Tunus'ta Ölü Sayısı 22 Oldu

Tunus'ta Ölü Sayısı 22 Oldu

Müze baskınında 19 sivil ve bir polis hayatını kaybetti. Operasyonda iki saldırgan öldürüldü, rehineler kurtarıldı.

Başbakan Habib Sid, rehine operasyonunun sona ermesinin ardından düzenlediği basın toplantısında saldırganların müzeye asker üniformasıyla girdiklerini ve kimliklerinin henüz belirlenemediğini ifade etti.

Tunus Başbakanı, teröre karşı mücadelenin uzun soluklu bir mücadele olduğunu vurgulayarak tüm parti ve sivil toplum kuruluşlarına bu süreçte ülkedeki istikrarın korunması için hükümete destek olma çağrısı yaptı.

Sid, siyasi geçiş döneminde önemli ilerlemeler sağladıklarını ve bir çok kişinin Tunus'u yolundan çevirmek için fırsat kolladığını belirterek halktan güvenlik güçlerinin yanında olmalarını istedi.

Habib Sid, ordu ve polis güçlerinin imkanlarının geliştirilmesi gerektiğini de söyledi.

Tunus devlet radyosunun haberine göre, kimliği henüz tespit edilemeyen silahlı üç kişi Tunus meclis binasının olduğu yerleşkeye silahlı baskın düzenlemişti. Meclis binası yanındaki Bardo Milli Müzesi'ne düzenlenen saldırıda çoğu yabancı ülke vatandaşı olan sekiz kişi hayatını kaybetmişti.

Saldırıyı düzenleyen kişiler müzenin içinde bazı sivilleri rehin almıştı, güvenlik güçleri saldırganların girdiği müzeyi kuşatmıştı.

Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

Bölgede bulunan Al Jazeera muhabiri Hafız Mureybeh, silahlı kişilerin önce parlamento binasına girmeye çalıştığını, bunu başaramayınca parlamento ile aynı yerleşke içerisinde bulunan müzeye saldırdığını söyledi.

Saldırganlar müze içerisinde çok sayıda turisti rehin tutuyor. Parlamento binası boşaltıldı. 'Terörle mücadele' ekipleri müzenin etrafını sarmış durumda. İlk saldırıda bazı askerlerin de yaralandığı ifade edildi. Bu arada müze içinden zaman zaman silah sesleri geliyor. Saldırganlar askeri elbise giyiyordu.

Nahda'dan açıklama

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi de müze saldırısını gerçekleştirenlere hitaben, "Terörünüz, Tunus halkının ayakları altında ezilecektir" dedi.

Gannuşi, yaptığı açıklamada, 21 kişinin ölümüne yol açan kişilere seslenerek, "Gücümüzü zayıflatamayacak ve birliğimizi bozamayacaksınız" ifadesini kullandı.

Nahda Hareketi'nden yapılan yazılı açıklamada ise "Suçlu çeteler tarafından devletin saygın mekanlarından olan bir yere düzenlenen ve masum Tunus misafirlerinin canını hedef alan saldırıyı şiddetle kınıyoruz" denildi.

Saldırının, "Tunus'un güvenlik ve istikrarının yanı sıra turizm sektörü üzerinden ülke ekonomisine darbe indirmeyi hedeflediği" savunulan açıklamada, "Terörle mücadelede kapsamlı bir stratejinin belirlenmesi ve ilgili yasa ile güvenlik güçlerini koruyan kanunların çıkarılmasının hızlandırılması için Ulusal Kongre düzenleme" çağrısı yapıldı.

AA