN GÜVENLİ ŞEKİLDE DÖNMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Sahada görev yapan, AFAD, TİKA ve Kızılay ekiplerinin insani yardım taleplerini derlediği ve buna uygun şekilde yardımların ihtiyaç sahiplerine iletilmesi sağladığının da belirtildiği açıklamada şöyle devam ediliyor:

"Irak'ta alıkonulan tüm vatandaşlarımızın ülkemize en kısa sürede, sağ salim dönmeleri amacıyla gerekli çalışmalar hassasiyetle sürdürülmektedir. Bağdat Büyükelçiliğimiz halen Irak'ta bulunan vatandaşlarımızın güvenli bir şekilde ülkemize dönebilmelerini teminen gerekli çalışmaları yürütmeye devam etmektedir. Bu çerçevede, Kriz Merkezi'ne ulaşan bilgi ve destek talepleri, eldeki güncel bilgiler ışığında ve Irak'ta devam eden olağanüstü koşullara rağmen ilgili birimlerimizce süratle cevaplandırılmaktadır."