TSK'dan Irak'a Kara Harekatı

TSK'dan Irak'a Kara Harekatı

Fırat Kalkanı operasyonu sürerken TSK Şırnak'tan 600 askerle Irak topraklarına da operasyon yaptı. Milliyet'ten Serpil Çevikcan'ın verdiği bilgiye göre asker 4 kilometre içeri girdi.


Milliyet yazarı Serpil Çevikcan, 10-11 Eylül 2016 tarihlerinde Şırnak Türkiye-Irak sınırı sıfır noktasında saldırı hazırlığı içinde bulunan teröristlere yönelik gece yarısı yapılan baskın tarzındaki operasyonun ayrıntılarını yazdı. Çevikcan'ın aktardığına göre, 600 askerlik iki tabur Şırnak'tan Irak topraklarına önceki gece saat 03.00 sıralarında, 4 kilometre kadar girdi.

İşte o yazı:

"...ÖSO unsurları ile yürütülen Fırat Kalkanı harekâtında, Cerablus IŞİD unsurlarından temizlendi. Türkiye'nin bundan sonra izleyeceği stratejiyi belirlerken "temkinli" davranacağı belirtiliyor. Harekâtın

"KONTROLLÜ İLERLEME"

19 günlük bölümünde Türkiye 7 şehit verdi. Bu sayının daha da yükselmesini engellemek, daha fazla tank zayiatı vermeden harekâtı yönetmek amacıyla Türkiye'nin, son dönemde daha çok engelle karşılaştığını da göz önüne alarak "kontrollü bir ilerleme" sürecine gireceği kaydediliyor.

Harekâtın geleceği açısından PYD/YPG unsurlarının izleyeceği strateji de ayrı bir önem taşıyor. ABD'den alındığı belirtilen PYD/YPG unsurlarının Fırat'ın doğusuna geçeceği güvencesinin aksine bu grupların son günlerde Menbiç'in kuzey kısmını askeri anlamda takviye ettikleri bilgisi Ankara'ya ulaşmış durumda. Bu kente yönelik yapacakları takviyenin ardından PYD/YPG'nin kentin güneybatısında bulunan El Bab'a doğru inmeyi amaçladıkları belirtiliyor. Ankara tarafından; Afrin Kantonu'nu elinde tutan PYD/YPG'nin buradan da El Bab'a doğru birlik kaydırmayı ve fiili bir kuşak oluşturmayı hedeflediği değerlendirmesi yapılıyor.

ASKER BASKIN YAPTI

Türk askerinin sınır ötesi hareketliliği Suriye ile sınırlı değil. Bu konudaki en sıcak gelişme önceki gece yaşandı. Askeri kaynaklar, yaptıkları açıklamada

"48. Hudut Tugay Komutanlığı'nca, 10-11 Eylül 2016 tarihlerinde Şırnak Türkiye-Irak sınırı sıfır noktasında saldırı hazırlığı içinde bulunan teröristlere yönelik gece yarısı yapılan baskın tarzındaki operasyonda, 1 adet Doçka Uçaksavar Silahı, 2 adet Sığınak, 1 adet Mevzi ve çok sayıda muhtelif cins ve miktarda mühimmat ve yaşam malzemeleri bulunarak yerlerinde imha edilmiştir" bilgisini paylaştı. Bu harekatın detaylarına gelince... Kaynaklardan aldığım bilgilere göre olay şöyle gerçekleşti:

"IRAK'A 4 KİLOMETRE GİRDİK"

Irak'ın kuzeyindeki Kelaspi Dağı eteklerinden Türkiye'ye sızmaya çalışan 40 kişilik bir PKK grubunun hazırlık içinde olduğu tespit edildi. Bu tespitin ardından yaklaşık 600 askerlik iki tabur Şırnak'tan Irak topraklarına önceki gece saat 03.00 sıralarında, 4 kilometre kadar girdi. Sınır ötesine geçen iki taburdan biri operasyonel diğeri ise koruma amaçlı olarak görev aldı. Operasyonda bu gruptan 10 civarında örgüt üyesi öldürüldü. Türk askerinin operasyonunu haber alan teröristlerin bir grubu kaçmaya çalıştı, bunlar içinde yaralılar olduğu belirtiliyor. Örgüt üyeleri kaçarken doçka ve cephanelerini arazide bıraktı. 48. Hudut Tugay Komutanlığı'na bağlı askerler de Türkiye'ye dün sabah 09.00 sıralarında döndü."