Tüm aşı kontrolleri sınırda yapılıyor

Tüm aşı kontrolleri sınırda yapılıyor

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, (Çocuk felci aşısı) Suriye'den gelenler, ilgili tüm aşı kontrolleri yapılarak sınırdan alınıyor." dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Suriye'den gelenlerin aşı kontrolleri yapılarak sınırdan alındığını belirterek, "Bazen de kontrol dışı geçişler oluyor. Onlara da bizimle irtibat kurulduğu andan itibaren kart veriliyor. Bakanlık, bilim kurullarıyla gerekli değerlendirmeleri yaparak her türlü tedbiri alıyor, almaya da devam edecektir. Şu anda olağanüstü panik yaratacak veya birilerinin oluşturmak istediği o olumsuz havaya gerek yok" dedi.

Müezzinoğlu, "Beyoğlu Sağlıklı Yaşam İçin Yürüyor Projesi" kapsamında Hasköy Sahili'nde düzenlenen "Beyoğlu Sağlığa Yürüyor" etkinliğinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Çocuk felci aşısına ilişkin soru üzerine Müezzinoğlu, Kasım-Aralık aylarında 17 ilde 5 yaş altı çocuklara 2 periyod olarak bu aşının yaptırıldığını belirterek, 5-11 Haziran arasında İstanbul'da bilim kurulunun riskli gördüğü bölgelerde, yaklaşık 6 ilçede 5 yaş altı gruba polio aşısı kampanyası yapıldığını, bir ay sonra da tekrarlanacağını söyledi.

Suriye'den gelen tır şoförlerine de çocuk felci aşısı yapıldığı iddialarına ilişkin soruya da Müezzinoğlu, "Suriye'den gelenlerin ilgili tüm aşı kontrolleri yapılarak sınırdan alınıyor. Bazen de kontrol dışı geçişler oluyor. Onlara da bizimle irtibat kurulduğu andan itibaren kart veriliyor" diye konuştu.

Aşılarla ilgili kararın Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nca verildiğini ifade eden Müezzinoğlu, bu kurulların ihtiyaç duyduğu her türlü tedbiri almanın da görevleri ve sorumlulukları olduğunu kaydetti.

Aşıyla ilgili gizlilik iddiası  

Çocuk felci aşısıyla ilgili gizlilik kararı olup olmadığına ilişkin soru üzerine de Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Bu ülkede hiçbir şey gizli değil. Gizlilik dedikodusuyla toplumda psikolojik bir algı yönetimi yapmak ve huzuru bozmak isteyenler var. Bakanlık olarak hiç bir adımımızı uygulamamızı gizli yapmıyoruz. Zaten yapabilir miyiz. 17 ilde 5 yaş altı çocuklara aşı yapıyorsun. Neyini gizleyeceğiz. Bir taneyi gizleyebilirsin, 100 bini gizleyebilir misin? İstanbul'da 6 ilçede bilim kurulunun değerlendirmesiyle çizdiğimiz çerçevenin uygulamasının neyini gizli yapabiliriz. Hiç kimsenin panik oluşturma hakkı yok. Dedikodu üretmeye hiç kimsenin hakkı yok. Bu sağlıktır. Sağlık, flaş haberler ve dedikodularla yönetilmez, Bilim kurulları değerlendirir, yarın yeni bir karar alır, onu da uygularız. Bilimsel hadiselerdir. Bunlar toplumun uluorta, dedikoduyla karar vereceği olaylar değil. Toplum şunu bilmeli; Bakanlık, bilim kurullarıyla gerekli değerlendirmeleri yaparak her türlü tedbiri alıyor, almaya da devam edecektir. Şu anda olağanüstü panik yaratacak veya birilerinin oluşturmak istediği o olumsuz havaya gerek yok. Son derece açık net kamuoyuna deklare ederek yaptığımız çalışmalar."

"Sağlık konusunda yerel yönetimler en önemli ayağımız ve partnerimiz"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "sağlıklı birey, sağlıklı aile ve sağlıklı toplum" gibi "sağlıklı şehirler" ifadelerinin de kullanıldığını belirterek, "İnşallah, sağlıklı şehir özelliğini taşıyan belediyelerimize sağlıklı belediye bayrağı vereceğiz. Sağlık konusunda yerel yönetimler en önemli ayağımız ve partnerimiz" dedi.

Müezzinoğlu, "Beyoğlu Sağlıklı Yaşam İçin Yürüyor Projesi" kapsamında Hasköy Sahili'nde düzenlenen "Beyoğlu Sağlığa Yürüyor" etkinliğine katıldı. Müezzinoğlu, 9 yaşındaki torunu Yusuf Selim Sobacı, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve vatandaşlarla birlikte parkurda yürüyüş yaptı, ardından da bisiklete bindi. Vücut kitle endeksini ölçtüren Müezzinoğlu'nun, 78 kilo ağırlığında olduğu ve sağlıklı çıktığı öğrenildi.

Vatandaşlarla kahvaltı yapan Müezzinoğlu konuşmasında, bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Temizlenen Haliç'te spor ve kahvaltı yapabilme ortamını sağlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür eden Müezzinoğlu, Haliç'in 5 yıl sonra çok farklı bir dönüşümü ve değişimi yaşayacağını anlattı.

Müezzinoğlu, 2002-2003'ten itibaren Demircan ile çalıştıklarını, 2004'te adaylığını Sarıyer'den yapan Demircan'ın Beyoğlu'na yakıştığını söylediğini ifade ederek, "Yakıştı mı? Evet. Üçüncü dönemini yapıyor. Ona nasıl çözüm bulacağız bilemiyorum" dedi.

Sağlık Bakanlığı olarak bu yılı sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme ve hareket yılı ilan ettiklerini belirten Müezzinoğlu, bu konuda İstanbul'un ilçe belediyelerini en önemli partnerleri olarak gördüklerini anlattı.

Sağlık birey ve toplumum oluşabilmesini, Bakanlığın tek başına başarabilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Müezzinoğlu, "Sağlıklı su, sağlıklı sokaklar, yeşili, doğal çevreyi korumak belediyeyi ilgilendirir. Artık 'sağlıklı birey, sağlıklı aile ve sağlıklı toplum' diyoruz ama 'sağlıklı şehirler' de diyoruz. İnşallah, sağlıklı şehir özelliğini taşıyan belediyelerimize sağlıklı belediye bayrağı vereceğiz. Sağlık konusunda yerel yönetimler en önemli ayağımız ve partnerimiz" şeklinde konuştu.

Müezzinoğlu, sağlık konusunda hayata geçirilecek projelerde belediyelerin desteğine ihtiyaç olduğunu vurguladı. 

"Türkiye'de her 3 kişiden biri obez"

Obezitenin çağın en önemli halk sağlığı sorunu ve hastalığı olduğunu belirten Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Obeziteye karşı mücadelede, yalnız yaza girerken 'fiziğim düzelsin, yazın daha çok sokağa çıkıyorum' şeklindeki mevsimsel bir diyet programını asla tavsiye etmiyoruz. Ömrü sağlıklı, huzurlu  ve mutlu yaşayabilmek için her türlü tedbiri alabilmek kendi elimizde. 'Can boğazdan gelir' diyoruz. Ben de ikinci ayağını söylüyorum. 'Can boğazdan çıkar.' Aldığımız her nefesin sağlıklı ve temiz olması gerekir. Sigarayla onlarca defa ciğerlerimizi, bütün organlarımızı zehirleyecek bir noktaya taşıyan bir duman, bir tütüne, parmağımızın ucundaki bir araca mahkum olmak kadar insanlığın iradesini zedeleyen başka bir şey olamaz. O parmağının ucuna aldığını, topuğunun altına at ve ez. Hasta olup da iyi olma hayali kurmaktansa, sağlıklı bir yaşamın hayalinin kurmak için gerekli tedbirleri alalım. Onun için her yuduma ve her nefese, her lokmaya dikkat etmeliyiz."

Türkiye'de her 3 kişiden birinde obezite görüldüğünü ifade eden Müezzinoğlu, obezitenin ise dünyada ölümlerin en çok neden olduğu kanser ve kronik hastalıklara yol açtığını söyledi. Sigara ve tütün ürünleri, alkol, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve obeziteden uzak durulması gerektiğini vurgulayan Müezzinoğlu, kronik hastalıklardaki en önemli sorunun, obezitenin neden olduğu yetişkin diyabetinde görüldüğünü anlattı,

Müezzinoğlu, çocukluk çağı diyabetinde ise genetik bazı faktörlerin söz konusu olduğunu, çocukların diyabetle arkadaş olarak yaşamlarını sürdürebilmesi için beslenmelerine, eğitimlerine dikkat edilmesi, hareket etmelerine destek verilmesi gerektiğini belirtti.

Etkinlikte, 6-13 yaş arasındaki diyabet hastası 10 çocuğa bisiklet veren Bakan Müezzinoğlu, organizasyonu yanlış yorumlayan bir kadının, seçilen çocuklara bisiklet verildiği yönünde bir şikayeti olduğunu söyledi. Bisikletlerin diyabetli çocuklara verildiğini dile getiren Müezzinoğlu, kadını ve çocuğu sahneye çağırdı. Bakan Müezzinoğlu, şikayette bulunan kadına, organizasyonu yanlış yorumladığını anlattıktan sonra, kolunun kırık olduğunu gördüğü çocuğa da, diyabetli olmamasına karşın bisiklet verdi.

Vatandaşlarla spor 

Törende konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da, belediye olarak son bir yıldır yaptırdıkları anketlerde vatandaşların yürüyüş ve spor alanları, kapalı mekanlarda spor yapılacak merkezler ile doğru beslenme ve sağlıklı yaşam için öncülük yapmalarını istediğini söyledi.

Demircan, 12 noktadaki semt konaklarını spor yapılabilecek mekanlara çevirdiklerini anlatarak, "Bu mekanlara da ciddi talep var. Biz bunları planlarken Bakanımız da bir şeyin öncülüğünü yaptı. Sağlık Bakanlığımız sağlıklı yaşamak üzere yürüyüş ve sporu önceleyen Türkiye'de bir algıya adım attı. Çok da doğru oldu. Bizim için de o gün milat oldu. Sağlık Bakanımızın çağrısına uyarak o sabah saat 09.00'da vatandaşla buluştuk. Hep buluşmaya devam ettik" diye konuştu.