Tüm Türkiye'de Cuma Sonrası Mısır'a Destek FOTO

Tüm Türkiye'de Cuma Sonrası Mısır'a Destek FOTO

Mısır'daki idam kararları, Ankara, İstanbul, Konya, Aksaray, Şanlıurfa ve Mersin gibi birçok ilde Cuma sonrasında protesto edildi

Mısır'da 3 Temmuz darbesine karşı çıktıkları için idama mahkum edilen 528 kişi için bugün Türkiye genelinde Cuma namazından sonra gösteriler vardı.

Şanlıurfa'da, Sivil Toplum Kuruluşu Platformu öncülüğünde toplanan bir grup, Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesini "kefenli" protesto etti.

Cuma namazı sonrası Balıklıgöl Yerleşkesi'nde toplanan grup, ellerinde "Sen uyursan onlar idam edilir, darbeci firavunlar döktükleri kanda boğulacaklar, darbeciler yenilecek, otoritesi Allah olanlar asla yenilmez" yazılı ve rabia işareti bulunan dövizler taşıyarak, tekbir getirdi. 

Grup adına basın açıklamasını okuyan Murat Müjdeci, Mısır'da yaşanan insanlık dışı vahşete karşı sessiz kalmadıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile İhvan üyelerinin, Mısır'daki Sisi cuntasının düzmece mahkemesiyle idama çarptırıldığını hatırlatan Müjdeci, şöyle konuştu:

"Darbeci zihniyet adına çalışan bu mahkeme binlerce sayfalık dosyaları dakikalar içerisinde ele alıp 2 saniyede bir idam kararı vererek bir dünya rekoru kırmıştır. Tamamı İhvan üyesi direnişçilere idam kararı vererek demokrasi ve insan haklarına tarihi bir kara leke düşürmüştür. Bu idam kararı İslamiyet üzerine kirli emellerini gerçekleştirmek isteyen karanlık odakların İhvan'ı sindirme çabalarının bir ürünüdür."

Müjdeci, Mısır'daki darbenin ABD ve İsrail tarafından desteklendiğini savundu.

ERZURUM

Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesi, Erzurum Sivil Toplum Kuruluşu Platformu öncülüğünde toplanan bir grup tarafından Cuma namazı sonrası "kefenli" protesto edildi.

Platform başkanı Demirbüken, ""Bu haksızlıktır, adaletsizliktir, zalimliktir. Bu haksızlık düzeltilmelidir. Artık daha ileriye gidilmelidir" dedi.

MERSİN

Memur-Sen il temsilciliği üyesi bir grup,  528 kişinin idama mahkum edilmesini protesto etti. 
İl temsilciliği önünde toplanan grup, çeşitli sloganlar atarak kararın iptal edilmesini talep etti. Memur-Sen İl Temsilcisi Abdulla Çelik, grup adına yaptığı açıklamada, Mısır halkına yönelik zulümlerin her geçen gün artarak devam ettiğini, her gün yeni bir insanlık suçu işlendiğini belirtti.

Mısır'daki "darbecilerin katliam kararına" dünyanın sessiz kalmasının kabul edilmeyeceğini vurgulayan Çelik, Suriye, Irak, Doğu Türkistan, Filistin ve Arakan başta olmak üzere dünya genelinde tüm vahşetlerin, işkencelerin, katliamların ve idamların son bulması için uluslararası kamuoyunu göreve davet ettiklerini söyledi.

KONYA

İHH-AYDER öncülüğünde, cuma namazı çıkışı Şerafettin Camisi önünde toplanan bir grup, "Darbeciler yenilecek, İslami hareket kazanacak", "Darbeci firavunlar döktükleri kanda boğulacak", "Mısır seninleyiz" yazılı ve üzerinde rabia işareti bulunan dövizler taşıyarak, tekbirler getirdi.

Mısır ve Suriye'de ölenler için gıyabi cenaze namazı kılan grup üyeleri, "Bir Musa gelecek, sizi bulacak", "Kahrolsun zalimler, işbirlikçi hainler" sloganları attı. Grup adına açıklama yapan Genç İHH-AYDER Başkanı Selim Tosun, haklarında idam kararı bulunan 528 Mısırlının sesini tüm dünyaya duyurmak için bir araya geldiklerini söyledi. İdam kararının çok hızlı bir şekilde verildiğine dikkati çeken Tosun, "Hukukun en temel prensiplerinden savunma hakkının bile kullanılmasına izin verilmeyen bir davadan özensiz ve adaletsiz bir karar çıkmıştır. Cunta mahkemeleri son karar duruşmasında neredeyse 26 dakikaya bir idam sığdırarak kendi rekorunu kırmıştır" dedi.

KARAMAN

Karaman Sivil Toplum Platformu üyesi grup, Mısır'da 528 kişiye idam kararı verilmesini protesto etti. Aktekke Kent Meydanı'nda toplanan grup, "Rabia" işaretinin yanı sıra darbe ve idam karşıtı pankartlar taşıyarak slogan attı.

Grup adına açıklama yapan Platform Başkanı Yunus Özdemir, Mısır Meydanı'na idam sehpası yerine sandıkların konulması gerektiğini ifade etti.

AKSARAY

Aksaray Sivil Toplum Örgütleri Platformu öncülüğünde toplanan bir grup, Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesini protesto etti.

Cuma namazının ardından Hükümet Meydanı'nda toplanan ve darbe karşıtı döviz taşıyarak slogan atan gruptakiler, kararı protesto etti. 

Aksaray Sivil Toplum Örgütleri Platform Başkanı Eyüp Dağdaş, burada yaptığı konuşmada, Mısır'daki 528 kişiye idam cezasını protesto etmek için toplandıklarını söyledi.

Konya'nın Seydişehir ilçesinde de tarihi Seyyid Harun Cami önünde toplanan grup, Mısır'daki idam cezalarının durdurulması için eylem yaptı.  Eğitim Bir Sen temsilcisi Fatih Küçük, burada yaptığı açıklamada, hukuksuz verilen idam kararlarını şiddetle kınadıklarını kaydetti.

İdam kararlarına karşı İstanbul ve Ankara'da da gösteriler vardı. İstanbul'da Fatih Camii'nde Cuma'dan sonra idam kararları protesto edildi. Protesto gösterilerine çok sayıda vatandaş katıldı.