Tunus'ta Merzuki'den Yeni Siyasi Hareket

Tunus'ta Merzuki'den Yeni Siyasi Hareket

Tunus'ta önceki dönem Nahda'nın desteğiyle cumhurbaşkanı olan Merzuki, Vatandaş Halk Hareketi adında yeni bir siyasi parti kurdu

Tunus'un görev süresi sona eren Cumhurbaşkanı Munsıf el-Merzuki, yeni bir siyasi hareket kurduğunu açıkladı. 

Merzuki, Aryana kentindeki seçim ofisinin önünde toplanan taraftarlarına hitaben yaptığı konuşmada, "Tunus'un geleceğini koruması, ulusal birliğin garantisi, gerçek demokrasinin temel taşı ve baskı rejiminin geri dönmesine karşı olması için Vatandaş Halk Hareketi kurdum" dedi.

Hareketi, ülkenin farklı kent ve kasabalarını ziyareti sırasında geriye gitmeyi reddeden ve ilerlemeyi isteyen bir halk bulunduğunun farkına varmasının ardından kurduğunu dile getiren Merzuki, "Bu hareketi, hiçbir zaman hayal kırıklığına uğratmayacağım, gençlerin sesi olmasını istiyorum" ifadesini kullandı.

Tunus halkı ve tüm demokratlardan yeni siyasi hareketine katılmalarını talep eden Merzuki, "Yönetimin kaynağı halktır. Bu seçimlerdeki en önemli şey, vatandaş halkın ortaya çıkmasıdır. Yeni halk, gayrimeşru mala ve baskı rejimine karşı olduğunu haykırdı" diye konuştu.

Merzuki, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bugün yol ayrımındayız. Mutlaka ulusal birliği, sivil barışı, devrim ve devletin rotasını muhafaza etmeliyiz. Artık baskı rejiminin geri dönüşüne izin verilmeyecektir. Herkesten barışçıl devrimi devam ettirmesini ve şiddetten uzak durmasını istiyorum. Bugün, geçen elli senede gerçekleştirilemeyen özgür seçimleri, birçok ihlallerin yaşanmasına rağmen halkın özgür seçimleri gerçekleştirmesini ve Tunus ile demokrasinin zaferini kutluyoruz."

Seçimlerde yaşanan ihlal ve usulsüzlüklerle ilgili Yüksek Seçim Kurulu'nun halkı bilgilendirmesini isteyen Merzuki, hukukçu ekibine, bağımsız Yüksek Seçim Kurulu'na gidip, bu konudaki sorumluluğunu yerine getirmesini talep etmeleri talimatını verdiğini aktardı.

Tunus Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Şefik Sarsar, seçimin ikinci turunda Nida Tunus Partisi lideri El-Baci Kaid es-Sibsi'nin 1 milyon 731 bin 529 oy (yüzde 55,68), geçiş dönemi Cumhurbaşkanı Muhammed el-Munsıf el-Merzuki'nin ise 1 milyon 378 bin 513 oy (yüzde 44,32) aldığını açıklamıştı.